Kerstsfeer in Brugge

Gepost door: Kastaar |Brugsche Globetrotters

Brugge 20-12-2014

Het was als het ware een echte volksinvasie in Brugge, iedereen wilde er blijkbaar zijn, overal zag men horden mensen. Nu ook de inschrijfzaal van het K.T.A. zat afgeladen vol, en het weer viel ook echt mee, wel bewolkt, windstil en om en bij de 10° en we kiezen voor het 6 km parkoers.

We krijgen meteen een zicht op de afgewerkte zwevende rotonde, met het enorme plein aan de zogezegd achterkant van het station. Een volledig nieuw en modern imago, ten dienste van de verkeersveiligheid. Aan de rand van het plein het bekende monument van de ‘Open poort’, we stappen onder de spoorweg door langs de Begijnenvest, een heerlijk wandelpad, veilig weg van het drukke verkeer en daarbij zeer aangenaam om te bewandelen. Links van ons troont de St. Salvatortoren boven de stad uit als een heilzame bewaker van de stad.

Via de oostmeers en het Koning Albert 1 park stappen we de kerstsfeer in. De vlaggenrotonde toont ons dat Brugge een gaststad is voor vele volkeren van bijna overal ter wereld. Het reuzenrad geeft een indrukwekkend beeld, en daarnaast kan je op de foto met de Kerstman, ook een mooi opgezet kersttafereeltje brengt ons in de juiste stemming. Zo belanden we op het Zand waar we nog eens gezellig kunnen genieten van de wekelijkse markt. Eens op de speelmansrei bekoren ons enkele mooi stadszichten. Ook ontdekken we er de oude speelmankapel, het is de voormalige kerk van het ambacht van de speellieden of minstrelen opgericht in1421. Het eenvoudig bakstenen kerkgebouwtje met geprofileerde spitsboogvensters is eenbeukig. Het wordt thans gebruikt als vrijzinnigheid, volgens stadsgids Dirk Pollentier. Via allerlei straatjes bereiken we het Simon Stevenplein, het hart van de gezellig Brugse kerstmarkt. Verscheidene kraampjes bieden er fijne kunstzinnige cadeautjes aan, maar ook de dreupelkotjes bieden een warm drankje aan. We stappen even door naar de burg, om het kunstwerk van de Brugse chocoladegilde te bewonderen. Het is een kerststal gemaakt uit eetbare chocolade, die later zal verkocht worden voor een goed doel. Aan de Brugse Chocolatiers van harte proficiat die dit hebben verwezenlijkt het is een uniek meesterwerk, machtig mooi. Op het Simon Stevenplein benutten we onze rustpost in een plaatselijk gezellig zaaltje.

Ook de O.L.Vrouwkerk komt voor op ons parkoers. Het is de meest bezochte kerk van Brugge, is gebouwd in de 13de eeuw in Gotische stijl, de bouwwerken duurden 200 jaar, en dat is geen tikfout. Voor de kunstliefhebbers ter informatie het interieur is Barok. Het paradepaardje in de rechter zijbeuk, de madonna met kind van Michelangelo (1504). Het beeld is gebeeldhouwd uit Carraramarmer en is 128 cm hoog. In de crypte bevinden zich de praalgraven van Karel de Stoute en zijn dochter Maria van Bourgondië. Nog één detail de toren is 122 m hoog.

Nog enkele fraaie passages brengen ons naar het Minnewater, de Barge, dwars door het station naar de aankomstplaats. Een heerlijk wandelingetje door Brugge, in de kerstsfeer, heeft ons een heerlijk afwisselende wandeling bezorgd, we hadden een heerlijke mix van kunst, en geschiedenis mooi en betoverend, en in de kleine straatjes konden we zo de dagelijkse levensstijl van de gewone Bruggeling haast voelen. En hoe konden we de dag beter afsluiten dan met een heerlijke Vlaamse hutsepot met een Belgische pint, prachtig idee!

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet, wij hebben er alvast van genoten. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.