Heerlijke wandeldag in rustig bekoorlijk Meetjesland

Gepost door: Kastaar |W.A.K. (Wandelclub Al Kontent)

Ertvelde 25-05-2013 

Een prachtig lentezonnetje windstil, aangename wandeltemperatuur, plus een verwelkoming aan de poort van brouwerij Van Steenberge door pater Augustijn, waren de ideale ingrediënten voor wat een rustige, afwisselende wandeling zou worden. Wij konden kiezen uit een haast ongezien wandelaanbod, het was praktisch onmogelijk om te zeggen, hier zit niets in voor mij. Maar ondanks alles was er een klein probleempje, maar het was degelijk aangekondigd. Namelijk de 8-13-18 en 21 km parkoers kregen een extra afstand van 1,4 km bij. Door weersomstandigheden van de voorbije dagen was men daartoe genoodzaakt.. 

Goed wij vervullen onze inschrijfplicht, en krijgen er een bonnetje voor een gratis heerlijk frisse Augustijn, langs deze weg van harte dank voor de traktatie. 

Wij hebben gekozen voor het 13 km parkoers, en via een prachtige laan zijn wij ribbedebie. Op het einde van de bomenrij zijn wij links af en zo stilaan het centrum uit. Een doodlopend straatje en een veldweggetje brengen ons naar een bosje toe. 

Wat later stappen wij evenwijdig met de grote baan richting Zelzate en kanaalzone toe, maar dat duurt niet lang want wij stappen de Bommels in. Het wordt een echt bloemenpad, langs weerszijden van het tarmacje een grote haag witte bloemen van de wilde pastinaak, lage struiken met hier en daar een rode beuk gecombineerd met was fris lentegroen, effenaf bekoorlijk mooi, en vooral extra opgesmukt door het deugddoende lentezonnetje. Wij kunnen tevens ook genieten van het weidse beminnelijke Meetjesland. Wat prachtige boerderijen en smalle tarmacjes geven blijk van een aangename vaststelling. Links van ons bemerken wij de silhouetten van de industrie in de kanaalzone, een belangrijke zone die hier heel wat mensen hun dagelijks brood laat verdienen. Dwarsen een grote baan en zijn richting Hoge Wal op. Niet alleen het sportstadion met gelijknamige naam, maar ook een geschiedkundige plek. Plots duikt een heuvel op met een houten omheining, hier stond ooit een Mottekasteel, en is één van de oudste vormen van een kasteel, en was een versterkte woonplaats van een adellijk persoon. Het zou in 1199 voor het eerst vermeld zijn. In 1379 – 1385 kwamen de Vlaamse steden in opstand tegen de graaf van Vlaanderen, en een strafexpeditie vernielde het kasteel ten gronde. Het centrum van Ertvelde bevindt zich op een kruispunt van twee belangrijke middeleeuwse wegen, en dit kruispunt kan vanaf de Hoge Wal beheerst worden, en zo leren wij via de informatieborden nog een stukje geschiedenis. 

Nadien komen wij terug in een groene zone, heerlijk lentegroen, het gezang van onze gevederde vrienden, en het tokkelen van een specht brengen ons in een heerlijk natuurparadijs die ons langzaam maar zeker naar onze eerste rustpost brengt bij brouwerij Augustijn. Wij genieten er van een frisse p!nt en een boterham met hoofdvlees. Voor dat laatste zou Je wel eens komen wandelen in het Meetjesland, dat is een echte streekspecialiteit, wees daar maar zeker van. 

Als wij na de ruist terug op stap zijn wacht ons nog een heerlijk afwisselend parkoers om volop van te genieten. In het veld ook nog een paar oorlogsbunkers, destijds gebouwd als verdediging van de kanaalzone. Via een majestueuze lindelaan komen wij in het voormalig “Goed Ter Looveren “, dat in de 13de eeuw! Ontstond als ontginningsgebied, en bestaat uit t(wee hoeven en tussen 1625 en 1716 deed het ook dienst al gevangenis. De hoeve met huisnummer 10 is het eigenlijke goed Ter Looveren en was vanaf de 17de eeuw aangeduid als “ Huys van plaisance “ en “t Kasteeltje. De bouwstijl van de hoeve is een illustratief voorbeeld van een 19de eeuw Meetjesland hoevegebouw. Even later krijgen wij nog een merkwaardigheid te bezichtigen namelijk de kapel van O.L.Vrouw van Barmhartigheid of beter bekend onder de naar Stoepe kapel, een zeer gekend bedevaartsoord. Volgens de legende kreeg een jonge man die niet kon spreken, door te bidden bij het Mariabeeld dat hier in een eik hing, op miraculeuze wijze zijn stem terug. Aartshertogen Albrecht en Isabella bezochten het bedevaartsoord in 1618. In het Artevelde stadion van Ertvelde benutten wij een 2de rustpost. Nog een dikke 3 km scheidt ons van het eindpunt van een zeer geslaagde natuurvolle den interessante wandeldag. 

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Hou jullie vast, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.