In de late namiddag een weergril, maar wij starten voor een kalkoenbil

Gepost door: Kastaar |WSV Colliemolen Oostnieuwkerke

Staden  11-01-2014 

Traditie getrouw staan wij in Staden paraat voor hun klassieke wintertocht. Het is ook even het moment voor het begin van hun nieuwe spaarkaart. Want zonder gillen kunnen wij beginnen sparen voor heerlijke kalkoenbillen en een flinke portie spaghetti naargelang het aantal deelnames. Ja, je kunt er heerlijk rustig ontspannen wandelen, en op het einde van het seizoen heerlijk smullen van de kalkoenbillen, graag meegenomen. Het weer valt goed mee, enkel in de namiddag is er een grillig weermoment, echte niet veel soeps om over naar huis te schrijven, en de grote massa is ter plaatse. 

Goed wij gaan even wandelen door het stille dorp, dat toch één en ander in zijn mars heeft. Der startplaats een plaatselijke school, maar ene niet zo maar. In 1832 kwamen de zusters Maricolen zich hier vestigen. Zij kwamen om het bestuur van een vrije school op zich te’ nemen. Op 2 januari 1944 vormden zij een eigen zelfstandig klooster. In 1882 bouwden zij nieuwe scholen op de grond omgekocht uit het goed van Loo. In wereldoorlog 1 werd het klooster vernield en vluchten de zusters naar’ Frankrijk. In 1921 begon men met de wederopbouw van het huidige klooster en een paar jaar later werd de school opgetrokken en herbouwd. Wij slenteren door wat fraai verzorgde woonwijken, en voor wie de was zou willen doen, helaas een beetje laat. Maar een uniek exemplaar van een vroegere wasmachine staat te pronken, maar is al omgebouwd tot een grote bloempot. Wij bereiken de spyhoek, de woonwijk van reuzin Wanne. Werd geboren onder de naam Johanna rond 1929 op de speyhoek.De naam ontleedt de hoek aan het feit dat ter gelegenheid van de kermis ieder jaar grote spuitoefeningen werden gehouden door de plaatselijke brandweer. Het laatste optreden van de reuzin dateert van de batjes in 2003. Nadien krijgen wij een doortocht op een lange stille wegel naar ons bescheiden mening misschien een kerkwegel. Wat later bevinden wij ons in de landelijke omgeving van het dorp. Na een heerlijke zwerftocht door genietbare landerijen vinden wij een rustpost op een hoeve met een Certus kwaliteitslabel varkensvlees. Het is niet zomaar een merkteken, strenge kwaliteitsnormen worden genoteerd van bij de boer tot in de winkel. Ieder schakel in het productieproces is een zeer belangrijke schakel om de normen maximaal te verzorgen, en de allerbeste kwaliteit te waarborgen. Na de rustpost zijn wij terug het parkoers op, en een paar duifjes, genieten van de heerlijke herfstwarmte. Wij passeren het kerkhof waar een graf is van flying officier Peter Nauki Mankivel. Na twee overwinningen op 7 februari 1943 neergeschoten. 

En zo beëindigen wij onze zeer genietbare wandeltocht, en kunnen wij in de zaal nog wat napraten aan zeer democratische drankprijzen. Een stempel voor een smakelijk aandenken, en vooral ook van de gastvrijheid van de inrichtende club. 

Proficiat mannen en vrouwen, jullie zijn een gastvrije wandelclub waar wij zeer graag terugkomen. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.