Heerlijk wandelen tijdens rondje Sluis

Gepost door: Kastaar |W.V. Voor de wind

Sluis 02-05-2015

Ja, het oude vestigingsstadje en grensstadje heeft met de jaren heel wat bewondering weten af te dwingen Je kunt er haast voor alle activiteiten terecht. Zo waren wij er te gast bij wandelclub Voor De Wind waar wij te gast waren voor hun rondje Sluis, en wij kiezen voor het 5 km parkoers. Het is een drukte van jewelste als wij richting centrum opstappen. Pas een paar honderdtal meter en wij krijgen een eerste geschiedkundige vaststelling. Namelijk op het pleintje vinden wij de resten van de grondfundering van de St. Janskerk. De kerk is gebouwd in het midden van de 14de eeuw, toen n der grootste kerken van de streek. Tijdens de 80 jarige oorlog tegen Spanje zwaar beschadigt. Binnen liggen de graftombes van vooraanstaande families. In 1811 door brand verwoest, resten afgebroken in 1823 en in 1948 fundamenten weer blootgelegd.

Wij stappen al vlug de stadswallen op, met heerlijke wandelpaden, en van op de hoogte krijgen zeer genietbare beelden van de omgeving. Het geeft een paradijselijk gevoel, mooi weer, ontluikend lentegroen, en wat vogeltjes die zich graag laten horen, hier en daar een rustbank en je kunt er heerlijk wegdromen. Wat verder een standbeeld ter ere van een grote overbekende woordkunstenaar namelijk Johan Hendrik van Dale, de schrijver van de dikke Vandale, wij bedoelen wel het boek. Langs het water aangekomen en als wij ons omdraaien enkele prachtige beelden van het levendige stadje. Dat water hebben zij te danken aan de Franse keizer Napoleon, die Sluis terug met de zee wilde verbinden. Daarom word de waterloop ook het Napoleonkanaal genoemd of de Damse vaart. Het kanaal werd destijds gegraven door Spaanse krijgsgevangenen. Via een houten bruggetje stappen wij de vaart over. Wij zullen getuige zijn van toegangspoorten van de Staats-Spaanse linies resten van een woelige tijd. Hier vinden wij de Westpoort. Aan de noodwestzijde rune van een steenbakkerij en een klein smouthuis waar het et werd gesmolten. Wegens het grote brandgevaar mocht dit niet binnen de stadsmuren gebeuren. De grote toren werd in de 16de eeuw de blauwe toren genoemd, waarschijnlijk omdat die bedekt was met blauwe tegels of leien. De oude Westpoort werd in 1437 verwoest door de Bruggelingen. In de weiden en langs de waterkant wat vee rustig dat rustig zijn leven leid in deze rustig mooie natuur. Wij vinden ook een ooievaar die zich netjes aan het opsmukken is. Een unieke ontdekking waren de Gallowy runderen met een paar kalfjes. Met de Zuidpoort ontdekken wij de oudste stadspoort die werd aangelegd in 1399 tot 1406. Rechts aan de ingang ziet u het oude poortwachtershuisje dat tot 1928 bewoond werd. De eerste aarden wal aangelegd aan de Zwinkant werd voltooid in de periode 1382-1392. De huidige wallen en grachten zijn tijdens de 80 jarige oorlog ontstaan. De oostpoort had 4 torens, twee aan de stadszijde en twee aan de binnen singel. De toegang tot de stad was mogelijk via twee ophaalbruggen.

En zo volmaken wij ons rondje Sluis. Een zeer genietbare, interessante, rustige natuurlijke wandeling.

Parkoermeester, organisatie, en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet. Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.