Kletsnatte wintertocht in Doomkerke

Gepost door: Kastaar |Molenstappers Ruiselede

Het is een druilerige December morgen als wij in Doomkerke van startgaan bij Molenstappers Ruiselede voor hun 18de putje wintertocht. En laten wij eerlijk zijn het had beter een been dik gevroren en droog gebleven, van die regen hadden wij er al meer dan genoeg gehad. Het bracht ook veel problemen mee, zodanig dat de parkoermeester in laatste instanties diende in te grijpen en een parkoerswijziging moest doorvoeren wegens wateroverlast. Er waren ook heel wat landelijke wegen en bospaden opgenomen en wij hielden ons hart vast. En al bij al viel het best mee,wij vonden een paar modderbadjes, maar overal vonden wij een uitwijk mogelijkheid en dat was goed, nu wij laten ons niet kennen en kiezen voor het 12 km parkoers.

Wij stappen het dorp uit voorbij de St. Caroluskerk, de kerk en de deelgemeente van Ruiselde zouden hun naam te danken hebben aan hun pastoor Carolus Doom. Het was deze priester die nadat hij in het gehucht ’T Haantje al een school had gesticht (1837), ten volle zijn schouders zette onder de bouw van deze neogotische plattelandskerk met kathedraal allures.

Vlak  langs de kerk komen wij op het disveld, een gebied met een waardevolle geschiedkundige betekenis. Dischvelden waren gronden die tijdens het Ancien Régime geschonken werden aan den dis, de armentafel of  tafel van de heilige geest. De opbrengsten van deze maakten het voor de armendis mogelijk om gedurende de 17de en de 18de eeuw, ‘s zondags brood uit te delen na afloop van de misviering.

Een drassig maar met een dik bladeren tapijt maakt het zomperig toch zeer behoorlijk begaanbaar, alhoewel wij naar de natste Decembermaand aller tijden aan het toeleven zijn. De velddreef want zo noemde die brengt ons naar de Bruggesteenweg  die wij gaan dwarsen en wij stappen de krommekeerstraat op. Het beekje aan de rand van de weg stuwt met een behoorlijk debiet het water naar de lager gelegen plaatsen, en in de weiden verschijnen er heel wat plassen.ook aan dezelfde kant ontwaren wij de torens van het radiostation van Ruiselede. De druilerige is opgehouden maar de wind blijft, en in boomkwekerij De Bel benutten wij onze eerste rustpost.

Intussen hadden wij in de bosdreven toch nog wat mooie beelden kunnen bewonderen van de winterse natuur, de bomen, de mossen de beekjes en de paddestoelen hadden ons eventjes aangenaam bezig gehouden.Maar na de rust is het weer beginnen regenen eerst gezapig maar na de rust in het cultureel centrum was het ditmaal de moeite, en als traktaat krijgen wij nog een extra windje erbij, gelukkig hebben wij nog wat gewicht en blijven wij met ons voeten op de grond, want ons regenscherm heeft veel zin om ons te laten zweven , nu wij hebben het overleefd en dat is ook al wat. Spijtig van de regen, maar het was een zeer mooi en genietbaar natuurdecor, echt het was één groot natuurbiotoop om heerlijk van te genieten. En ondanks alles blijven wij erbij dat de uitgestippelde wandelwegen behoorlijk begaanbaar gebleven bleven, gezien er op de kritiekste plaatsen uitwijkmogelijkheden waren, echt de parkoermeester had het mooi uitgezocht.

Wat ons ook was opgevallen waren de talrijke doorgangen op strikt privaat gebied. En om absoluut niemand te vergeten zeggen wij als wandelaar van harte dank voor jullie gastvrijheid een zeer gewaardeerd gebaar.Ook het provinciaal bestuur van waters en bos liet zich niet onbetuigd en verschafte ons voor de gelegenheid een vrije doorgang door hun gebied, ook hiervoor van harte dank. Wij hadden ook voor een 2de maal kunnen rusten in het cultureel centrum van St Maria- Aalter vooraleer het laatste gedeelte van onze tocht aan te vatten, afwisselend in en om een bos.

Staken wij in de start ons neus op, en begonnen wij er met niet veel goesting aan, toch waren wij na afloop toch blij dat wij de wandeling hadden volbracht. In de gezellige zaal konden wij nog wat gezellig napraten over een overigens verzorgde en aantrekkelijke natuurwandeling, enkel de weermaker was de gebeten hond.

Molenstappers jullie waren het zonnetje in deze donkere decemberdag, daarom aan iedereen van harte proficiat en van harte dank  voor jullie inzet. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.