Heerlijk wandelen in Warsage

Gepost door: Kastaar |Marcheurs Alliance Warsage

Warsage 18-10-2014

Ja, eventjes in een ander streek gaan wandelen, het is zomaar geflikt, en de trein is altijd een beetje reizen toch, het is maar een woord. Vertrek Brugge station om 6uur ‘s morgens richting Eupen, in Luik Guillemens een overstapje richting Maastricht en binnen het kwartier sta je om 8u34 op het perron in Visé. Hier staat dan een vriendelijk chauffeur je op te wachten, om je een tiental minuten later af te zetten aan de salles des combateurs waar je de wandeling kan starten, liefst na inschrijving, logisch toch.

We bevinden ons in de provincie Luik, dus is het Franstalig, maar geen nood enkele mensen spreken Vlaams dus geen taalproblemen. Lang geleden was deze gemeente Vlaams, maar de Franse taal is er geleidelijk ingeburgerd, en het is ook geen faciliteiten gemeente. Wist je dat de Weerst de Vlaamse benaming is, nu het spreekt allemaal geen rol, de mensen zijn er zeer vriendelijk en behulpzaam dus geen problemen.

Goed hier kiezen we voor het 7 km parkoers, een parkoers met een paar hellingetjes maar voor iedereen heel makkelijk doenbaar. Maar op dat gebied op de andere afstanden hebben ze parkoers voor goede wandelaars, gevorderden, en super gevorderden aan iedereen de vrije keuze, en samen met het aanliggende Voeren kunnen ze aardig klimwerk aanbieden, maar weerom geen probleem, je kiest zelf en ze hebben een zeer goede voorlichting. Het is als het ware die kleine lieflijke dorpjes, machtig mooi in hun kleinschaligheid en eenvoud

Goed we zijn vertrokken voor het 7 km parkoers, een huis met een aparte bouwstijl weerhoud onze aandacht, en aan de verkeer rotonde, jawel een Maria-kapelletje.

Aan de paardensmisse hangen heel wat hoefijzers, die man zal wel al heel veel geluk gehad hebben. We zijn richting Fouron Le Comte op of richting Voeren. We passeren een ambachtelijke brouwerij waar ze een Waesagienne tripel brouwen, en een paar andere soorten. Zoals een bruin bier op abdij wijze gebrouwen van 9%vol alc, een blond 6,5 %alc

Anderzijds ook een fruitbier, 60% granen en 40% appelen, enkel appelen uit de regio Neufchateau komen in aanmerking voor productie, een kwestie van streek solidariteit?. Het bier is niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en zonder suiker. Eventjes omkijken en het ranke torentje schiet boven de daken uit. Eens te lande begint het landschap festival, uniek mooie beelden komen te voorschijn, machtig mooi. Een licht hellingetje en een wandelingetje op het 7 km parkoers maar voor iedereen doenbaar, geeft een heerlijk gevoel. Een veldweg, een smal paadje zijn schering en inslag. Eventjes door veld en weide is aan de orde, maar allemaal zijn ze zeer goed bewandelbaar. Op onze weg ook een rusthuis voor ezels, ja wil je uw lieve ezeltje een rustige oude dag bezorgen breng hem dan naar het rusthuis en het diertje zal je eeuwig dankbaar zijn. Hela, de diertjes waar we het hier over hebben zijn dieren hé, pas op hé een misverstand is gauw gebeurd hé.

Een prachtig kerkje, een statige boerderij, wat huizen en in het plaatselijk parochiecentrum benutten we onze rustpost.In de huizenrij vinden we een stokoud huisje jawel uit 1617

We zijn terug verder en opeens smal links de boomgaarden in, een prachtig rustig natuurgevoel maakt ons van ons meester, een echt paradijselijk gevoel. Eventjes nog de weide in, en volop genieten van dit heerlijke landschap en zo naderen stilaan de aankomst.

O ja nog een tip, ben je echt afgestudeerd en heb je uw vertrouwde boekentas niet meer nodig, niet wegwerpen gebruik hem dan als brievenbus, en je blijft alle herinneringen eraan behouden, goed hé.

Eens in de zaal praten we nog wat na, en besluiten we deze heerlijk betoverende mooie wandeldag met een streekgerecht. Luikse gehaktballen met frieten en een heerlijke tripel van Warsage, het moet maar zo goed niet zijn. Wat later vragen we een chauffeur om ons terug naar het station van Visé te brengen, geen probleem voor deze vriendelijk gedienstige man, van harte dank hiervoor.

Gasten we willen jullie van harte feliciteren en van harte danken voor jullie inzet van deze verzorgde wandeldag en geven graag afspraak bij een volgende wandelgelegenheid.