Kletsnatte 30ste Jubileumtocht voor 4 op 1 rij Zedelgem

Gepost door: Kastaar |4 op 1 rij Zedelgem

Zedelgem 13-10-2013

Het zal je maar overkomen, als vereniging ben je 30 jaar jong, een prestatie die wel eens in de kijker mag gezet worden, geen probleem. De parkoermeesters gingen dus op zoek om de wandelaars eens goed te verwennen met een mooi parkoers.

Voor de kleinste afstand trokken zij door de wijk De Linde met veel rustige tegelpaadjes en de oude spoorwegzate, een militaire spoorweg waar zeer veel munitie over vervoerd werd naar het munitiedepot. De iets langere afstand was dan te gast in het mooie kasteelpark Ter Loo. Dan werden via het Vloethemveld heel wat fraaie bostrajecten aangeboden. Het Vloethemveld, een groene bufferzone van ongeveer een 300 ha, en zeer waardevol gebied, vroeger was het anders maar door de gezamenlijke werken van ‘natuur en bos’ en de militaire instanties uitgegroeid tot een echt natuurparadijs. In 1926 werd hier zeer veel munitie opgeslagen en verborgen wat heel veel jaren opruimwerk vroeg. Ooit in dit gebied was er een concentratiekamp ingericht. Aan de rand ervan was de militaire school voor onderofficieren opgericht, maar dat is verleden tijd, momenteel is het een opleidingsschool voor politie en brandweerdiensten. Onlangs ook nog in het nieuws wegens de everzwijnen die er volgens aanwijzingen met menselijke inmenging zouden uitgezet zijn, en menig landbouwer wat schade toebrachten. Feiten die zelfs het T.V nieuws haalden. De allerhoogste afstand trok naar het met groen omzoomde Snellegem, dus zonder twijfel een stevige boterham natuur. Daags voordien een zonnige herfstdag, iedereen was super opgewekt, maar ’s avonds bij het beluisteren van de weersvoorspellingen was het anders, er werd zeer slecht weer en veel wind voorspeld, iedereen hoopte dat de voorspellingen niet zouden uitkomen, maar helaas het was juist. In de vroege voormiddag begon het al te regenen en met het uur harder en harder en de wind kwam hard opzetten, een 9° op de thermometer die later op de dag nog ging dalen naar 6°, jawadde. En toch bij het afsluiten noteerden wij nog, hou je vast 906 deelnemers. Echt wij hadden zeer veel bewondering voor deze wandelaars. Je had ze moeten zien binnenkomen, drijfnat en rillend van de kou, ook schepenen Anouck Vermeulen, Geert Verhegghe en Peter Hassaert waren sterk onder de indruk, dat hadden zij nog maar zelden gezien. Meteen kregen zij ook een beeld vanuit het centrum van de beweging en konden zij eens kennis maken met het vele werk, en dat alles op vrijwillige basis, echt het wekte ook bij hen heel wat bewondering.

Van waar kwamen dan al die wandelaars dan vandaan? Wel wij mochten WSV Schelle verwelkomen met 55 deelnemers. Zij kwamen uit de provincie Antwerpen,  en maken deel uit van de Vlaamse wandelfederatie. Een club die recreatiesport  hoog in zijn vaandel voert, die verschillende wandeltochten per jaar organiseert, en ook busreizen dus een bruisende club. Ook de buren lieten zich niet onbetuigd en vaardigden een mooi aantal deelnemers af. Een overzicht WSV Lachende wandelaars Aalter 40 deelnemers, Motestappers Koekelare 39, Godelievestappers Ruddervoorde 38, moedige wandelaars Beernem 32, Wandelclub Koekelare 32, Brigandtrotters Ingelmunster 32, Nacht van Vlaanderen 31, Margrietestappers Lichtervelde 27, Colliemolen oostnieuwkerke 24, Rustige bostappers Jabeke 23, en ten slotte Stormvogels Oostende 20. Onze eigen club zette 116 deelnemers op de weg, en er werden 34 individuelen genoteerd.

Verder uit Noord Frankrijk wandelclub t’ Vlaems Huiseke Godewaersvelde 18. Ook delegaties uit Vinderhoute, berg en bos wandelaars Voeren, Pajottenland, Krombeke , Wichelen en Les Trouvéres Ellezelles, en zelfs de marsmannekes uit Waarschoot.

Nadien gingen wij bij enkele wandelaars wat napraten over de verschillende aangeboden parkoers, de beoordelingen waren heel mooi, enkel het slechte weer was de boeman. Nu dat is onmacht daar kan niemand iets aan doen, maar het is nog nooit blijven regenen, dus hopen wij bij de volgende organisatie zeker heel veel mooier weer. Ja, op weergebied hebben wij in ons jubileumjaar mal chance, nog geen enkele keer dit jaar hebben wij het weer mee gehad.

Nu wij trekken ons op aan een mooie weerspreuk, na regen komt zonneschijn, wandelaars nogmaals van harte dank, hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.