Kermis en aangenaam wandelen rond Ruiselede

Gepost door: Kastaar |De Molenstappers Ruiselede

Ruiselede 17-08-2014

Voor de 19de kermistocht zijn we te gast in Ruiselede. De ruime zaal voor sport en spel zit haast nokvol, het viel op de grote massa was op de afspraak. Het weer was nochtans zwaar bewolkt, licht windje, het zou bijna gans de dag droogblijven maar ronde de middag regende het behoorlijk, maar dat kon de pret niet derven. De werken in het centrum bezorgden ons een labyrint naar de startzaal, maar met een beetje geluk en een goede aanduiding was het zeker te doen

Goed op de accordeontonen van La Paloma (de duif ) stappen we het 6 km parkoers op richting centrum en via de tivolistraat worden we rond het centrum afgeleid. Na wat gezellig rondzwermen door verzorgde wooncentra en prachtige voortuintjes, komen we op een geschiedkundig plein, namelijk het polenplein. Op het polenpein komen 4 wegen samen et kreeg zijn naam als aandenken van de bevrijding van Ruiselede in september 1944 door de 2de Poolse pantserdivisie ussen 1912 en 1915 noemde dit plein de tramstatie. Het mooie bronzen kunstwerk centraal op het plein refereert naar de vele dingen die deze buurt in de loop der jaren mocht meemaken en ondergaan. Tussen 1912 en 1921 werd overal in Vlaanderen de meeste buurtspoorwegen hersteld.  Gent – Nevele – Ruiselede werd in 1919 heropend. Op het einde van de jaren twintig werden heel wat trams afgeschaft. Financiële geschillen met de bestaande bedrijven waren de oorzaak. Reeds dan schreef het gemeentebestuur een brief dat het huidige tramsysteem met verouderde stellen niet meer kon voldoen. Eerst werd overlegd om bussen in te leggen. De eerste waren voorzien op donderdag , marktdag in Tielt. Vanaf 1932 werd de lijn Gent – Nevele geëlektriseerd, het overige gedeelte tot Ruiselede werd uitgevoerd met kamielke’s Deze rijtuigen van de stoomtram waren vanaf 1932 omgebouwd tot benzinemotorwagens om ter gebruiken op minder winstgevende lijnen.

Dat het kleine Ruiselde belangrijk was door het knooppunt van twee belangrijke landelijke tramwegen werd opnieuw begonnen aan een nieuw hoofdstuk transport en vervoersgeschiedenis. Ook de lijn Tielt – Aalter zorgde voor een directe aansluiting van Ruiselde op de twee belangrijkste treinstations in de regio.

In het centrum van het polenplein worden we verwacht voor een gratis koffie of frisdrank, langs deze van harte dank voor de traktatie.

In een wijk krijgen we een extra tip aangeboden, wil je op reis hier in de aanbieding een wagen te koop, reiskoffer en driewielfiets staan op het dak gemonteerd, als dat geen occasie is. Wat later passeren wij een plaats van oorlogsgeschiedenis aan de vredeskapel. Werd in 1946 door het bevrijdingscomité van de Aalterstraat gebouwd als dank voor de bescherming van O.L.Vrouw, bij dehelse bevrijdingsgevechten die de gemeente onderging op 8 september 1944, tussen Duitsers en Polen.Naast de inwoners van de gemeente,Duitse en Poolse soldaten. 7 Ruiseledenaren,37 Duitsers en 5 Poolse soldaten sneuvelden hier.

In het chiroheem benutten we onze rustpost en jawel het begint serieus te regenen maar het duurt hooguit een halfuur. Eens in het dorp passeren we het wereldberoemde centrum voor pianobouw centrum piano’s Maene.Ook het prachtige stadhuis en de O.L.Vrouwkerk; Grotendeels ontstaan ontstaan in 1700 de kerktoren werd gebouwd in 1873. Talrijke keren totaal geruïneerd door oorlog en brand. Ruiselede was voor 1458 al een bedevaartsoord. De kerk bevat een prachtig interieur met schitterend meubilair, echt een bezoek waard, alle attributen zijn gemaakt tussen 1722 en 1793.

Het gemeentehuis van Ruiselede in de volksmond het gemeenzaam genoemd dateert van1873 -1878, een tijd dat Ruiselede zetel was van een vredegerecht. Voor de verhuis van de gemeentelijke administratie in het nieuw gebouw waren de diensten ondergebracht in enkele herbergen. In 1923 gaf de gemeente opdracht een praalgraf op te richten voor de vele oorlogsslachtoffers die de gemeente telde in 1911918.

Bij het kruis aan kerkgevel ontdekken we misschien de vredesduif, die haar nest gebouwd heeft in de nek van Jezus, en klaar zit om te vertrekken voor een vredesopdracht

Wat verder bereiken we de Hostens molen uit 1774. Ruiselede dankt eigenlijk zijn bijnaam molendorp, doordat hier in 1850 niet minder dan 12 windmolens stonden.

Hostens molen, oorspronkelijk stond hier de houten Vincentmolen, werd vanaf 1865 vervangen door een stenen graan- en oliemolen genoemd naar de molenaarsfamilie Hoste die de molen zeer lang uitbaatte of er de eigenaar van was. In 1998-99 kocht de gemeente het beschermd gebouw en hervormde het tot een ontmoetingscentrum. Hier krijgen we nog een gratis ijsje aangeboden e, worden wij door burgemeester Greet Deroo bedacht met een gratis kaasproeverij. Langs deze weg aan alle mensen die voor een gratis bevoorrading zorgden van harte dank.

Nog een laatste eindje, en op de feestelijke klanken van accordeon muziek kunnen wij ons terug indompelen in de kermissfeer na een zeer aangename en geslaagde wandeldag

Aan iedereen die instond voor de organisatie van harte dank en van harte proficiat voor de zeer gewaardeerde inzet. Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.