Met de neus in de wind door de unieke polders van Nieuwvliet

Gepost door: Kastaar |Vier op een rij Zedelgem

Nieuwvliet (NL) 27-03-2013
Het wordt zowaar een traditie dat 4op1rij Zedelgem een wandeltocht organiseert in Zeeland, deze maal was Nieuwvliet de uitgelezen plaats. Dit piepkleine dorpje is een deelgemeente van Sluis. Het weer was afwisselend zonnig, bewolkt, en wat winderig, vooral op die verhoogde dijken was hij goed voelbaar, maar het viel allemaal best mee. Een rustig stemmig cafeetje, een kiosk een oude molenromp vult het centrumpje op.

Wij wandelen het uit en gaan een stukje klimmen op de Mettenmyedijk en meteen krijgen wij al een fraai beeld van het gebied. Een paar’ mooie boerderijen, een speelplein wat mooi verzorgde campings dit alles gedomineerd door de stellingmolen, en zeker ook enkele mooie zichtjes een prentenboek waardig. Na een lus rond Nieuwvliet stappen wij de St. Bavodijk, op, terug langs enkele campings en prachtige vakantiewoningetjes.Aan de verre horizon schuift als het ware een containerschip naar Vlissingen toe of andere oorden de Westerschelde op. De grillige ladingsvorm en kleuren geven als het ware een kleurrijke huizenrij weer, daar ver aan de horizon. Ook de witte commandobrug is als een baken. Met een beetje verbeelding is het alsof de ingebeelde huizenrij zich door het landschap beweegt, want water is er niet te zien. Die rust en die verhoogde dijken voeren ons als het ware op paradijselijke pracht doorheen dat heerlijke landschap en geeft en een paradijselijk gevoel.

Wij dalen de dijk eventjes af en via een keiwegel stappen wij langs een kabbelend kreekje een natuurgebied binnen, een geschrokken haas rent door de vlakte, wij bevinden ons in het natuurgebied Groese Polders. Aan de horizon zien wij de silhouetten van de Vlissingse haven, en krijgen een zicht op de monding van de Westerschelde. Eventjes de dijk af en wij krijgen een verrassing, zeg maar een gratis bevoorrading. Onze vriend Willy had op een parking een bevoorradingspost opgesteld met frisdrank of een pintje naar keuze. Nog een verrassing hier wordt de groep in twee delen gesplitst, namelijk één met avontuurlijke inzet en de andere normaal, wat dat avontuurlijke betreft wil Wim niet zeggen, wie gewoon wilde doen kon mee met Cindy. Op dat moment bevinden beiden zich op de Cletemspolder , nog een zeer mooi natuurgebied. Maar wat was nu dit avontuurlijke deel. Wel het was een oversteek over de plas met een handbediend veer. Men stapte op een houten vlot, trok aan een touw en je kwam aan de overkant, een soort Kobus attractie die het beleven waard was en goed en vrolijk bevonden. Na de oversteek zijn de beide groepen terug bij elkaar en kan een prachtige natuurtrip worden verder gezet door die ongerepte natuur. Op de grasvlakte vinden wij speciale koetjes met een kalfje. Vertederend mooi, met krullend haar, pikzwart met hun romp in een streep wit Intussen duikt de toren van Groede op, maar wij hebben nog iets geschiedkundig te ontdekken namelijk het groen platform van Groede. Een restant van een Duitse batterij en verkenningspost uit de wereldoorlog. Van op de commandobunker krijg je een overzicht van het Stunzpunkt Groede. De bouw duurde ongeveer twee jaar en was nauwelijks een half jaar voor de bevrijding van Zeeuws Vlaanderen af.

Wij komen stilaan in het centrum van Groede binnen, en meteen komen wij door het smalle maar allerbelangrijkste straatje van Groede. Vooreerst herbergt het een geschiedenis overzicht, maar hier wonen ook veel kunstenaars en dit van verscheidene allures. In de schaduw van de kerktoren vinden wij een gedenkteken van Jacob Cats, een schrijver over praktische levenslessen, en zijn populariteit dankte hij aan het feit dat zijn gedichten geschikt waren voor de gewone mensen. Maar in dezelfde schaduw is onze Willy terug opgedoken met een bevoorrading en wij, kunnen ook nog even verpozen op het prachtige marktpleintje en een aparte woningbouw.

Nog een laatste stukje natuurschoon staat ons te wachten voordat wij het eindpunt van onze zeer genietbare en zeer prachtige natuurwandeling gaan besluiten.

Aan het einde is er voor iedereen een gratis consummatie voorzien als slot van deze boeiende wandelhoogdag langs deze weg van harte dank voor de cosumaties

In ieder geval een hartelijk proficiat aan iedereen die aan deze manifestatie meewerkte en ook van harte dank voor de inzet. Een speciaal dankwoordje voor Wim die de groep zeer goed begeleide, en ook Willy die voor de bevoorrading zorgde. Het was echt top. Dank u wel.