Heerlijk wandelweertje rondom Meulebeke

Gepost door: Kastaar |Sportmanvrienden Meulebeke

Een stralend zonnetje zal ons de ganse dag begeleiden bij 0° en windstil rond het landelijke Meulebeke, en wij kiezen voor het 15 km parkoers.

Een afwisselend labyrint van kleinere en grotere straten langs de rand van het centrum brengt ons naar de randweg. Links van ons bemerken wij ook de zeer bekende sportschool “Ter Borght “ gelegen in een prachtig park. Wij dwarsen de randweg en meteen zijn wij de natuur in. Enkele vijvers een houtkant bieden ons meteen al een eerste natuurbiotoop aan, maar in deze tijd van het jaar bemerken wij er niet veel activiteit. Maar enkele boerderijen vullen de grote open ruimte heel goed aan.

Maar wat opvalt zijn de grote partijen prei die wij nog op de velden vinden,in zo een geval zal dit wel een reden hebben. Het is reeds een lange traditie dat hier prei wordt geteeld, want de lichte zand-leem samenstelling is hier de ideale voedingsbasis voor het telen van prei. Maar die is er niet zomaar gekomen want vroeger was de streek beroemd door de teelt van schorseneren, die langzaam maar zeker teloorging. Samen met REO, groente-industrie en handelaars werden de koppen bij elkaar gestoken en smeden zij een nieuw beleidsplan in om zo de landbouw terug een nieuw bestaan te bieden, met in 1970 de grote doorbraak.

Wij benutten een rustpost op een boerderij en maken van de gelegenheid gebruik om wat vragen te stellen. Wij gaan zij niet tellen maar zijn toch benieuwd hoeveel planten er zo staan.Wel één hectare telt zo ongeveer 150000 planten en dat is geen tikfout, en na 4tot8 maanden zijn zij oogstklaar. Een voordeel van deze plant is dat zij het ganse jaar verkrijgbaar is denk maar aan zomer en winterprei en heeft een goede bewaartijd, en dat weten wij nu ook.

We stappen rustig verder langs stille tarmacjes met hier en daar een veldweggetje, en gezien de weersomstandigheden van de voorbije dagen toch nog behoorlijk begaanbaar.

Het is een wandeling echt om te onthaasten en te genieten van die open zuivere natuur, en hier en daar een boerderij voor wat afwisseling, en ook dat heeft zijn charme.

Zo zouden wij durven denken dat wij kippetjes en ganzen gezien hebben met een indianen roets, jawel gezien hun woonplaats. Zij wonen in houten tenten gebouwd in een piramidevorm.  Machtig gevonden zij bestaan uit grote spillen afkomstig van knotwilgen mooi dicht bij elkaar geplaatst in een puntvormige opstelling met onderaan een in en uitstap opening goed gevonden hé. In de winter beschermd tegen de gure winden, en in de zomer beschermd voor de hitte, en zij leven, in een natuurlijk huis.

Buiten prei en maïs vinden wij hier en daar’ nog wat dierenparkjes , wat kleine geitjes en diverse kippenrassen. Na onze rustpost genieten wij verder van nog enkele genietbare landschapszichten en kom zo stilaan naar de bewoonde wereld terug.

Wij bereiken terug de randweg en mogen het terrein van de sportschool opstappen en krijgen een indruk van dat grote en beroemde sportcomplex. Een volgende rustpost genieten wij in café “De Miere” . Op het parkoers nog de bedevaartskapel O.L.Vrouw van bijstand.

Nog wat wijken en straten en zo bereiken wij het eindpunt van deze genietbare natuurwandeling En met zeen zak lekkere versgebakken oliebollen kunnen wij nog wat napraten over die genietbare wandeldag. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.