Jaarlijkse clubwandeling in Zeeland

Gepost door: Rita |4 op 1 rij

Leuke Zeeuwse namiddagwandeling vanuit Zuidzande.


Terwijl we op deze 7de april op weg waren naar het Zeeuwse dorpje Zuidzande scheen er een deugddoend lentezonnetje. Bij deze optimale omstandigheden naderden we het leuke terrasje van cafe \"De Rode Leeuw\" en hoorden reeds van ver uitbundig gelach! Van de overkant van de straat zag ik dat het er krioelde van roodhemden die massaal opgedaagd waren voor onze jaarlijkse namiddagwandeling. Maar liefst 68 leden hadden de verplaatsing naar Zeeland gemaakt voor een uitstap van 9 of 14km.

Klokslag 13u30 floot Freddy de groep op gang die in de plaatselijke winkelstraat voor heel wat bekijks zorgde! Over slingerende dijken en langs wegels afgezoomd met oeroude knotwilgen wandelden we richting \'De Morelleput\', een mooi natuurdomein. Brede, groene graspaden leidden onze troep uitgebreid door deze leuke wandelzone, even later bereikten we een open zone alwaar de bloesems van de japanse kerselaars de omgeving een roze tint meegaven. Mooi!
Op het moment dat we opnieuw asfalt onder de voeten kregen staat Willy met z\'n twee charmante hostesses na een kleine 5km ons op te wachten voor een welverdiende verfrissing.
Er waren die dag  heel wat nieuwe gezichten aanwezig en met een frisse pint in de hand is dit het ideale moment voor een nadere kennismaking.

Plots verbrak de hoge toon van Freddy\'s fluitje de landelijke stilte wat betekende dat we startklaar waren voor het tweede deel van deze wandeling. Op een leuke verhoogde dijk bereikten we de \"Oostburgsche brug\", hier lag  vroeger een water dat via een geul in verbinding stond met het Zwin en met de Westerschelde. Ook was er een geul die naar Oostburg liep en die dienst deed als haven, daarom noemt men deze locatie \'de oude haven\'. In een schapenweide herkenden we  de restanten van een schans dat als verdedigingsbolwerk dienst deed. Pakweg 10 jaar geleden probeerde men dit te reconstrueren, heden ten dage kan je rondjes lopen rond deze schans.

Ongeveer 100 meter verder splitsten de 9 en de 14km. De 9km-stappers wandelden rechtdoor en bereikten ‘de Rode Leeuw’ na een halve kilometer terwijl de anderen via de oude Zeedijk een zuidelijke richting volgden. Sinds de dijken de laatste 400 jaar hun functie als zeewering hebben verloren, worden ze begraasd door schapen. Tussen 2 zo\'n dijken heeft er zich een mooi natuurgebiedje ontwikkeld Het graspad daalt de vroegere polder in en loopt recht naar een fonkelende waterplas. Dwars door het hoge gras stapten we opnieuw zo\'n dijk op die ons nu recht naar onze tweede bevoorrading stuurt. Terwijl we even rustten werden we aangesproken door een dorstige Noord-Franse wielertoerist die onderweg was voor een lus van 250km van Lille naar Breskens en terug. Met plezier vulden we deze man z\'n bidon met fris water zodat hij er weer tegen kon tot in de \'Nord\'.
Reeds van ver vingen we een blik op van de stenen korenmolen uit 1874 die vanaf nu onze leidraad werd tot we de bebouwing van Zuidzande bereikten. Een half uurtje later bereikte  onze bende het dorpspleintje van Zuidzande De patron van \'De Rode Leeuw\' had  z\'n achterterras voor ons gereserveerd wat voor een super gezellige sfeer zorgde.

Ben je ooit eens in de buurt van Zuidzande, aarzel dan zeker niet om hier eens binnen te springen in deze familiezaak. Naast een Belgisch biertje kan je hier tevens lekker eten en zelfs blijven overnachten als je het te bont hebt gemaakt.
Met plezier zullen we ons deze zonovergoten namiddagwandeling herinneren. Onze dank gaat natuurlijk uit naar Rita en Freddy die de wandelorganisatie voor hun rekening namen en aan Willy, Marina en Christiane voor de uiterst charmante bediening tijdens de 2 rustposten.

\r\n \r\n