Heerlijk wandelen in de Mandelvallei

Gepost door: Kastaar |WSV De Brigandtrotters VZW

Oostrozebeke 01-08-2015

Een schitterend zomerweertje, ruime parking, een sfeervolle inschrijfzaal en een massa wandelaars en meer hoeft dat niet te zijn. We zijn er te gast bij Brigandtrotters voor hun 1ste krinkeltocht. De naam krinkel vervult een stukje geschiedenis, dat gaan we eventjes verklaren.

Ten Oosten van Oostrozebeke woonde er een zekere Henry Dewitte. Om zijn huis te bereiken moest men langs een kronkelend weggetje er naar toe. Bij de man kon je terecht voor alle afgedankte dieren, oude schapen, geiten en oude varkenszeugen. De man stond ook gekend als koppelaar. Oudere mannen en vrouwen moesten bij hem zijn en Henry zorgde er op miraculeuze wijze voor dat koppeltjes werden gevormd. Henry zelf was krom en scheef gegroeid en men zei, hij is gelijk zijn weggetje krinkeldewinkel. Het cultuur centrum beschikt over een zaal verwijzend naar Henry Dewitte, namelijk ‘De Krinkel’. En zo werd de nieuwe naam voor de vervanger van de Dreventocht gevonden. Goed we stappen het parkoers op en kiezen voor het 8 km parkoers.

Meteen bevinden wij ons op het natuurgebied Mandelmeersen, waar men een prachtig saneringsgebied heeft opgestart om de schoonheid van de Mantelvallei optimaal te laten genieten.

Een kronkelend paadje slingert zich door de met veel groen omringde vlakte, ook veel natuurlijke bloemen en biotopen in geuren en kleuren. We stappen de Mandelbeek over. De Mandelvallei is gedomineerd door de rivier De Mandel. Tijdens de tijd van de vlasstreek een druk bevaren stroompje weliswaar voor kleinere boten. Was een bijrivier van de Leie, en vervulde een belangrijke economische functie. Met de teloorgang van de vlasstreek verdween het economisch nut ervan. Werd destijds ook gebruikt voor het roten van vlas. De rivier ontspringt in de omgeving van Passendale en mondt uit in de Leie, die op zijn beurt het water het Scheldebekken instuurt.

Op enkele velden vinden we nog wat vlas dat lag te drogen. Genieten van enkele mooie landschapszichten. We vinden er heel wat preivelden en ook dat heeft zijn redenen. Bij de teloorgang van de vlasteelt werkte het ministerie van landbouw een noodplan uit om de landbouwers te redden. Verscheiden projecten werden uitgewerkt, en men kwam tot het besluit, dat prei de ideale groente was voor dat gebied, en zo ontstond een heuse preiteelt. Hier en daar herinnert een straatnaam aan het verleden, zoals de roterijstraat. Als we de wijk ‘De paanders’ bereiken vinden we er in het plaatselijke schooltje onze rustpost. Ook hier schuilt een stukje geschiedenis in. Rond een klooster vormde zich een levensgemeenschap, breide zich zo uit tot een parochiale gemeenschap, dat het zelfs het recht verwerft om een kerk te bouwen. De naam Paanders waar komt die vandaan? Wel vooreerst is een paander een mand om allerlei groenten en eetwaren te verdragen. Die manden werden gevlochten door een deel van de bevolking om aan de kost te komen. De mensen die ze vlochten werden paanders genoemd. Een paander was ook een soort maateenheid. Men vroeg, geen aantal kg aardappelen, maar wel een paander aardappelen, het werd ook gebruikt als een soort wisselmaat.

Van hieraf krijgt het landschap een meer glooiend karakter, en zijn de landschapszichten nog mooier. Hier stonden destijds op de heuvelrug drie windmolens. De chichoreiteelt kent vanaf de jaren 1880 een sterke groei. De teelt gedijt uitstekend in de lichte zandleemgronden van Midden- West Vlaanderen. De heuse agro industrie die rond de jaren 1960 zal verdwijnen. Een ander verdwenen teelt was die van de tabak. We stappen verder langs kronkelende wegen en goed begaanbare veldweggetjes, in een zeer genietbaar natuurdecor, echt een lust voor het oog. Langs de velden van een bloemenkwekerij genieten we nog van een heerlijk bloemenpakket.

Parkoermeester je mag zeker blijven, van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Ook de organisatie willen we in dezelfde eer betrekken, jullie werk was af. Categorie mogen we niet vergeten, namelijk de gewaardeerde inzet van alle medewerkers, jullie waren echte gastvrouwen en gastheren, dank u wel. We zijn tevreden huiswaarts gekeerd, en geven graag afspraak bij een volgende wandeling, gasten het gaat je goed en tot een volgende wandelgelegenheid.