Lenteparade in en om Brugge

Gepost door: Kastaar |Brugsche Globbetrtotters

Brugge 12-04-2015

Een zonnige lentemorgen, een heerlijke wandeltemperatuur, windstil wat moet je nog meer hebben, wij zijn van start voor de 29ste Globetrotterwandeltocht en kiezen voor het 6 km parkoers.

Bij de start langs de zijkant van de Magdalena zaal zien wij een niet alledaagse autocar geparkeerd staan, een Nightliner-Support. Het is een bus die meestal gebruikt wordt door internationale toneelgroepen of Music bands om grot afstanden te overbruggen tussen steden en shows. Bieden plaats aan 8 of 18 passagiers die in bijzondere luxe kunnen vervoerd worden, dit was een bus van Poolse nationaliteit, maar ook bij ons heeft een firma in Aarschot dergelijke bus in huur.

Een heerlijk levend reuzeboeket van bloeiende prunus triloba wuift ons het parkoers op.Passeren de Smedenpoort en wandelen de buiten Smedenvest op. Hier begint een uniek mooi wandelparadijs van Brugge. En vooral nu met die ontluikende lente, en die onvolprezen bloemenpracht, en zo rustig een ideaal onthaasting procedé, wat kan een mens nog meer verwachten, het is het aartsparadijs. Langs de boorden vinden wij de spierwitte sierlijke zwanen, een toeristische trekpleister, een straf die uiteindelijk een geschenk werd. Er werd beweerd dat de stad door de middeleeuwse bezetters, voor eeuwig zwanen moest houden, omdat daar één of ander Spaans edelman zou onthoofd zijn, wij weten er het fijne niet van, maar zullen daardoor onze slaap niet laten. Een koppel maakt het hof, andere schikken hun veren, en één zwemt sierlijk met de vleugels gestrekt, het is als het ware een overzetboot. Een zwaan komt naar haar nest en wij kunnen nog rap de eieren fotograferen. Wij vinden er ook een zwaan met een kuiken, die een vertederend beeld geeft. Wij stappen nu de stad in en komen op de wijk St.-Gillis met artistieke basis terecht. Deze wijk ontwikkeld vanaf de 12de eeuw aan de oevers van de lange rei die zich aansluit op de Brugse verbinding met de zee. In de 12de en 13de eeuw kent Brugge een belangrijke economische groei. De bevolking neemt sterk toe, verscheiden religieuze orden vestigen zich in de bloeiende handelsstad. Niet veel later ontstaan er ook enkele nieuwe parochies, St. Gillis is daar één van. Op een brug over de reien krijgen wij enkele prachtige stadsbeelden die Brugge onsterfelijk maken. Die bekoorlijke trapgevels die een zekere rijkdom uitstralen, want aan het aantal trapjes kon men het vermogen van de bewoners schatten. Ook café Vlisschingen, gesticht in 1515 viert dit jaar zijn 500 jarig bestaan en is meteen het oudste café van Brugge, een oase van rust en een authentieke zaal, een bezoek waard en een belevenis apart.

Langs de reien genieten wij dan verder van die oude machtige trapgeveltjes. Wij ontdekken ook een gevel met daarop twee gouden handen met de wijsvingers haast tegen elkaar. De betekenis hiervan kunnen wij niet achterhalen. Aan een gevelrand een soort veranda die aangebouwd is, dat zou het oudste renaissance bouwstukje van Bruggen zijn en word als souvenir bewaard. Met het betreden van het stadspark Prof. Dr. J. Sebrechts gaan wij naar het einde van een heerlijke wandeldag toe. Op de muur staat nog een kunstwerk, namelijk de mier, en wat verder houden de kraaien de wacht, klaar om het nieuws te verkondigen.

Aan parkoermeester van harte gefeliciteerd en van harte dank voor je inzet, ook dezelfde eerbetuiging voor de organisatie en alle medewerkers, het was afwisselend en zeer mooi.

Gasten hou jullie goed en zeker tot een volgende wandelgelegenheid.