Heerlijk tussen de lentebloesems in Lovendegem

Gepost door: Kastaar |Wandelclub Reigerstappers Vinderhoute VZW

Lovendegem 30-03-2014

Wij zijn voor deze wandeling te gast in Lovendegem bij reigerstappers Vinderhoute voor hun 36ste reigertocht en tevens een wisselbeker. Van in de vroege ochtenduren was het een drukte van jewelste want om 13uur waren meer dan 1900 deelnemers genoteerd. Het is prachtig lenteweer en wij kiezen voor het 11 km parkoers.

Even buiten de bebouwde krijgen wij een wondermooi natuurboeket aangeboden, een hoopje bloeiende struiken staan er in bloei. Het is meteen de gelegenheid om een eerste stap van wat een prachtige natuurwandeling zou worden. Wij krijgen een rondje rond de gemeentelijke visvijver aangeboden, een rustige kleurrijke omgeving machtig mooi. Verlaten de vijver en nemen een stukje park dat ons niet alleen wat leert over bomen en struiken maar ons overrompeld met één groot natuurboeket. Volgende wegel komen we langs een insectenhotel, er zijn ook bijzondere gelegenheden binnen handbereik. Zo is er een plekje vrijgehouden voor jonge avonturiers, die kunnen naar hartenlust hun kamp opbouwen. Ook voor de plantenliefhebbers wat informatie, een greep uit de mogelijkheden. Zo hebben wij de veldiep, te herkennen door scheefeironde bladeren met opvallende scheve bladvoet. In het stenen tijdperk werd zijn hout gebruikt voor het maken van bogen, het loof diende als veevoeder. In tijden van schaarste werd de schors als vervanger van broodkoren gebruikt. Omwille van zijn stevigheid en hardheid was het sterk in trek bij meubelmakers en wagenmakers. Is wel stevig onderhevig aan de Iepziekte en dreigt uit onze streken te verdwijnen. De hazelaar kwam al na de ijstijd hier een 10.000 jaar geleden. Levert nectar en stuifmeel is een goede drachtplant voor bijen. De sleedoorn, een pruimachtige wilde soort, ook voor de bijen een trouwe bezoeker. De blauwgerijpte vruchten verschijnen in augustus en smaken bijzonder wrang, maar bevatte zeer veel vitamine C. eigenaardig worden zij goed na een nachtje vriezen, en worden verwerkt tot confituur, vruchtenmoes , en vruchtensap. In de voerstreek maakt men van de pruimpjes jenever, het Voerens Drupke genoemd.

Langs het kapottestraatje ontmoeten wij een man in Schots uniform met op zijn hand een prachtige arend. Op de noenwegel ook een soort kerkwegel en die toont ons de kontreien van het meetjesland met nog heel wat groen en vooral knotwilgen in het landschap. De wegel brengt ons naar het mooie plein en dito gemeentehuis.

Gebouwd op de hoek met de kasteeldreef staat het prachtige gemeentehuis van Lovendegem. Het vrijstaande gemeentehuis dateert van 1911-1912 en is gebouwd in Eclectische stijl, naar het ontwerp van bouwmeester E. De Mores. Als wij bij het dienstencentrum Kerkelare toekomen waar wij onze eerste rustpost benutten, krijgen wij een mooi zicht op de St. Martinustoren. Het stemmige centrumpje barst bijna uit zijn voegen wegens een massa wandelaars. Aan het kapelletje volgen wij links af en via de vaartstraat komen wij langs het kanaal Gent- Oostende. Wanneer wij de Lovendegembrug bereiken stappen wij de trappen op om vanuit de hoogte te genieten van prachtige landschapszichten. Nadien stappen wij terug! De rustige natuur in op zeer goed begaanbare veldwegen doorheen een lentegroene rustige natuur, fenomenaal. Wij zijn intussen op een stukje kale vallei, een uitgestrekte vlakte. Op het oude kerkelare pad hebben wij een overstekje op Engelse wijze om de weide in te stappen. Op een erf in de weide ontwaren wij een stoere ram, met een stel stevige hoornen, bepaald niet om er een stoot in uw achterste van te krijgen, belgerinkel is verzekerd, het ziet er een stoer en sterk beest uit. Nog wat aantrekkelijke zichten als wij de brug terug overstappen, en onder ons vaart rustig een Nederlandse vrachtboot en een politieboot van de rivierpolitie door. Naar het dorp toe vinden wij nog enkele prachtige kippen, namelijk echte Mechelse koekoeken of Brakels sorry wij weten het niet juist maar het is zeker één van de twee namen, fantastisch mooie kippetjes. Wat later zijn wij terug in centrum Kerkelare voor onze tweede rustpost.

Nog een laatste stukje, beginnend met het dorpsplein en voorbij de St. Martinuskerk. Vanaf 1140 was er sprake van een kerk op deze locatie. De kerk werd grotendeels verwoest door de beeldstormers in de tweede helft van de 16de eeuw. In 1616 werd de driebeukige kerk door Jan en Robrecht Persyns opnieuw opgebouwd. De toren werd midden de 18de eeuw gerestaureerd door de bekende bouwmeester David ’t Kindt. Doorheen de 18de en begin 19de onderging de kerk verschillende wijzigingen en uitbreidingen Het huidig uitzicht is vooral het van ingrijpende restauratie aanpassing in neogotische stijl in 1896-1897 de plannen waren van architect J. Goethals. Vandaag is de St. Martinuskerk een driebeukige basilicale kerk met een schip van vijftraveien een westelijke toren en een polyganale Capelle.

Een laatste zeer mooie attractie is het kasteel van Lovendegem, eens de heerlijkheid van Lovendegem en ook een historische waarde.

Zo naderen wij het einde van een zeer afwisselende en zeer prachtige natuurwandeling, en leerrijk ook, wij hebben echt iets bijgeleerd. Het plaatsen van die uitlegbordjes zijn zeker een culturele meerwaarde voor de organisatie. Het gaat erom iets te weten van wat je ziet, maar daarom hoef je geen geschiedenis freak te worden, maar de uitleg is zeer gewaardeerd meegenomen.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet . Ook de organisatie en de medewerkers willen wij graag in het zelfde eerbetoon betrekken, Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende gelegenheid.