Machtig mooi bossenparcours rond Zerkegem

Gepost door: Kastaar |Rustige Bosstappers Jabbeke

Bij de rustige bos-stappers Jabbeke zijn wij te gast voor hun 24ste parel van Groot-Jabbeke.

In het piepkleine landelijke Zerkegem in zaal Sarcoheem schrijven wij ons in. Dat kleine dorpje is destijds op de wereldkaart gezet door een beroemde inwoner namelijk wielrenner Romain Maes. Hij werd geboren op 10 Augustus 1912, en overleed in Groot- Bijgaarden op 22 Februari 1983.Was de dertiende uit een gezin van 15 kinderen. Op 17 jarige leeftijd begon hij te koersen, van 1930 tot 1933 reed hij bij de Juniores. In 1933 stapte hij naar de profs op 21 jarige leeftijd. In 1935 won hij als 22 jarige de Tour de Franse, won in deze ronde 3 ritten in die tour, en droeg ook de gele trui van de eerste tot de laatste dag en won die ronde met een voorsprong van 17min52 sec. Verder won hij meerdere internationale wedstrijden. In 1936 werd hij 2de in Parijs- Roubaix, die hij in feite gewonen had, maar de aankomst officiëlen hadden hem niet zien aankomen. Na zijn loopbaan werd hij herbergier in Gistel en in de omgeving van het Brussels noord station waar hij de herberg Maillot-Jeaune uitbaatte.

Goed wij gaan wandelen en kiezen voor het 11km parkoers. Het weer is zwaar bewolkt en windstil, later op de dag zal het nog wat regenen en in de namiddag een stukje zon, ja dat weer is zo zot als een achterdeur maar ver van schitterend, maar wat doe je er aan, alvast een groot verschil met verleden jaar.

Via de mosselstraat stappen wij het dorpje uit om via de paradijsweg het landelijke in te stappen. Het wordt een groen afwisselend half open landschap, als wij langs de grote vijver passeren, het ontluikende lentegroen van de vele knotwilgen geeft een genietbaar zicht.

Als wij een bosje naderen komt de zon er even door en geeft het een andere belevenis. Wij waren een gans eindje op de zandweg naar Zerkegem , momenteel voorzien van een laagje asfalt. In een groot tuinbedrijf worden wij verwacht in de serre voor onze rustpost, hier krijgen wij een gratis consumptie aangeboden waarvoor van harte dank.

Het geeft een prachtig zicht om die massa keurig geschikte plantjes –te zien staan, machtig mooi. De aardbeien boven ons hoofd waren nog niet plukrijp, gelukkig want wie er zou willen plukken kreeg een bijkomende moeilijkheidsgraad te respecteren, namelijk bij het plukken moet je zonder onderbreking blijven fluiten.

Na onze korte rustpost is de zon al verdwenen en zijn wij terug het bos in. Na het bos komen wij langs een groene dreef, aan de ene kant bomen en langs de andere kant een hoge beukenhaag, daarachter ligt een grote kwekerij van sierbomen en sierplanten.

Een rustige landweg brengt ons aan de rand van het Maskobos, die wij later zullen doorstappen. Waar de naam vandaan komt blijft een raadsel, wat wij zeker weten dat het deel uitmaakt van het Zerkegem veld en een uitloper is van het Vloethemveld.Het is ontstaan door het vroeger wegkappen van loofbossen en heeft een oppervlakte van 11 ha. Sinds 2000 is het eigendom van natuurpunt, en voor de uitbouw verkreeg men de medewerking van de gemeente Jabbeke.

Het is machtig wandelen op het smalle maar zeer goed begaanbare bospaadje krinkel de winkel tussen het ontluikende lentegroen van struiken en bomen. Aansluitend krijgen wij nog een ander bos, maar dan met een mindere fraaie naam, het is namelijk het moordenaarsbos. De naam verwijst naar een dubbele moord in de pastorie van Zerkegem in 1813. Deze moord wordt gepleegd op de pastoor en zijn dienstbode in dezelfde nacht. Zo een moord zou uitkomen dacht men al brachten de kraaien het uit, maar dat gebeurde niet, en de kraaien gebruiken het bos nog steeds als slaapplaats. Omdat het maar niet uitkwam verdacht men de Franse soldaten die toen op dat moment in het bos gelegerd waren.

Wij krijgen ook de gelegenheid om een kaasboerderij met name Baliehof te bezoeken, wij worden door het bedrijf geleid en kunnen vrijblijvend proeven van deze heerlijke kazen.

Nadien is het niet ver meer van het einde van deze prachtig en goed verzorgde wandeldag, en als wij binnen zijn begint het te regenen voor een poosje. Aan de organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Tevens een woord van dank aan alle privé eigenaars voor de gastvrijheid dat wij hun gebied mochten bewandelen.

Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.