In open landschap rond Slijpskapelle

Gepost door: Kastaar | Velodroomvrienden Moorslede

Slijpskapelle 8-08-2015

Voor de 19de velodroomtocht trokken we naar Moorslede. Het sportieve dorp bij uitstek, en het is wel Moorslede, in de volksmond MoorslÚ genoemd. Moorsele echter bestaat ook, maar is een deelgemeente van Wevelgem Maar we zijn te gast in de deelgemeente van Moorslede, namelijk Slijpskapelle. Eeuwen lang een gehucht, een kapel, en een kapelaan om de kerkelijke erediensten te verzorgen. Het gehucht noemde dan Slyps, en ze hadden een kapel, voeg beide delen samen en de naam Slypskapelle stond op het bord. De bevolking groeide sterk aan en in 1927 werd het als een zelfstandige parochie erkend en evolueerde verder naar een heus dorp. We gaan niet de velodroom op, hoewel er in Moorslede enkele wielergoden verbleven. Het is immers het geboortedorp van flandriŰn Cyriel Vanhauwaert, en Patrick Lefevre, huidig sportbestuurder. Een ander belangrijk figuur is Pater Lievens een Jezu´et die zijn taak volbracht in India. In 1950 werd Briek Schotte hier wereldkampioen beroepsrenners op de weg.

Goed we zijn van start in het landelijke Slypskapelle, in een keurig ontmoetingscentrum vervullen we onze inschrijfplicht, en gaan van start voor het6 km parkoers. Prachtig wandelweer, en onmiddellijk stappen we het rijk van boer-boer binnen. Een uniek open landschap dat ons heel wat mooie landschapszichten aanbied. Het is mooi door zijn eenvoud, en o zo rustig. Fauna en flora vertonen een grote verscheidenheid aan soorten. Tussen de ma´s en de patatten, ook heel wat groetenvelden, met koolsoorten als groene en rode kool, maar ook flinke partijen spruitjes, zullen we de komende winter wel heerlijk kunnen gaan smullen. Enkele prachtige beelden van het dorp, hier en daar wat serres. Het landschap heeft ook een glooiend karakter, wat hier en daar ook een prachtige vaststelling bied. Het is een zeer genietbaar landbouwgebied, hier heerst dan ook het rijk van boer-boer. Ook de verschillende boerderijen, met wat bonte koeien op de weiden laten het stille landschap rustig tot leven komen. Het is een ideaal wandelgebied om te onthaasten en tot rust te komen, soms een must in het jachtige dagdagelijkse leven.

Zo komen we stilaan naar het eindpunt toe. In de schaduw van de St. Theresiakerk, ontdekken wij een uitzonderlijk graf. Hier ligt namelijk de laatst gesneuvelde Engelse militair begraven namelijk David Chaimer gesneuveld op 30 september 1918.

Nu we hebben alvast genoten van een natuurlijke gezondheidswandeling, met enkele zeer genietbare landschappen. Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Ook de organisatie en alle medewerkers mogen in dezelfde eer betrokken worden, het was een zeer verzorgde organisatie. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.