Kiezen en genieten tussen Oostende en Blankenberge

Gepost door: Kastaar |Keignaerttrippers Oostende

Het was voor ons totaal nieuw, de enige kustwandeling van Oostende tot Blankenberge over een afstand van 50km, en je kan zelf kiezen wat je wilde wandelen. Wij waren erbij om het eens uit te proberen. Hoe stak dat in elkaar? , waren de parkoers uitgepeild, hoe was dat met de rustposten, hoe vond je zij terug? , een ganse mand vragen om op te lossen dus. Je kon starten aan het station van Oostende, school Sluisvliet aan de spuikom, parochiezaal De Haan of aan het station van Blankenberge of omgekeerd. De omlopen waren allemaal bewijzerd en iedere startplaats fungeerde ook als rustpost.Ook de afstanden tussen de verscheidene punten waren vermeld Je pikte er een parkoers uit  en bepaalde jouw afstand, wilde je die dubbel dan kwam je via een andere aangeduide weg terug. Wilde je enkel de enkele dan kwam je met de kusttram terug, en die was telkens binnen een afstand van honderd meter ongeveer te bereiken. Wilde U zich eens testen je koos een punt uit tot zover je kon, en dan was de kusttram het ideale alternatief om terug bij je startpunt te komen. Voor deze wandeling werkten Keignaertstappers  met de internationale tweedaagse Blankenberge samen. In de start en rustplaatsen gaf het de indruk dat er weinig belangstelling was, maar al bij al viel het nog mee want in totaal zouden toch een 1400 deelnemers samen genoteerd zijn. De grootste concentratie was in Blankenberge waar zij een zestal autocars konden verwelkomen. Goed wij weten nu hoe het in elkaar steekt en kiezen voor het traject tussen Sluisvliet en De Haan en zullen met de tram terugkomen. Wat zeker mag vermeld worden is de duidelijke uiteenzetting van de gegevens op het bord en ook de bepijling was zeer goed. Ja hoe zit het zijn wij vertrokken ja hoor.

Wij stappen naar de grote baan toe tot aan het kruispunt, nemen rechts en zijn schampavie. Op het brede comfortabele voetpad volgen wij de weg eens aan de watertoren dwarsen wij de baan en stappen zogezegd het havengebied binnen maar komen uiteindelijk op de Hendrik Baelskaai. Op de kade liggen heel wat netten en gereedschappen om te gaan vissen, niet zo alledaags materiaal als je het bekijkt. Wat ook opvalt zijn enkele beelden van de kaai en aan de achterkant de hoge gebouwen van stad Oostende. Langs de andere zijde de ranke slanke hoge figuur van vuurtoren Lange Nele. Wij kunnen ook een paar meeuwen strikken voor de foto Een ferryboot van Trans Europa Ferries vaart de haven uit. Intussen bevinden wij ons op de dijk en genieten van het ruisen van de zee, die op deze zomerse dag rustig heerlijk kabbelt. En in gedachten spelen zich verscheidene zeeliedjes af terwijl wij genieten van de gezonde zeelucht met heel veel Jodium goed voor onze piepkast. Op zee wat zeilbootjes en ook een indrukwekkende werkboot, terwijl wij langs de achterkant van het fort Napoleon voorbij instappen en ook, wat bunkers van de atlantic wall.

Wat later worden wij afgeleid en krijgen een heuse kuitenbijter te verwerken namelijk een helling van 19%, dag moeder.

En terloops gezegd het is niet het percentage dat één of andere bank uitgeeft voor je spaarcenten, vergeet het maar, het is stampen naar boven in d”e plaats. Maar boven krijgen wij prachtige zichten van het hinterland, mooi om van te genieten. Van nu af gaan wij de verschillende duinbosjes inwandelen, langs smalle kronkelende tarmacjes en soms eventjes op en neer. Ja het is genieten van een gans andere natuur, echt een heerlijke belevenis en o zo gezond Ook prachtige sfeerbeelden van rust en schoonheid kunnen ons boeien, en zo belanden wij in camping Hippo 12 waar wij van een heerlijke verpozing kunnen genieten.

Het volgend gedeelte situeert zich meer in het open landschap van het hinterland die uitgestrekte polders en aan de horizon de aftekeningen van de vele vakantiehuisjes en zo bereiken wij in de parochiezaal van De Haan het eindpunt van ons gekozen traject.

Wij hebben nog één belevenis te goed en dat is de retourrit naar Sluisvliet Oostende, iets dat je meer met de wagen afgelegd dan met de tram.

Kijk voor ons is het project geslaagd en voor herhaling vatbaar zeker en vast.

Aan keignaertstappers Oostende en Internationale Tweedaagse Blankenberge van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. En tot slot hebben wij achteraf niemand horen klagen, en dat is ook heel wat, hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.