Kerst in Brugge, een heerlijke passage!

Gepost door: Kastaar |Brugse Globetrotters VZW

Brugge 19-12-2015

Het is een bewolkte lentemorgen, och pardon een winterse morgen want op de kalender staat 19-12-2015, en de temperatuur is 14°, zeker niet normaal voor de tijd van het jaar, die weerman zal ook wel eens een pilletje mogen pakken, enfin.

Vanuit de goed gevulde refter van het KTA, want de massa was er en het aantal deelnemers zou boven de 2500 deelnemers stijgen, ja wadde, dat is eens ne pak wandelaars ontvangen, goed we gaan de baan op en kiezen voor het 6 km parkoers.

Vanuit het KTA worden we langs het kerkebeekpad naar de verkeerslichten opgestuurd, een kort stukje maar wel heerlijk wandelgebied. Aan de lichten verandert het stadszicht en vanaf het verhoogde wandelpad krijgen we een machtig zicht op de zwevende rotonde. Wat verder stappen we het station in, nee we gaan niet mee met de trein, maar de doortocht geeft een aangenaam en genietbaar moderne passage. Even buiten komen we langs het paleis van de ijssculpturen, een attractie op zijn eigen, hier zijn echte koude kunstwerken te bezichtigen. We dwarsen de grote baan en komen zo op de oostmeers terecht richting begijnhof. Onderweg enkele zeer mooie zichten vooreerst langs de reien van het Minnedwater kasteel, de stoere kerktorens. Op de gevel van het sashuis vinden we een menselijk vriendelijke boodschap vooral, Kom zoals je bent, wees welkom. Vooraleer de stilt en de sereniteit van het begijnhof binnen te stappen, krijgen we echt het typisch Brugse stadzicht. De stoere St. Salvatortoren, de toegangsbrug van het begijnhof, en de eeuwige straf van Brugge, uit de bezettingstijd van de Spanjaarden, om voor eeuwig zwanen op de Brugse reien te houden, wat thans een toeristische attractie is en de stad geen windeieren heeft bezorgd.

Stilaan komen we op het walpein waar de kerstsfeer ons als het ware tegemoet komt, versierde gevels en kleine straatjes, en in één straatje is de Kerstman regen verwachtende want hij heeft zijn regenmantel aan. Op het Simon Stevenplein diverse kerststalletjes, en de geur van glühwein brengt ons naar andere oorden, pardon we hebben er eentje gedronken, en zijn niet gepasseerd met de reuk alleen. Ook op de markt de ijspiste met in het midden een heuse boom van ijskristallen. Nog tal van bekende pleinen worden voorbij gestapt, maar wat ook heerlijk is zijn die kleine straatjes met hun specifieke sfeer, en hier en daar een oud kunstwerkje in de vorm van een huisgeveltje. Ten slotte de mooie begijnenvest, een zeer genietbaar stuk wandelpad van Brugge die schone te bewonderen.

Parkoermeester het was een heerlijk zeer genietbare wandeldag, daarom een welgemeend proficiat en hartelijk dank voor je inzet. Dezelfde eerbetuigingen aan organisatie en medewerkers, jullie waren echt een gastvrije wandelclub en bezorgden ons een heerlijke wandeldag, en hoe kan het ook anders, een Vlaamsen wandeldag afsluiten met een degelijke ‘Vlaamse boerenkost’ namelijk met hutsepot. En laat die Gentenaars en Brusselaars ons maar boeren noemen, ze kunnen de boom in. Maar stiekem of achter het hoekje genoten ze er ook van, schamel gezien als je zo je ongelijk moet toegeven, dag moeder.

In alle geval jullie hebben ons een zeer genietbare wandeldag bezorgd, gasten hou jullie goed het allerbeste voor 2016, en tot een volgende wandelgelegenheid.