Machtig mooi wandelparkoers rond Warsage

Gepost door: Kastaar |Marcheurs Alliance Warsage

Warsage 19-10-2013 

Wij waren vroeg uit de veren, om 6uur stapten wij de trein op in Brugge richting Warsage. Een overstapje in Luik – Guillemins, en dan met een stoptreintje richting Maastricht, een ritje van 17 minuten naar Visé en zo was het 8u34 als een vriendelijke chauffeur van de organiserende club ons kwam afhalen, en na een tiental minuten stonden wij in zaal Alliance klaar om het parkoers op te stappen. En voor de terugreis om het uur een trein richting Brugge. Eventjes situeren waar wij ons bevinden, wel in de provincie Luik, op 24km van Tongeren, 34 km van Aachen, 5km van Visé en 10 km van Aubel, bekend van het gelijknamig vleesverwerkend bedrijf, en zijn bekende zondagmarkt.Ja, wij zijn vertrokken zeker en kiezen voor het 13 km parkoers. Eventjes het centrum uit richting Bombaye, oei niet schrikken het is niet naar Bombay, de grootste stad van India, het is een naburig Belgisch dorpje 2 km verder af, oef.. anders waren wij voor een tijdje onderweg. 

Het zal een prachtige herfst wandeldag worden, met een stralend zonnetje, en een zeer aangename wandeltemperatuur, wat ons de heerlijke panorama’s in hun volle pracht zal laten bewonderen. En meteen worden wij gewaar dat het hier niet vlak zal zijn. Na een stukje gewone weg worden wij afgeleid via een smal betonweggetje naar en door een rustige en verzorgde nieuwe wijk, en vinden er de eerste spanningen in onze kuiten. Later zouden wij ook ondervinden dat het parkoers niet extreem lastig was en met de dubbele rustpost en tussenafstanden van om en bij de 4 km, was het zelfs voor senioren een zeer doenbaar parkoers. 

Eens boven begint het landschappen festival van zeer bekoorlijke panorama’s die wij de ganse dag zullen kunnen bewonderen. Eventjes de weide in, met een behoorlijk klimmetje. Eens op het tarmacje terug fraaie landschapsbeelden. Wat later worden wij via een veldweg afgeleid langs en door de boomgaarden met appels en peren, een echt vruchten paradijs. Hier bevinden wij ons in een puur landbouwgebied, en het vele vee op de weide brengt alles nog meer tot leven. Dat wij de herfst zijn ingetreden merken wij ook aan de vele paddenstoelen die wij terugvinden in de weilanden en de wegbermen. 

Dat ook de belangstelling voor deze 37ste marche Charlemagne groot is bemerken wij in het open landschap, er slingert zich een menselijke ketting over die knus kronkelende tarmcjes. Gemiddeld over de twee dagen ontvangt men toch ongeveer een 3500 deelnemers gemiddeld. En op Zondag is er een attractie bij, voor de 32 km afstand kan men te voet naar het historische Val D’ieu, om dan met de bus terug te komen, en omgekeerd kan zeker ook. 

Intussen zijn wij flink aan een redelijk lange klim begonnen en staan plots in Neufchateau  Dalhem, waar wij in een plaatselijk cultureel centrum een welverdiende rustpost kunnen benutten, waar wij nog eenmaal zullen terugkomen. Wij vinden er een machtig kasteel die men aan het restaureren is.  Na de rust zijn wij terug de baan op, weer genietend van die heerlijke prachtige landschappen die de streek ons bied, machtig mooi, laat ons denken aan Oostenrijk of Zwitserland waar zij kunnen mee wedijveren, enkel zijn zij niet zo hoog, maar van uitzicht kunnen zij gerust meedoen. Wij komen na de rust langs het kerkje door, met achter het kerkje een behoorlijk klimmetje maar eens boven is de beloning zeer groot, en met veel bewondering gaan wij de afdaling richting Warsage in. Op de weide nog een Ardens sieraad, een echt robuust boerenpaard, één blok natuur en pure kracht, een levend monument voor de streek. Intussen naderen wij het centrum van Warsage en komen wij in de schaduw van de St. Pieterskerk en het marktpleintje en al oogt het klein toch heeft het dorpje heel wat te bieden. Vooreerst was het ten tijde van de mijnen een zeer belangrijk knooppunt van transport voor het vervoer van vele grondstoffen. Maar midden op het pleintje een merkwaardig standbeeld. Namelijk deze van de 4 Flechet burgemeesters die er 100 jaar lang de gemeente hebben bestuurd, wat in onze geschiedenis niet zoveel is voorgevallen, en misschien is dit wel de enige plaats, wie weet?. Maar hier zijn ook een paar overbekende voetbal coniferen geboren namelijk Emiel Legeune ( F.C. Luik ) en Roger Claesen ( R.S.C. Standaard ). Met dat stukje culturele bagage beëindigen wij een fantastische paradijselijke wandeldag. Ook de organisatie was zeer verzorgd, de pakoer aanduiding zeer goed met een ideale indeling der rustposten. Ook wat de medewerkers betrof iedereen deed zijn uiterste best om ons naar behoren te bedienen, ook de chauffeur van dienst om de afhaling van en naar het station voerde zijn taak behoorlijk uit. Dus rest ons maar één ding meer en dat is, zonder onderscheid iedereen van harte te feliciteren en van harte te danken voor hun inzet. 

Maar als afsluiter hadden wij nog een extra verrassing, want tegen een democratische prijs, konden wij van een streek menu genieten, namelijk Luikse vleesballen vergezeld van een heerlijk streekbier van Val D’ieu, wat nog een reden is om vroeg op te staan. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.