Heerlijke midweektocht vanuit de BAliebrugge

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

Ja het was een heerlijk nazomerweertje, met een lief herfstzonnetje maar een redelijk fris windje en een temperatuur van nauwelijks 15.Wat de wandelafstanden betreft kunnen wij kiezen uit enkele lussen, door het vrijgeweid ofwel naar het bosrijke Groenhove, wij kiezenvoor het laatste.

Meteen zijn wij de bergen op, maar halfweg worden wij links afgeleid naar de in volle aanbouw zijnde nieuwe wijk. De vluchtstraat, een verhard landelijk veldweggetje nar de brug over de A17 autostrade. Van op de brug krijgen wij enkele sfeerbeelden de streek, de vele houtkanten, het open landschap, en de typisch witte streekgebonden hoeves.

Stilaan stappen wij naar de groene long van Torhout toe. De herderinnendreef staat op het parkoers ingekleurd en brengt ons naar Plaisiersbos Sinds 2001 is dit natuurgebied eigendom van de gemeente Zedelgem  is zo een 27 ha groot en wordt beheerd door Natuurpunt.Het maakt deel uit van het veldontginningsgebied De Bosserij een relict van het vroegere uitgestrekte veldgebied Vrijgewijd gelegen in de vallei van de langedijkbeek aan de zacht hellende noordrand van het plateau van Wijnenedale.

Het is een zeer aangename passage met heel wat dreven en varens, zoals de adelaarsvaren en het brede stekelvaren. Ook het doorschijnende zonlicht door het bladerendek zorgt voor wondermooie kleuren schakeringen echt machtig mooi.Stippen wij terloops aan dat wandelaars steeds welkom zijn op de paden. Er is ook een bewijzerde route uitgetekend en vrij toegankelijk, groepsbezoeken zijn ook mogelijk via aanvraag bij conservator Andre Vanhevel.

Wat verder vinden wij ook een geboortebos, met een monumentje met alle namen voor wie een boom is aangeplant. O eventjes naar lucht happen omdat wij in de luchtstraat komen, nee dank hoor ts niet nodig. De straat afboording valt op, die is opgebouwd uit witte berkenbomen. Pas op voor de hond, want wij komen voorbij hondenschool klein maar dapper Torhout. Maar wees gerust zij gaan niet bijten want zij zijn goed opgeleid.

Even later de ruitjesbosstraat op en wij zijn op weg naar het diocesaan centrum Groenhove.

Duiken onder de snelweg zo onder de snelweg door. Zouden zij hier een mooi procentje geven op ons spaargeld, je weet maar nooit, langs de wegkant staat toch een bord 6%, oh pardon.

Wij komen ook door de zone bosrand de overgang tussen bos en open terrein. Een goed ontwikkelde bosrand is dan ook aantrekkelijk voor vogels en vlinders. Deze rand werd aangeplant door basisschool Ten Parke op de boomplantdag van 18 Maart 2004.Zo leren wij en ook die gasten een stukje natuurkennis bij. Nog een stukje park en wij bereiken onze rustpost in de cafetaria van Groenhove.

Na een poosje zijn wij terug het bos in voor een machtig vervolg van onze tocht. Maar wat zien wij nu, een soort nestkastjes zonder opening, wat is dat nu? . Gelukkig vinden wij een uitleg, dat zijn inderdaad nestkastjes voor vleermuizen, en er is wel degelijk een gat in, want dat bevindt zich juist aan de onderkant boven de aanvliegplank.

Geleidelijk verlaten wij het bos en stappen naar het open land schap toe dit van het vrijgeweid met heel wat boerderijen en ook enkele beesjes op de weide. Een uitgestrekt gebied met een heel lange geschiedenis. Onderweg nog een eigenaardige straatnaam namelijk de rietenstraat, wij gaan toch niet naar de grieten kijken, nee hoor wees maar gerust wij zijn brave wandelaars. Nee het landschap kan ons laten genieten van het natuurschoon en de rust.

Zo komen wij stilaan naar het einde toe van deze midweekwandeling, wij kunnen gerust zeggen dat wij er van genoten hebben. Proficiat aan iedereen en van harte dank voor de inzet.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.