Labyrinth van veldwegen rond Affligem

Gepost door: Kastaar |De Pajotten Hekelgem

Het zou een heerlijk zomerse dag worden, en zelfs één van de warmste ooit. Gelukkig gaan wij hier en daar wat schaduwplaatsen en bosjes bewandelen, en die zullen heel wat soulaas geven in de brandende zon, maar een licht zomerbriesje komt ook nog een welgekomen verfrissing bieden. Het was voorspeld en menig wandelaar had zijn voorzorgen genomen en was vroeg van start gegaan, dat zag je aan het behoorlijk grote aantal deelnemers, ook wij waren erbij en kozen voor het 12 km parkoers.

Hoe je het ook draait of keert van die oude abdijen gaat nog steeds een zekeren uitstraling en aantrekkingskracht uit dat voel je zo aan. Langs de machtige gebouwen zoals het bisschopshuis, de abdij zelf en zelfs de plaats waar ooit in het oude Afligem de bospoort stond, wij spreken van de dertiende eeuw. Wij zijn richting Meldert op en krijgen onze eerste veldweg en er zullen er nog vele volgen. Het is als het ware dat de parkoermeester niet op de openbare weg mocht komen, nee het geeft niet het werd een zeer genietbare waardevolle natuurwandeling. Van meet af aan krijgen wij ook een overzicht aan de poort van het Pajottenland van deze zeer genietbare streek.

Een hoppeveld is nog een stille getuige van wat ooit het groene goud was van de streek namelijk de hop, het zijn niet die hoge palen met een spinnenweb van draden, maar wel struiken. Deze wordt dan uitsluitend gebruikt in Belgische artisanale bieren, zo lieten wij ons toch vertellen. Ook heel wat vee op de weiden die aan de basis liggen voor het produceren van vele streekgebonden specialiteiten denk bijvoorbeeld maar aan kaas. De streek kan gerust een land van melk en honing genoemd worden. De vele soorten bloemen bieden heel wat stuifmeel voor de bijen, en hier en daar een boomgaard zorgt voor wat fruit.

Een heerlijk bosje komt aan de beurt, en een grote partij wilde orchideeën staan er in vol ornaat te bloeien. Aan bushalte Falluintjeshof krijgen wij een flink klimmetje, wij zijn begonnen aan de Petronellaberg. Boven terug mooie beelden en even later in de afdaling terug een veldpaadje op naar een ander bosje toe, eventjes uit het bosje is het zomerbriesje een welgekomen vaststelling want de zon staat op volle kracht te stralen. Wij waren gebieden als de kloosterbos, de kokerij en zelfs Parijs doorgestapt, met hier en daar een heerlijk klimmetje om in Meldert te belanden bij Ingrid en David waar wij genieten van een verfrissende rust.

In dalende lijn verlaten wij het dorp en bij de plaatselijke apotheker wijst de thermometer 34° aan, dag moeder. Wat later buiten het dorp vervolgen wij ons veldwegen labyrint afgewisseld met één of ander bewoond gedeelte, wij zouden anders gaan denken dat er niemand meer op deze wereld woont, zo rustig en zo verlaten. Wat wel nog opvalt zijn de vele veldkappeltjes.

In ieder geval kwam de natuurliefhebber hier aan zijn trekken en kon hij meer dan honderd procent genieten van deze ongerepte rustige natuurpracht.

Parkoermeester van harte gefeliciteerd en van harte dank voor je inzet, het was een afwisselend en heerlijk genietbaar natuurlandschap, machtig mooi.

In centrum d’oude brouwerij zijn wij nog wat blijven napraten met een frisse cuvee, een bier gebrouwen ter gelegenheid van het 950 jarig bestaan van de abdij en dat in 2012.Traditiegetrouw was de organisatie keurig verzorgd en kunnen wij maar zeer tevreden zeggen, gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.