Heerlijke zwerftocht rond Izegem

Gepost door: Kastaar |WSV De Brigandtrotters

Izegem 25-04-2015

Het weer niet veel soeps, vergeleken met de vorige dagen, wat bewolkt, een beetje motregen en windstil, maar de belangstelling is er, de ruime parkeerplaats in en rond de school waren rap volzet. Wij konden ons nog dicht bij de hemel parkeren, figuurlijk gesproken dan, namelijk op het gemeenteplein van Emelgem. St. Pieter en de hemel zitten daar in een soort legende dicht bij elkaar geweven. Maar wij denken plots terug aan die zwarte man, die van wielerwedstrijd naar wielerwedstrijd leurde met snoep of droogvis. Zijn bekende slagzinnen, kara boeia karamella, tjip tjip lala goed voor de borsta en de kela, of was hij met droogvis op de baan dan was het, Trekt julder maoge niet, of héje geen honger misschien. Op het pleintje een bronzen beeldje ’T Peerke, zou verband houden met een filosoof, en ieder jaar krijgt een verdienstelijke inwoner of een vereniging als eerbetoon deze onderscheiding. Goed terug naar de start en wij zijn het 7 km parkoers op. Wij komen rap in een rustig natuurgebiedje dat ook een speelplein bevat, verder een paar woonwijken met parels van prachtige bloempakketten zeker nu in deze periode van de ontluikende lente. Een mooi natuurgebied is het Merelbos. Het Merelbos  een rust- en wandelgebied voor de plaatselijke omwonenden, de paden zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het is eigendom van de stad Izegem en werd in 1992 -1993 aangeplant. Heeft een gevarieerde aanplanting. Na dit natuurgebied nog enkele mooi voortuintjes.

Ha, wij gaan er eens met de grove borstel door, a ja, wat kalmer kan ook. Wij krijgen een gratis bezoek aan een borstelfabriek, waar men handmatig ambachtelijk borstels maakt. Een vriendelijke man geeft ons een deskundige uitleg over de borstelgeschiedenis, die door de industrialisatie naar de achtergrond verdwijnt. Maar toch zijn er nog soorten borstels die met de hand dienen gemaakt. Maar de liefde voor het vak die van die man afstraalt is fenomenaal.
Wij krijgen een overzicht van de gebruikte haarsoorten, afhankelijk van de aard waar zij moeten voor dienen. De gewone veegborstel zijn de haren, afleidingen van petroleum derivaten. Maar wij hebben er nog van dierenharen, zoals geitenhaar en everzwijnhaar, die komen weliswaar niet uit onze kontreien, maar de chinezen, zitten hier voor een behoorlijk deel tussen. Wij danken langs deze we deze vriendelijke man voor zijn gastvrijheid en zijn deskundige uitleg.

Op een oude gevel ontdekken wij een relikwie van wat ooit een plaatselijke industrie was, namelijk de schoenindustrie. Een ander aangename vaststelling was dat wij even terug een gratis bezoek konden brengen aan stoommachine die destijds voor elektriciteit zorgde. Een mooi gigantische kolos, maar thans niet meer actief is, op de vraag of die eventueel als productie machine zou kunnen terug opgestart worden is het antwoord neen. Wij krijgen een boeiende uitleg van de conservator, man van harte dank hiervoor.

Maar het dreigend elektriciteit tekort, daarvan kunnen wij niet wakker liggen, wij vonden er een actief vervangmiddel. Je neemt een fiets zet hem op een kader, met een alternator aangekoppeld en fietsen maar. Twee fantastische voordelen, gratis opgewekte elektriciteit, en je bent gezond bezig, ‘t is just hé, u, moet zeggen als ik lieg hé, dag moeder. Achteraf nog een behoorlijk stukje natuur, een rustig gevarieerde en leerrijke wandeldag.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Dezelfde eerbetuigingen voor de organisatie en ook, voor alle medewerkers. Het was een waar genoegen bij jullie te komen wandelen, hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.