Machtig mooi lenteweer maakt Koekelaarse Grote westpoldertocht zeer genietbaar

Gepost door: Kastaar |Motestappers Koekelare

De laatste tijd waren de verzuchtingen groot om eens op een prachtige lentedag te kunnen wandelen. Alhoewel het de nacht ervoor was het water nog met bakken uit de hemel gevallen, en kwamen er zelfs flinke hagelbuien bij te pas, in de vroege ochtend hing er nog zware bewolking, maar al rap was daar een heerlijk zonnetje, het was windstil en de temperaturen zouden klimmen tot ongeveer 20 wat een aangenaam wandelgenoegen zou geven. Meteen kon je de gunstige kentering vaststellen want de inschrijving beleefde drukke tijden. Veel blije gezichten  en wij kiezen voor het 10km parkoers op de 28ste grote Westpoldertocht.

Als wij het dorp uitstappen denken wij onverwijld aan vroegere tijden, een arme streek en zeer veel mensen gingen dan noodgedwongen en in zware omstandigheden werken in Noord- Frankrijk. In soms erbarmelijke toestanden en zwaar labeur zij waren om hun werkkracht fel gegeerde werkkrachten  vooral op de bietenvelden, het vlas en vele landbouw toepassingen.

Zij werden dan ook de Fransmans genoemd, en als blijk van respect is er aan hen een museum gewijd. Goed wij stappen de prinses van Izegem weg in, richting Oosthof. Hier betreden wij een historische site ontstaan in de 9de-10de eeuw, met hoogtes en laagtes tijdens hun geschiedenis, het ligt thans in een mooi park met enkele sierlijke kunstwerken.

Na het Oosthof komen wij ion de landelijke omgeving van Koekelare, een redelijk gevuld en afwisselend overzicht van de streek. Anders wordt het als wij de Koekelarestraat dwarsen en de bergstraat opstappen. Van het ene strak vlakke moment verandert het landschap in een licht golvend parkoers, de bergstraat doet zijn naam eer aan. Een speciaal aangelegd dolomietpaadje brengt ons tussen de velden en de weiden terwijl het langzaam maar zeker naar boven gaat. Niet sentiationeel, maar toch wij stappen naar de Ruidenberg toe, een col van 42 m boven zeeniveau. Als wij de Swolstraat uitkijken zien wij dat wij echt uit een dal gekomen zijn, en dat geeft enkele fraaie zichten. Op de weide bemerken wij een drietal echte boerenpaarden, machtig mooie robuuste dieren, fantastisch mooie beesten.

Passeren even de Klyteput, ook hier schuilt wat geschiedenis achter. Vlak voor het agglomeratiebord Koekelare vinden wij nog een natuurgebied namelijk De Swal, het is 1,56 ha groot en is een geschenk van de familie Vansweere aan de gemeente, en is thans onder beheer van natuurpunt. Wij stappen links de eikendreef in en stappen door een rustige en verzorgde wijk, en krijgen zelfs een soort kerkpaadje voor de voeten, smal en heerlijk kronkelend en het geeft een aangenaam gevoel.

Vervolgens stappen wij het bospark De Mote op een 6 ha grote recreatiepark met een grote visvijver en ook een speelplein, en zo komen wij aan de inschrijfzaal terug waar wij ons eerste rustpost benutten. Terloops vermeld in het park vonden wij een echte beestetoren. Een woon en schuilplaats voor heel wat kriebelbeestjes zoals Lieveheersbeestjes, vlinder, kevers, bijen en hommels, ieder verdiep heeft zijn eigen volkje Nee wij zijn niet aan het einde van ons Latijn, want er wacht ons nog een lus van 5 km op een totaal ander parkoers, het spaart voor de organisator een bijkomende post uit, is het slecht weer, of heb je moeilijkheden je bent dicht bij de wagen en je kunt in alle comfort het parkoers verlaten.

Na de rust is de zon eventjes ribbedebie en via de Moere wegel stappen wij het dorp uit, en als wij bushalte de bezante bereiken is de zon er terug. Het landschap is nu weer totaal anders het is er zo plat als een kaasbol en wij zijn op weg naar de bisschopshoek. Aan de horizon de aanpalende landerijen en gemeenten en wij zien in de verte ook de Hovaere molen, wij passeren er niet de grotere afstanden wel. Het is een stenen bovenkruier type bergmolen uit 1923. Een achttal molenaars in de vzw Hovaeremolen, restaureerden hem en maakten hem terug bedrijfsklaar, en op bepaalde tijdstippen is hij wel te bezoeken. Wij genieten verder van het landschap waarin wij enkele oude huisjes vinden maar ook wat grote boerderijen.

Bij het binnenkomen van Koekelare vinden wij nog een monument, namelijk een oude goederentram van de lijn Brugge-Koekelare Leke. , machtig mooi.

En zo naderen wij stilaan het einde van een boeiend geschiedkundige wandeling, en zo beseffen wij dat Koekelare trouwens meer dan een dorp is, er is heel wat te beleven, zij hebben er ook een toeristische dienst die U zeer graag zal begeleiden door al die ontdekkingen.

Het was ook een afwisselende natuurbelevenis met enkele fraai landschapszichten die mooi meegenomen waren.

Motestappers jullie prakoermeester mag blijven, maar ook alle medewerkers die hun taak heel goed volbrachten. Aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor hun inzet ten dienste van de vele wandelaars. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.