Magisch verlicht Maastricht

Gepost door: Kastaar |Vier op een rij - Zedelgem

Maastricht 14-12-2013 

Deze activiteit van ons jubileumjaar zal ons lang bijblijven, want voor deze laatste busuitstap van het jubileumjaar noteerden wij 103 deelnemers. Een bezoek aan de magische kerstmarkt stond op de agenda, maar ook een wandeling bij rust roest Maaseik kon ook, zelfs een combinatie van beiden geen probleem. Wij hadden drie formules ofwel kon je rechtreeks naar Maastricht, en naargelang de afstand die je wandelde kon je zowel om 15 uur als om 17 uur afgehaald worden om naar de kerstmarkt te gaan, en zelfs op het laatste uur afgehaald had je nog voldoende tijd voor een bezoek aan die magisch verlichte kerstmarkt. 

Wij zetten eerst ons wandelaars af, en wij hebben geluk want wij kunnen vaststellen dat in die streek nog echt wild leeft, want bij het wegrijden zien wij inderdaad nog een drietal herten wegrennen naar een andere bosstrook. Het licht glooiende landelijke karakter gaf een mooi beeld van de streek. Na wat door de streek te zijn gereden, worden wij door ons chauffeur dicht bij het shoppingcentrum en de kerstmarkt afgezet. Wij stappen eerst een paar smalle straatjes door en kijken naar de straatnaamborden om ons te oriŽnteren bij de terugkomst en eventueel te kunnen checken op ons plannetje. Maar ťťn ding valt op, onder de officiŽle naam staat een tweede, en die staat in het Maastrichts dialect, eventjes iets anders.  

Bij het oversteken van de grote baan langs de Maas hadden wij ook de oude stadswallen ontdekt met de kanonslopen ingewerkt in de muur. Het eerste indrukwekkende gebouw is dat van de O.L. Vrouwbasiliek. Die is deels opgetrokken uit mergelblokken en gaat terug tot de 10de eeuw en bezit een bijzondere schatkamer. De kerk is er populair om een kaars aan te steken, en er worden er wekelijks zo een 9000 stuks aangestoken. Het is ook de enige kerk in gans Europa waar de hoofdingang in een zijbeuk is gelegen. Rond de kerk tal van terrasjes en eethuisjes en hoeveel het er ook zijn, zij zitten nokvol. En wat ook opvalt de prijzen zijn er matig. Wat later in de verschillende zijstraatjes zal men kunnen vaststellen wat een enorme mensenmassa in de stad aanwezig is. Wij zijn op zoek om iets te eten, en moeten verschillende restaurantjes links laten liggen, gewoon geen plaats, allemaal volzet. Tot wij toch eventjes geluk hebben en een plaatsje kunnen bemachtigen hebben. Het wordt slenteren door het shoppingcentrum, met voor iedereen wat wils. Ook hier een wisselwerking tussen de iets betere boetieks en de echte chique. In die straatjes ook nog enkel merkwaardige gevels en gebouwen, vergeten wij dat ook niet. Een merkwaardig huis is het Dinghuis, waar de toeristische dienst is gevestigd. Het dateert uit de 15de eeuw, was lange tijd een gerechtsgebouw. Hier bevinden wij ons in de stokstraat, de duurste winkelstraat van de stad, machtig mooie winkels maar wel duur, het is nu eenmaal pracht en praal. 

Wij stappen de kerstmarkt op en meteen een wafelkraampje. Het grote plein word beheerst door een indrukwekkend reuzenrad, die je in hogere sferen boven de stad aan de Maas brengt. Traditioneel verschillende eetkraampjes maar vooral oliebollen kraampjes, die in deze tijdsperiode niet mogen ontbreken, want een Nederlander tijdens de jaarwisseling zonder oliebollen, dat is niet veel goeds. Hier valt ook de veiligheidsomheining op, in plaats van naakte draadrekken, zijn die versierd met prachtige schildertaferelen in zeildoek, echt machtig mooi. Een ouderwetse uniek mooie paardenmolen, in twee verdiepingen echt een bewonderenswaardig juweeltje van vakmanschap. Een rij vriendelijk ogende poppetjes sloegen de massa gade. Een opvallend snoepkraampje met de warme aanbeveling van stel je eigen gereedschapskoffer samen. Alle werkattributen waren gemaakt in chocolade, echt goed en origineel gevonden. Even een spreukje op de trui, dat kan. De klassieke poffertjes mochten ook niet ontbreken, een treintje voor de allerkleinsten, kortom gezelligheid troef. 

Intussen begint de avond te vallen, en alles begint te baden in een sfeervol en magisch lichtfestijn, machtig mooi. Wij bezoeken ook een kerk, herschapen in een heuse boekenbeurs. Intellectueel gezien een waardevolle boekenbeurs, van hoog wetenschappelijk niveau, maar ook voor gewone lezers. Een kookboekenarsenaal van wereldkoks tot kinderboeken en stripverhalen, een unieke cultuur belevenis. Nog een bezoek in de basiliek ter ere van O.L.Vrouw ter zee, en wij waren ook getuige van een processie ter ere van O.L.Vrouw ter zee. 

Zo stappen wij dan een beetje moe van dat slenteren naar onze autobus toe. Maar zeer voldaan en zeer tevreden voor de prachtige dag die ons werd aangeboden. 

Daarom van harte dank en proficiat aan de initiatiefnemers, het was echt een fantastische afsluiter van ons feestjaar. Wij kunnen alleen maar hopen, en daar hebben wij het volste vertrouwen in, dat wij in de toekomst nog veel van dergelijk hoogdagen zullen mogen genieten.