Heerlijke Oliebollen in Lichtervelde

Gepost door: Kastaar |Margarietestrappers Lichtervelde

Lichtervelde 08-02-2014

Wij zijn te gast bij Margarietestappers in Lichtervelde, een ruime inschrijflocatie in centrum ‘De oude schouwe’, met daarbij een ruime parking en meer moet dat niet zijn, en toch raakte die snokvol. Het weer was niet zo bijster goed, gelukkig was de storm wat gaan liggen en regende het niet meer, maar toch was er de ganse dag een scherp strak windje. Wij zijn er voor de klassieke oliebollentocht, een degelijke aanrader, ten minste als je oliebollen lust, en wie eet dat nu niet graag.

Na die heerlijke geur te hebben opgesnoven zijn wij van start, terwijl wij door verschillende straatjes passeren komen verschillende gedachten ons voor de geest.

Van waar en wat zouden wij Lichtervelde kennen? Vooreerst als bedevaartsoord voor St. Margariete, die men vereert tegen de krampen. Op muzikaal gebied kennen de senioren onder ons nog tamboer. Een zanger die de vele markten afging om levensliedjes te zingen. Ook liedjes van ernstige verhalen op aangepaste tekst en melodie. Dan was er nog de accordeonfabriek van de gebroeders Callewaert.

Op strategisch gebied lag het station op een zeer belangrijk knooppunt, en was zo de uitvalbasis van vele seizoenarbeiders.

Maar ook op sportief gebied hadden zij hun ‘Smetje’ zijn echte naam Gilbert Desmet. Hij was beroepsrenner van 1953 tot 1967, en fietste zo om en bij de 100 overwinningen bij elkaar. Droeg tweemaal de gele trui in de tour de France, en won Parijs –Tours, en verschillende etappes in belangrijke rittenwedstrijden. Zij bijnaam Smetje had hem te danken aan zijn kleine gestalte. En zo zijn wij stilaan in het open landbouwlandschap gekomen , het is er genieten van die grote open vlakte en de rust die er heerst , het is een beetje het rijk van boer boer. Na een zwerftocht door het landschap komen wij in de turfhouwe terecht vroeger een supermarktje, maar thans een traiteurzaak en feestzaal, hier kunnen wij onze rustpost benutten. Na de rust wacht ons terug een zwerftocht tussen de velden, langs heerlijk kronkelende tarmacjes en zelfs een paar degelijke boerderijen. Intussen komen wij stilaan naar het einde van onze rustige en genietbare wandeling toe, en kunnen wij genieten van onze gratis aangeboden heerlijke oliebollen, de bakker van de oliebollen mag zeker blijven, terloops langs deze weg van harte dank voor de aanbieding.

Een woord van dank en felicitaties voor iedereen die deze wandeling tot stand liet komen, en dat voor hun inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.