Heerlijk wandeltochtje rond Aviflora

Gepost door: Kastaar |Aviflorastappers Ingelmunster

Ingelmunster 12-08-2014

Ja, het is de maandelijkse afspraak in aviflora. Er zijn er al weer van een verre vakantiebestemming, maar anderen moeten nog vertrekken, maar dat geeft niet, het grote publiek is op de afspraak. Een schuchter zomerzonnetje, een strak windje en om en bij de” 18°, en meer moet dat niet zijn. Dat klopte goed in de voormiddag, maar tegen de middag deed het al een vlaagje, en wat later was het heel wat erger, tja een mooie lange zomer is toch anders, maar als je droog binnenkomt, is het in orde.

De oude heerweg nodigt ons uit om direct de landelijke omgeving in te stappen. Het is er zo rustig en stil, een moment om eens goed te onthaasten. Wat oude hoevetjes vullen het decor stijlvol aan, machtig mooi.

Dwarsen even de grote baan en stappen de Zwanenstraat in, en wat stellen we vast we zijn bij een goede buur in de goedebuurtstraat aan het oude kapelletje dat dateert uit 1900.

Aan de rand van een veld wat verder ontdekken wij heerlijk mooie cichoreibloempjes, echt hemelsblauw van kleur. Een prachtig bloempje van de chichoreiplant die meestal bloeit van juli tot augustus. Een oude landbouwer merkt onze aandacht en geeft wat uitleg. De plant ontwikkeld pas van het tweede jaar bloemstengels en zaden. De wortels werden gerookt en vermalen tot cichorei om de smaak van de koffie te bevorderen. Hedendaagse koffieboon mengelingen en andere brandtechnieken van de bonen waren oorzaak dat de teelt verdween, en zeer renderend was die eigenlijk niet. De plant geeft kleine platte zaden. Maar iets ongekend is de bloeitijd van de plant. Het bloempje gaat s’ morgens open en keurig op tijd, vijf uur na de opening gaat het dicht. Wij stappen verder gaan niet naar de hemel, maar wel naar Emelgem centrum. In een knus gezellig cultuurzaaltje genieten wij van onze rustpost, de naam “Het Cartouske “

We verlaten het dorp, gaan niet over de kanaalbrug, maar er langs dalen we af naar de oever om er een echt ongerept natuurpad te bewandelen, langs de linkerkant een flinke beek en aan de andere kant de verhoogde berm van het kanaal. Het is een zeer genietbaar natuurgebied, en wat later komen wij langs een huis, waar ze van al dat schoons maximum genieten, het is echt waar want ze zijn nooit thuis, het staat zelfs boven de voordeur, dag moeder. Eens terug langs het kanaal kan je in eenzelfde zicht drie grote verkeersaders samenvatten, namelijk de scheepvaart, de trein, en het luchtverkeer.

Nog eventjes naar het centrum toe, en voor de kasteelpoort links af naar een laatste natuurgebied, dat van de mandelhoek, met zijn prachtige stillevens Nog eventjes de geboortestraat aandoen en we komen binnen na een zeer aangename natuurwandeling.

En als apotheose een heerlijke koude en zeer goed gevulde schotel, we nemen daarbij een heerlijk frisse Brigand, daarvoor alleen zou je het doen, ja je krijgt hem nog aan een democratische prijs. Als cadeau heb je nog de maandelijkse afspraak met de wandelvrienden, dat is pas fijn.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot volgende.     yes