Heerlijke lentewandeling rond Koekelare

Gepost door: Kastaar |De Motestappers Koekelare

Koekelare 01/05/2016

We zijn 1 mei, dag van de arbeid, in zaal Zuudhove zijn we te gast bij de Motestappers Koekelare. Een mooi lentezonnetje heet ons welkom, het is nog wat fris in de vroege morgen maar later op de dag wordt het heerlijk wandelweer en klimt de thermometer tot 15°C. Aan het einde van de dag zullen 1134 deelnemers zich aangemeld hebben voor inschrijving, waarvan er 54 waren van 4op1rij Zedelgem. Goed we kiezen voor het 5 km parkoers.

We vertrekken naar het hart van de gemeente, vroeger bekend om zijn seizoenarbeiders die naar Frankrijk trokken om er te werken en zo een beetje aan de armoede te ontsnappen, maar er in erbarmelijke omstandigheden moesten werken, zij kregen de naam van Koekelaarse fransmans.

We passeren de stille getuigen van een vroegere werkgever de brouwerij Christiaens die in 1968/ dicht ging. De hoge schoorsteen en de mouterij zijn stille getuigen van een sterk verleden. Een herinnering aan deze tijd is den Coukelaarsen Droedel. De oude brouwerij is later door de gemeente opgekocht en gerestaureerd tot een gans cultureel centrum met bibliotheek restaurant en musea, echt een bezoek waard. Naar de St. Pieterskerk vinden we het standbeeld ter er van de Koekelaarse Fransmans als eerbetoon.

Op het fransmanplein een echte bezienswaardigheid namelijk een Thaise tempel, een prachtig juweeltje van een gebouwtje machtig mooi. Het is er gekomen door toedoen van politicus Walther Holvoet die nauwe banden had met Thailand. Maar vergist U echter niet, de buitenbouw van deze authentiek Thaise tempel is een camouflage van een heuse elektriciteitscabine. De volgende bezienswaardigheid is een hoge aarden grasheuvel omringd met een sloot en heel wat kunstwerken we bevinden ons op de historische site van het oosthof, waarvan de frontsteen de getuige is.

Een blik achterop geeft een prachtig beeld van het dorp, en voor ons de vlakke polders die met de dag levendiger en groener worden. We kruisen de grote baan en stappen de bergstaat op, gedaan met het vlakke, het landschap verandert in een glooiend landschap met aan de horizon den Koekelare berg. De groene weiden en de lentebloesems in de bermen fleuren het landschap op en brengen het tot leven, ook het vee komt terug op de weiden en brengt het beeld van nieuw leven. Zelfs bij ons geeft het een gevoel van herboren worden, daar fleurt een mens van op.

Nog even nagenieten van het landschap om te eindigen door het motepark met een prachtige vijver, waar menig visser een visje probeert te verschalken. De groene omlijsting en de maagdelijk witte madeliefjes zijn een machtig mooi zicht op het 6ha grote domein. Het vormt ook een bijzondere aansluiting tussen het dagelijkse dorpsleven en de toegang naar de sport- en vrijetijdspleinen. Een heerlijke verbinding tussen de verschillende belevenissen van het actieve dorp.

Het was bovendien een zeer verzorgde organisatie, en van harte proficiat, aan parkoermeester, organisatie en medewerkers, maar ook van harte dank voor hun inzet.