Heerlijke natuur voor 32ste Arsebrouc-tocht

Gepost door: Kastaar |Brugse Metten Wandelclub

Assebroek-Steenbrugge 20-09-2014

Het is mistig, windstil om en bij de 16°, en we zijn te gast in Steenbrugge bij Brugse Metten wandelclub. In de vroege morgen gaan we veel missen in de mist maar later op de dag zal het behoorlijk opklaren.

Op het informatiebord vinden we een mededeling als eerbetoon aan parkoermeester Herman Poppe die in 2013 plots overleed, en de bezieler van de assebrouck-tocht was. Het ganse parkoer ging hij uitstippelen op zijn eentje, eerst en vooral omdat hij er woonde, en de streek kende als zijn broekzak. Herman we denken nog steeds aan u, aldus het bestuur van Brugse Mettenclub.

We gaan op stap voor het 6 km parkoers, wij stappen de Baron Ruzettelaan over en stappen richting rotonde toe, bezet met één van de vele moderne Brugse kunstwerken.

Wat later het Gaston Roelands monument, geboren in Oostkamp Steenbrugge op 14 september 1896 en gefusilleerd in Ertvelde op 21 juli 1943. We zijn ook de plaats voorbijgekomen waar het oude station van Steenbrugge stond tot in 1967 op de spoorlijn Brugge-Eeklo. Ook de tramsporen van de lijn Brugge-Oostkamp zijn er nog terug te vinden. Voor de brug gaan wij links op langs het kanaal. Het kanaal Brugge – Gent werd gegraven in 1613, en op de plaats waar we ons bevinden werd een eerste stenen brug over het kanaal gelegd, vandaar de naam Steenbrugge. Later is die vervangen door een metalenbrug.

Wij gaan een behoorlijk stukje wandelen langs het kanaal, in een o zo rustig stukje mooie ongerepte natuur. In de grasberm wat mooie bloemetjes en op het water glijd een prachtige fuut voorbij. Een sierlijke watervogel met een prachtig verenkleed. Wanneer deze vogel kuikens heeft neemt hij ze een tijdje mee op de rug zoals zwanen dat doen.

We verlaten de verhoogde dijk terug naar een meer bewoonde wereld. Eerst een mooie rustige wijk, en zelfs de poes blijft rustig liggen kijken naar al die wandelaars die voorbij komen, wat verder gaan we er één aantreffen die het zich helemaal niet aantrekt en rustig ligt te maffen op het dak van een auto. Meteen zijn we een prachtig stuk natuurgebied ingestapt, enkele kleine natuurbiotoopjes, prachtig dreven, en stukken open veld, het zijn pareltjes van de Assebroekse meersen. Het uitkomen van een prachtig groene dreef geeft ons een duidelijk beeld van het A.Z. St. Lucas. Nog enkele aangename stukjes groen brengen ons naar de kinderboerderij, voor groot en klein een zeer aangename passage, en een bezoek overwaard. Aan de nationale schietbaan komen we terug op de Baron Ruzettelaan die we oversteken om nog een eindje naar de aankomst toe te stappen.

Een mooi, afwisselend en rustig natuurlijk parkoers dat ons heeft weten te bekoren, en omkaderd door een verzorgde organisatie.

Aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet, hou jullie goed, en we zien jullie graag terug bij een volgende wandelgelegenheid.