Helaba, en nu was het goed weer in het Withuis Loppem

Gepost door: Kastaar |4op1 rij Zedelgem

Loppem 29-08-2015

Na enkele organisaties die flink wat belangstelling misten door het slechte weer was het nu koekenbak. Een stralend zonnetje, windstil en een temperatuur die in de loop van de dag zou stijgen boven de 20, echt zeer aangenaam wandelweer. De wandelaars hadden het gezien, en de 1066 deelnemers kwamen met de glimlach de feesttent van het wit huis binnengestapt. Het is een tehuis waar gehandicapte volwassenen die er wonen en werken, aangepast aan hun meervoudige beperkingen kunnen verwezenlijken. Goed we gaan niet langer treuzelen en gaan op stap om te genieten van het heerlijke zomerweer, en kiezen voor het 6 km parkoers. Pas een vijftal meter verder en wij krijgen een eerste merkwaardigheid. Hof van Steelant( 13de eeuw ). En der oudste en interessante hofsteden van Loppem. Op deze hofplaats woonden al in de 13de eeuw de oudst gekende heren van loppem , de van Steelants. Van dit leenhof dat in de 15de en 16de eeuw in het bezit van de Brugse heren Gruuthuuse, rest alleen nog het neerhof met boerenhuis, stalling en schuur. In zijn huidige vorm dateert de hoeve wellicht van rond 1700. Het middeleeuwse herenhuis zelf moet gestaan hebben in de zuidoosthoek van het erf, wij treffen er nog sporen van een omwalde mote. We verlaten de woonkern en gaan als het ware via een groene dreef het landschap in. Het is er rustig wandelen door het rijk van boer boer. Wij krijgen een mooi zicht op de achthoekige torenspits van de St. Martinuskerk in Loppen, omgeven door groen. De grotere afstanden stappen richting klooster van Bethanie. Vroeger kon men bij de zusters terecht voor een zalfje tegen kwaadaardige verzweringen, en ook een drankje of een pilletje voor kwaadaardige kwalen. Dat is helaas niet meer, de zuster apotheker is niet meer, en die heeft al haar medische geheimen meegenomen in haar graf, die bewaarde haar geheimen in haar hoofd. Hier krijgt men meteen een mooi stukje boswandeling mee. Passeren voorbij het oude molenhof, waar wij nog even aan Henrietje terugdenken, een landbouwer in hart en nieren, een uitstekende tuinman, en vooral een grote mensenvriend, onder weg vinden wij een niet alledaags veld met paardenbonen Nu gaat het rustig richting dorp toe en via de Guido Gezellelaan, worden wij een smal haast verdoken paadje opgestuurd, een aangename en rustige passage, echt zeer genietbaar. Onze rustpost bereiken wij even later in het parchiaalcentrum van Loppem. Wat later zijn wij terug op stap richting kasteel van Loppem, maar eerst passeren wij den Doolhof, vroeger jaren de trekpleister van de schoolreizen. De doolhof werd getekend en aangeplant ijn1873. Door de gebroeders Caloen,Albert en Ernest, onder leiding van hun huisleraar E.H. Vandermeersch.

Wij bewandelen intussen ook het 20 ha grote park met zijn zeer oude bomen sommigen zijn 500 jaar oud. Het kasteel zelf is gebouwd tussen 1858 en 1862. Is ontworpen door Edward Pugin, zoon van de bekende architect August Pugin, die het londense parlementsgebouw ontwierp., en door Jean-Baptist Bethune, de schepper van de Vlaamse neogotiek. De bakstenen van de gevel zijn echte Brugse bakstenen.

Op de eerste verdieping zijn slaapkamers. Enkele werden in 1918 gebruikt door koning Albert en koningin Elisabeth aan het einde van hun verblijf van de eerste wereldoorlog.

Nog een eindje park scheidt ons van het einde van deze gezellige wandeldag. Wij hebben er alvast van genoten en willen dan ook de parkoermeester, de organisatie en alle medewerkers van harte feliciteren en van harte danken voor hun gastvrije en zeer gewaardeerde inzet. Nu nog een detail, wie zijn wagen parkeerde in een zijweg van het wielrencircuit diende er op te letten dat hij voor 14 uur vertrokken was, anders werd het een lange dag. Nu wie de richtlijnen van Wim en zijn bestuur gevolgd heeft, had geen tijdsprobleem, want men had het goed opgelost.

Op een speciale parking naast de strooien Hane kon naar hartenlust parkeren zolang hij maar wilde, goed gevonden. Dus noteren voor volgend jaar en dan zijn de parkeerperikelen definitief van de baan,4op1 rij van harte dank voor het initiatief.