Heerlijke Nieuwjaars wandeling in Zwevezele

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

Zwevezele 12-01-2014 

Wij zijn er te gast op de wissel in Zwevezele bij Godelievestappers Ruddervoorde. 

Het weer valt bijzonder mee, en een zeer degelijk aantal zal zich aan de inschrijftafel melden. In het cultureel centrum De Wissel was er ooit een andere bedrijvigheid, vroeger stonden er heel wat tramstellen in de stelplaatsen, daarna kwamen de autobussen van de Lijn, ook een school is er ooit geweest, nu is het een mooie en moderne cultuurtempel, zo zie je maar dat veranderen van alle tijden is. Zwevezele is een deelgemeente van Wingene sinds 1 januari 1977. Is het al opgevallen dat de vorm van de gemeente eigenaardig is, langwerpig en een lintvorm. Wij dienen daarvoor eventjes terug te gaan in de tijd. Het industriële hart lag op Den Hille, wat heuvel zou betekenen en niet een begraafplaats. De hille lag op een belangrijke wegverbinding tussen Brugge en Kortrijk, maar gaf ook mogelijkheden naar andere horizonten. Wie herinnerd zich nog de conservenfabriek La Couronne, dat zal al een bejaard mens zijn. Vroeger was hier ook een wekelijkse vlasmarkt. In 1956 werd het gehucht als parochie erkend, en de oude stelplaats deed dienst als noodkerk. Later is die afgebroken en werd een nieuwe kerk gebouwd. Ook de industrie dikte aan en het industrie centrum De Hille werd een naam.  

Goed wij gaan nog eventjes wandelen, wegens persoonlijke mobiliteit problemen kiezen wij voor de korter afstand, maar daarom niet minderwaardig. Na enkele verzorgde wijken te zijn doorgestapt komen wij in de landelijke omgeving terecht. Het landschap is niet enkel vlak, maar heeft toch enkele lichte glooiingen die wel een aangenaam zicht aanbieden. Wij zijn in het land van boer boer, want enkele boerderijen vullen het landschap in. Op enkele kruispunten ook hier en daar een kapelletje, wat wijst op een devote achtergrond van de streek. Aan de gezichtseinder ontwaren wij ook wat bos, want ook hier is er gelegenheid, trouwens de grote afstanden doen deze bosstreek aan. 

Na een landelijk zwerftocht naderen wij terug het centrum van de gemeente en kunnen het kasteelpark in, het kasteel is er niet meer, maar de paardenstallen en het badhuis, dat kleine scherpe gebouwtje aan de rand zijn het overgebleven getuigen. In drankcentrale Weyts kunnen wij genieten van een rustpost en een gratis glühwein, langs deze weg van harte dank voor de traktatie. De eigenaar is haast wereldbekend om zijn duiven. Maar het dorp heeft ook nog andere merkwaardige figuren, Denk maar aan Charme zanger Jo Harris, Julius Sap de enige Belgische overlever van de ramp met de Titanic, en wie kent er niet ex beroepsrenner Willy Vanneste, al deze personen zagen het daglicht in Zwevezele. Goed een laatste deel van om en bij de 2 km scheid ons van de aankomst. Het was een aangename en afwisselende wandeldag, echt ene zo om te onthaasten, natuur en een beetje geschiedenis ware aangename argumenten. Aan iedereen van de organisatie van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet, jullie waren echt een gastvrije club, daarom hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.