Machtig lenteweer en zeer genietbaar landschap rond Sluis

Gepost door: Kastaar |W.V. Voor De Wind

Sluis 04-05-2013 

Men zegt soms het gaat je voor de wind en inderdaad, voor de gelijknamige club was het zo. Want het prima lenteweer was zeer welkom, want menig wandelaar kwam op de uitnodiging af om gebruik te maken van een rustige en genietbare wandeling door het landschap van Zeeuws-Vlaanderen, wij waren er ook bij en kozen voor het 10km parkoers. Want wij wilden ook nog genieten van het gezellige en geschiedkundige stadje. Het heeft alvast een zeer grote aantrekkingskracht, vooral als winkelstadje, maar heeft ook een boeiend geschiedkundig verleden.  

Nu wij zijn vertrokken en maken een bochtje rond de sportvelden, en een klein klimmetje brengt ons meeteen op de verhoogde dijk. Krijgen niet alleen een overzicht op de startplaats, maar ook aan de andere kant van het landschap. 

Het eerste monument is de Oostpoort, gebouwd tussen 1425 en 1432. De poort had vroeger 4 torens, twee aan de stadszijde en twee op de midden singel, de toegang was enkel mogelijk na twee ophaalbruggen. Dat men vroeger moeilijk kon overeenkomen in die tijd bewijst de tachtig jarige oorlog. In de 16de eeuw begon men de ravelijnen aan te leggen. Begin 17de eeuw in handen van de Staatsen gekomen werd aan landelijke zijde een gepassioneerde wal aan te leggen, werd verschillende malen gerestaureerd en de laatste dateert van 2011. Goed wij stappen verder op de dijk, genieten van het lager liggend landschap en anderzijds de vele plassen en kreken, en benden grazen een grote kudde schapen. Langs de andere kant enkel zeer genietbare zichten op het oude en gezellig ogende stadje, en ook een onmisbare windmolen zeker in Nederland. En in dat stille landschap komen wij tot rust, en die ontluikende lentesfeer, alles komt tot leven en fleurt op. Wie ook op de afspraak is, de ooievaar, want op een hoge boomstam op de rand van zijn nest staat hij rustig te pronken. Langs de waterkant staat ook een reiger en die vangt hier wel eens een lekker hapje, en in al dat water zwemt wellicht eens een lekker visje, dat hopen wij toch voor hem , want wist je dat een volwassen reiger zijn gewicht aan vis of amfibieŽn nodig heeft per dag om zich goed in zijn pluimen te voelen. Ook die doortocht op die vesten is een heerlijkheid, terwijl wij begeleid worden door het heerlijk krakend geluid van brekende schelpjes onder ons voeten. Een tweede monument is de Westpoort. Aan de noodwestzijde een ruimer steenbakkerij en een klein smelthuis gebouw waar vet werd gesmolten, omdat dat brandgevaarlijk was mocht dat niet gebeuren binnen de stadsmuren. De grote toren bij de Westpoort werd in 1437 verwoest door de Bruggelingen. Hier verlaten wij de dijk en stappen de polders in, voor ons een grote hoeve met vlak ervoor over het Leopoldkanaal een typisch oude ophaalbrug die wij over stappen en terug een heerlijk zicht op Sluis. De brug noemt de Parma brug. Nee, de naam komt niet voort van onze heerlijke Parma hesp, maar zal wel ten tijde van de Spaanse bezetting zijn oorsprong hebben gevonden, wij weten het niet. Maar wat wij wel weten is dat deze brug voor voetgangers geschonken is aan de bevolking van Sluis. Het was een gift van de Rabobank Sluis ter gelegenheid van het afscheid van de heer F.A. Gevaert als algemeen directeur, en deze werd op 20 mei 1992 officieel ingehuldigd door de toenmalige burgemeester de heer M.L. Everaers. Maar wij zijn nu de polders in langs de oevers van het kanaal grazen enkele koeien, die rustig de eerste lentesprietjes afgrazen, na de stal en hooi periode zal het ook voor hen een aangenaam moment zijn. Na een heerlijk landelijke zwerftocht door de polders, naderen wij een pareltje van een dorpje. St. Anna ter Muiden pal op de grens met Nederland en BelgiŽ, waar wij ook van onze rustpost kunnen genieten. 

Prachtig door zijn eenvoud en kleinschaligheid, maar een wondermooi marktpleintje en zijn merkwaardig mooie geveltjes gedomineerd door een grote kerktoren. Bij het verlaten van het centrumpje ook een prachtige oude schuur en bijgebouwen met een indrukwekkend rietendak, machtig mooi. 

De St. Jansdijk laat ons terug genieten van enkele statige boerderijen, en die grote open velden, reeds keurig bewerkt  beplant of gezaaid. De talrijke kreekjes, de beschermende dijken en het vee op de weide met de open-bloeiende voorjaarsbloemen in de bermen vormen een heus harmonieus gevoel. Wanneer wij terug een grote kudde schaapjes ontdekken zijn wij dicht bij het einde van deze heerlijke natuurvolle wandeldag machtig mooi en zeer genietbaar. 

Aan de organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Het gaat jullie verder voor de wind, hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.