Heerlijke kerstwandeling in Mechelen

Gepost door: Kastaar |Opsinjoorke Mechelen

Traditioneel hebben wij jaarlijks met “4op1rij” zedelgem een busuitstap naar één of andere kerstmarkt, dit jaar viel de keuze op Mechelen, de stad van de Maneblussers. Wij waren er te gast bij wandelclub Opsinjoorke voor hun 15de Gouden Carolus Christmaswandeling. In de grote refter van K.H.M. Lessius schrijven wij ons in. De grote zaal is al behoorlijk gevuld maar naarmate de avond vordert is ze zelfs tot in de nok gevuld want op het eind van de inschrijvingen zijn meer dan 2300 deelnemers gepasseerd. Ook onze provincie West- Vlaanderen liet zich niet onbetuigd want met 4op1rij zedelgem (54 deelnemers) , Warden Oomstappers ( 58 deelnemers) en de Brigandtrotters Ingelmunster ( 106 deelnemers ) vulden de pak deelnemers samen met 8 autobussen het aantal behoorlijk aan.

Wat de wandelafstanden betrof, wel we hadden de keuze uit een 5 of 10 km parkoers.

We krijgen pas een indruk van de grootte als wij de Campus langs stappen om met een brede zwaai aan het rondpunt richting centrum wandelen. Niet alleen de kerstsfeer zal ons boeien maar ook de oude geschiedkundige gebouwen. Een eerste monument is de doorgang van de binnentuin van het gerechtshof, hier hebben keizer Karel en Margareta van York geschiedenis geschreven. Bij het buitenkomen duikt voor ons de fenomenale St. Romboutstoren op, met zijn 97 meter hoge toren, twee beiaarden en 49 klokken het handelsmerk van de stad, en tevens ook de oorzaak van de bijnaam van de inwoners van Mechelen. Heel lang gelden hielden de toenmalige Mechelaars een rosse maangloed op de St.- Romboutstoren  voor een heuse brand en dit bezorgde hen de naam Maneblussers, en heden ten dage groeit die legend nog voort.

Wat verder de St.- Pieters en Pauluskerk uit de 17de eeuw, in onvervalste Barokstijl, met een fantastisch interieur. Tussendoor hadden we een bezoekje aan de 1ste kerstmarkt in het klein begijnhof, notabene het oudste begijnhof van België uit de 13de eeuw. Maar vandaag ging onze aandacht meer naar de geschenkideetjes en de Marokkaanse lekkernijen, een uitzonderlijk proefaanbod. Ook die multiculturele atmosfeer was een aangename vaststelling, echt een moment om te koesteren.

Ook de brouwerij was een aanrader want daar maakten wij kennis met Carolus, maar nee niet één bepaald persoon maar wel een rasecht artisanaal Mechels bier, namelijk de Gouden Carolus, een echte godendrank.

Op de grote markt bereiken we de 2de kerstmarkt. Ook hier een sfeerbeeld van prachtige stijlvolle en geschiedkundige gebouwen, op de hoek van de markt zorgt een groot koor voor de nodige kerstliederen . Attractie hier is de grote spiegeltent met een heerlijk grote zithoek als het ware met speciale effecten, ook iets om extra van te genieten echt gezellig. Verder de verschillend stalletjes met een hapje of een drankje een extra mini hapje en verschillende geschenkjes, je kunt het zo gek niet bedenken.Wat later bevinden wij ons in een drukke winkelstraat die heerlijk verlicht is. In de straat stapt een plaatselijke muziekband die ons een gans kerstrecital ten gehore brengt. Wij vervolgen onze weg via de verlichte Bruul en door de kruidtuin en ook de levende kerststal viel mee. Na de kruidtuin stappen wij het brugje op en dalen af naar het dijlepad toe, een aparte belevenis want wij lopen boven het water, ook eens iets niet alledaags, met wat fantasie zitten we midden in een bijbels verhaal, ja wadde dag moeder.

Nog enkele sfeervolle verlichtingsbeelden, wat historische gebouwen en  kerken komen we naar het eindpunt van onze kerstwandeling toe.

Wandelclub Opsinjoorke, jullie waren een fantastische gastvrije club die een zeer verzorgde organisatie op touw zette, prachtig geslaagd. Jullie mogen fier zijn op Uw stad, echt een juweel. Ook de streekgerechten waar we vluchtig konden van genieten waren graag geproefd.

Maar de kers op de taart was jullie gouden Carolus, een hemelse godendrank.

In ieder geval aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Jullie waren echte ambassadeurs voor Uw stad, en wij kunnen zeggen het was niet voor de laatste maal dat wij in Mechelen waren, wij komen terug. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende gouden Carolus, dat ook maar dan ook tot een volgende wandelgelegenheid.