Maas, Lesse en Nostradamus zorgen voor uren plezier.

Gepost door: Wim |4 op 1 rij - Zedelgem

De lucht was grijs en dreigend toen onze groep vertrok richting Dinant. We hoorden meteen op de radio dat er ter hoogte van Affligem een probleem was en dat bleek nog niet meteen opgelost. Een auto stak een vrachtwagen voorbij en slipte, hij kwam tegen de benzinetank van de vrachtwagen terecht met 2 onberijdbare rijstroken als gevolg. Na een 20-tal minuten aanschuiven was het leed voorbij en met wat vertraging bereikten we de citadelle van Dinant.

Via een smalle wegel vertrokken we voor een eerste traject van 7km, een doorsteekje bood ons een magistraal uitzicht aan over de stad van Adolphe Sax die mooi gelegen is aan de brede Maas. Op een rotsige bodem dalen we eventjes scherp af alvorens een pittige klim ons tot boven op een plateau brengt. Hier pikken de wandelaars van 5km in en samen stappen we via een oude pelgrimsweg naar het bedevaartsoord Foy-Notre Dame. Het afwisselende parcours slingert door een mooi lichtgolvend landschap; boven één van die glooiingen doemt plots de fraaie klokkentoren op van het kleine barokke kerkje van Foy Notre Dame. In het dorpje merken we enkele kalkstenen vakwerkhuizen op die tijdens WOII goed gespaard werden want hier kwam de opmars van de Duitse pantserdivisies ten einde. De bus wacht ons hier na 5 of 7km op voor een eerste rustpauze.

Na een korte onderbreking vervolgen we onze weg, we klimmen naar de ferme de Mahenne toe alwaar we een wegel inslaan die ons constant trakteert op een mooi panorama. Wat verder passeren we het chateau de Boisseilles dat jammer genoeg in privé-bezit is. Ondertussen probeert het zonnetje de dikke wolkenbrij op te lossen wat resulteert in een bijzonder aangenaam wandelweertje. Heerlijke karrensporen leiden ons nu naar Furfooz, het stille Ardennendorpje alwaar we zullen picknicken. Iedereen neem een stoel of een tafel uit de bus en in een wip is onze picknickzone opgesteld op een kleine graszone.

Nadat we wat zijn gesterkt passeren we een magistraal uitzichtpunt, beneden ons kronkelt de frivole Lesse zich rond enkele prachtige rotsen. De kleurrijke kano’s en het uitbundig geroep van de jongeren bereikt ons hierboven op het plateau, we genieten eventjes van dit mooi plaatje alvorens door het bos af te dalen tot aan de Lesse. We volgen nu een prachtwegeltje langs de bosrand om plots het schitterende kasteel van Walzin te zien opdoemen boven op een steile rots. Dit kasteel lag op een strategische plaats want er was hier vroeger een doorwaadbare plaats; tot 4x toe werd de burcht vernietigd. Het bleef lang een ruïne tot het in de jaren ’30 in Maaslandse stijl werd heropgebouwd door een gefortuneerde baron. Vanaf hier beginnen we aan een ellenlange klim die ons opnieuw uit de Lessevallei zal voeren; de klim is niet steil maar hij blijft maar duren. Eens boven staan er enkele welgekomen rustbanken. In de verte zien we het kerkje van Falmignoul alwaar de bus ons opwacht voor een derde pauze. Van hieruit zullen we lus stappen van ongeveer 5km. Langs het smalle riviertje de Falmagne kronkelen de leuke paadjes dieper het Ardennenlandschap in; we banen ons langs de hoog opgeschoten flora een weg tot we het natuurdomein “Colèbi” bereiken. Nu volgt zonder twijfel een heerlijk stuk want het zeer smalle en zeer geaccidenteerde paadje doet ons ten volle genieten. Op de rand van bos en veld stappen we geruime tijd verder, soms is het een tikje gevaarlijk met de steile afgrond rechts van ons maar op de kritieke punten helpt iedereen elkaar. Plots bereiken we een open ruimte alwaar we in de verte de Maas kunnen ontwaren; we rusten eventjes maar als iedereen op z’n plooi is gaan we verder. Het supermooie paadje blijft ons verbazen, aan de vreugdekreten die ik achter mij hoor wordt er genoten van dit heel mooi traject. Plots maakt het bos plaats voor een open vlakte en in de verte zien we weer Falmignoul liggen, onze eindbestemming.

Na 27 schitterende kilometers staat onze trouwe bus ons op te wachten pal voor de ingang van een zeer authentiek brouwerijtje : “Caracole”. Natuurlijk kunnen we niet vertrekken zonder het plaatselijk gebrouwen gerstenat te proeven in de authentieke verbruikszaal van de brasserie. Sommigen kiezen voor een verleidelijke blondine: een Saxo of andere kiezen voor het stevige werk : de Nostradamus maar beiden zorgen voor heel wat plezier. Na een uurtje strompelen we de bus op en dromen we nog na van de prachtige Ardennen en van deze heerlijke daguitstap.