Heerlijk weertje rond de strooien Hane

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

14-12-2014 Loppem

Zag het er in de eerste ochtenduren, wat donker en zwaar bewolkt uit, toch zou het in de voormiddag opklaren bij een frisse temperatuur, maar een heerlijk winterzonnetje zou voor een aangename wandeldag zorgen, en we kiezen voor het 7 km parkoers.

Meteen dwarsen we de baan en stappen het kasteelpark in, over de grasvelden ligt een witte schijn van de lichte nachtvorst, een schril kontrast tegenover het overige wintergroen.

Het kasteel zit momenteel ingepakt, men is het aan het restaureren. Het is gebouwd tussen 1858 en 1862 als zomerverblijf van de Brugs-Loppemse familie van Caloen. De opdrachtgevers waren baron Charles van Caloen en zijn echtgenote gravin Savina de Gourcy Serainchamps. Met de neogotische stijl gaven zij uiting aan hun religieuze gevoelens. Later zou een belangrijk historisch feit hier bezegeld worden. Aan het einde van wereldoorlog 1 verbleef koning Albert 1 met zijn familie in het kasteel en werd hier de Regering van Loppem gevormd. Het prachtige kasteelpark dat zo een 20 ha groot, is aangelegd als een romantische landschapstuin in Engelse stijl. Het ontwerp is van de Luikse tuinarchitect Jean Grinda en dateert uit 1851. In de met een zonovergoten wandeling is het een paradijselijke natuur passage. Het park van Loppem is dan ook beschermd landschap met merkwaardige planten en bomen. Helemaal achteraan in het park bevindt zich nog een restant van de Gendschen bos, waar we nog enkele omvangrijke zomereiken van wellicht 300 jaar oud. In een hoek van het park vinden we het bekendste plekje, namelijk de doolhof. Vroeger was dit een attractiepunt voor schoolreizen. Volgens familieoverlevering werd hij in 1873 ontworpen door Albert en Ernest van Caloen, hierbij geholpen door hun huisleraar Abbé Vandermeersch afkomstig uit Kemmel. De doolhof vormt een rechthoek van 65 op 25 mtr of maar liefst 20 are. Anderhalve kilometer groene en rode haagbeuken tekenen tientallen gangen waarin je algauw zoek raak. Na geduldig zoeken vind je eindelijk rust onder de brede kruin van de centrale boom. Tot op heden kan de doolhof nog op een behoorlijk aantal bezoekers rekenen. In het park en ook de nabije omgeving genieten we van heerlijke natuurbeelden, machtig mooi. Eventjes de wijk door en we komen langs één van de oudste hoeves van Loppem, namelijk het hof Van Steelands, daterend uit de dertiende eeuw. Op deze plaats woonden al in de 13de de oudst overlevende heren van Loppem de van Steelands. In zijn huidige vorm dateert de hoeve wellicht uit de jaren 1700.

Een klein wegeltje brengt ons langs het kerkhof naar het centraal gedeelte van het dorp met de pastorie uit de 18de-19de eeuw. Een eigenaardige anekdote, de pastorie werd gebouwd in 1757 en precies 100 jaar later liet men er een tweede verdieping optrekken, later werd er een kasteelgoed van gemaakt. In de omgeving van de spoorovergang vinden we een rijk versierde gevel in kerstatmosfeer, wat later een mooi natuurlijk kunstwerkje, een machtig mooi stukje. Intussen komen we meer in de landelijke omgeving van Loppem, met op de weide nog enkele koetjes die de laatste grassprietjes afknabbelen, winters zichtje met enkele jonge kerstboompjes en een oude hoeve brengen ons naar het domein van de zusters van Bethanie waar we even kunnen verpozen. Ook hier vinden we een prachtige natuur terug, met toevallig een oud sympathiek huisje. We krijgen ook een zicht op de abdij van Zevenkerken, en via een heel klein stukje grote baan, waar we vlak voor de brughelling van de E40 de baan dwarsen en een schitterende dreef volgen met tal van bekoorlijke passages, echt wondermooie natuur. Langs deze weg willen we de eigenaar van harte danken voor zijn gastvrijheid, want de dreef was privé. Ook een hartelijk dankwoord aan de zusters van Bethanie, waar we één van hun lokalen mochten gebruiken als rustpost maar ook voor de doorgang van hun domein.

Van harte proficiat en van harte dank voor je inzet, het was een prachtig uitgezet parkoers in een betoverend mooie omgeving. Wat de organisatie betrof, die was ook mooi verzorgd, daarom ook aan iedereen dezelfde eerbetuigingen en dank voor hun gewaardeerde inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.