Heerlijke boswandeling in Hertsberge

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde VZW

Hertsberge 14-03-2015

Wij zijn deze maal van start in het kleine rustige Hertsberge. Zo een nostalgisch oud dorpje waar haast op het eerste gezicht de tijd is blijven stilstaan wat het dorpskerntje betreft. Heel wat nieuwe woningen en villa’s zijn er in de jaren bijgekomen in de schaduw van het omliggende bos. In centrum ‘t Bulscampvelt dat nog volgens de oude spelling is geschreven, schrijven wij ons in en kiezen voor het 7 km parkoers.

Het weer zit mee, een lief stralend zonnetje, windstil en 5° op de thermometer, de temperatuur zal nog in de loop van de dag oplopen naar ongeveer 10° en wij krijgen heerlijk wandelweer, ook het aantal deelnemers is meer dan behoorlijk want met 2112 deelnemers, waarvan er 79 van 4op1rij, kunnen zij niet klagen. Het spitse torentje zit ietwat verscholen achter de takken van de” bomen, maar wij worden onmiddellijk de natuur ingestuurd via de toekomststraat. Praktisch het ganse parkoers zal gevuld worden met heerlijke wandeldreven. Het wordt een festijn, prachtige dreven, een hemelse stilte en dat ontluiken van dat mooie weer, en dit na een periode van veel regen en wind is als het ware een godsgeschenk en geeft een zalig gevoel

Eventjes rond een vijvertje, een echt natuurbiotoop, dat misschien wel is ontstaan door bosontginning, of door het steken van turf, zoals de verschillende vijvers. Ook in de bosjes komt het leven op gang, hier en daar(‘ beginnen onze gevederde vrienden aan hun zangrepetitie, want ook voor hen is het als herboren worden, na de duistere winterperiode. We genieten verder van het drevenfestival. Ook in de bosjes komt het leven op gang, hier en daar beginnen onze gevederde vrienden aan hun zangrepetitie, want ook voor hen is het als herboren worden na een duistere winterperiode.

Wij genieten verder van het drevenfestival en die heerlijke rust. Enkele zeer genietbare boszichten en ook natuurfenomenen, zoals op een oude boomstronk, begroeid met mos, en een aantal zwammen een kleurrijk kunstwerk van de natuur.

We bevinden ons in het gebied van Heideveld-Bornebeek. Het maakt deel uit van een Europee”s netwerk van beschermde gebieden. In het kader van Life-project Vlaams Veldgebied zijn van 2009 tot 2013 tal van acties uitgevoerd in Heideveld- Bornbeke met het oog op het herstel van de unieke heide, vennen en bossen. Wat ook opvalt zijn de vele biezenstruiken in de omliggende weiden. Dat ook de natuur een uitbreidingsdrang heeft vinden wij midden op de weg, die waren duidelijk hun seksueel huiswerk aan het verrichten, ofwel de ene was zijn uurwerk vergeten en keek hoe laat het was. Onze rustpost vinden we in Loca-Labora, een centrum die zich toelegt op biologische groenteteelt. Nadien krijgen we nog een heropleving van de komende lente. Op een boerderij vinden we enkele piepkleine lammetjes, zij zijn amper één week oud, schattig om zien. In de weide even verder liggen ook een paar oudere lammetjes rustig te zonnen, en die zijn van een ander ras.

Zo komen wij langs de achterkant van de kerk terug naar het centrum ‘tBulscapvelt toe waar wij onze heerlijk afwisselende tocht beëindigd

Wij willen dan ook parkoermeester en alle medewerkers van harte feliciteren en bedanken voor hun zeer gewaardeerde inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.