Hooglede eventjes in de mist

Gepost door: Kastaar |De Warden Oom Stappers V.Z.W.

Hooglede 4-10-2015

Ja, toen we in Hooglede ons aanmelden voor de start van de Warden Oom Stappers, dreigden we veel te missen in de mist. Groot verschil met de dag voordien. We zijn nochtans in zaal de Gulden Zonne, maar die melde niet thuis, nu later op de dag kwam het allemaal in orde en wij kregen aangenaam wandelweer.

We zijn er te gast bij de Warden oom stappers, die oom zou dat misschien de oprichter geweest zijn van de wandelclub? , nee hoor want het was een zeer intelligente persoon.

Warden oom , was een Vlaams schrijver, maar vooral een succesvol West Vlaams schrijver. Hij schreef heel wat boeken over het leven van de gewone mensen, was ook afkomstig uit een boerengezin. Schreef heel wat verhalen en legendes over de beruchte heksen van Beselare. Er deden ook heel wat legendes de ronde, dat kon allemaal in de tijd dat de mensen niet geleerd waren, superstitie en bijgeloof vierden hoogtij in deze tijden. Op latere leeftijd verhuisde de familie naar Hooglede waar Warden Oom in 1934 overleed. Behalve schrijver was hij ook de uitgever van de kalender Het manneke uit de Mane.

Op sportief vlak kunnen ze uitpakken met een sportieve crack, namelijk voetbal legende Johny Thio. Opgegroeid bij KFC Roeselare om later rechtsbuiten te worden bij club Brugge. Werd 24 maal opgeroepen als Rode duivel, en stierf in 2008 aan een hartaderbreuk.

Goed we starten voor het 8 km parkoers op het hoogste punt van Hooglede. De toren zit nog in een waas gehuld als we ribbedebie zijn. Wij stappen enkele groene straatjes en straten op, hier en daar een genietbaar graspleintje, het is hier echt mooi en aangenaam, en letten we even op de voortuintjes. Even buiten de bebouwde kom geeft het landschap nog niet veel moois weer, want de grijze sluier verbergt nog heel wat. We krijgen toch een beetje gedacht van het golvende landschap, berg op berg af, niet spectaculaire hellingen, maar lange kuitenbijters. Op bepaald moment een sprookjesachtig oude hoevetje, haast een sprookjesbeeld met een nostalgische inslag, het is eens iets anders gehuld in een grijs waas, ook dat heeft zijn charme. Ook hier heel wat tuinbouw, en zien zelfs grote serre complexen. En ondanks de mist is er toch heel wat belangstelling, want we zien een echte mensenketting zich langs de smalle tarmacjes voortbewegen. Een oud kapelletje laat ons denken aan een vroegere devotie. Wat ook een aangename verrassing was, waren al die wegels en allemaal droegen ze een persoonlijke naam, echt het was aangenaam rustig en natuurvol wandelen, goede gevonden. Dat de herfst begint in te werken is ook een vaststelling en op sommige plaatsen krijgen we al machtige kleurenschakeringen te bewonderen, en zo komen we in centrum De Akker waar we onze rustpost benutten. Na de rust krijgen we nog enkele verzorgde wandelpaadjes en komen zo binnen van een zeer genietbare afwisselende herfstwandeling.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaarde inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.