Mist verbergt tijdelijk charme van rustige landbouwstreek.

Gepost door: Kastaar |De Spartastappers Ardooie

12/04/2014 Ardooie 

Vroeg in de morgen was Ardooie nog verscholen achter een dik mistgordijn, zelfs tot ongeveer halfweg de voormiddag. Maar het belette niet dat al velen de plaats gevonden hadden. Wij waren er te gast bij Spartastappers Ardooie voor hun 8ste Skobiaktocht. Die naam klinkt niet alledaags en wij vragen een woordje uitleg, wel die skobiak zou destijds een stevige boer geweest zijn die veel kinderen door zijn gestalte schrik aanjoeg. Vanuit de fuifzaal De Ark zijn wij vertrokken voor het 10 km parkoers.

Het zou een rustig aangename zwerftocht worden door een landbouwgebied, en deels ook een heel grote groentetuin. Trouwens de naam Ardooie zou ontstaan zijn door ‘Ar’ wat Aarde zou betekenen en ‘ooi’ zouden lager gelegen velden geweest zijn, trouwens het woord veld komt hier meermaals voor als toepassing zijn, denk maar aan het provinciaal domein ’T Veld, dat voor de grotere afstanden te bewandelen was. Wij komen langs een toonaangevend wereldbedrijf op gebied van tuingereedschap. Zo een 140 jaar geleden smeedde smid De Pypere de eerste spade, en kan men zeggen hij leerde zijn volk spitten, later kwam dan ook ander gereedschap de rij aanvullen. Een bloeiende haag en wat kleurrijke voortuintjes brengen ons wel in lentestemming. Intussen worden de vage schimmen van de grote hoeves duidelijker en plots is daar de zon en het wordt een heerlijk kijkfestijn. Na een zwerftocht door het tot leven komende landschap, want veel gronden zijn al bewerkt voor de komende oogst.

Wij kruisen even de grote baan en staan voor een machtig groot bedrijf op gebied van groetenverwerking, en wij mogen er zo dwarsdoor, man wat is dat groot wij komen echt onder de indruk. Het bedrijf zou om en bij de 250 werknemers tewerkstellen en een omzet draaien van om en bij de 110 miljoen euro’s. Het is een modern en milieubewust bedrijf en zeker niet vervuilend, want 99,6% van zijn afval wordt gerecycleerd. Ecologisch is het een voorbeeld, het beschikt over 35000 vierkante meter zonnepanelen, regenwater van de daken wordt omgezet in drinkbaar water, de warmte van de machines word omgezet om warm water te bekomen. Een elektronisch beeld aan één van de productiehallen geeft een duidelijk milieubeeld. De firma is opgestart in1988 door Johan Talpe en Jean-Pierre Debackere.

Wij weerhouden ook eens onze blik op de grasberm, en in een partij klaver vinden wij waarachtig een ‘klavertje 4’. Traditioneel mag men dan een wens doen, wij hebben het dan meteen gedaan, en er een aanhangsel aan toegevoegd om voor de wandelaars nog een lange gelukkige en gezonde wandeltijd ..

Intussen staat de zon in volle glorie aan de hemel te pronken, en het wordt met de minuut aangenamer. Eens in één van de zalen van het scholencomplex de heilige kindsheid benutten wij onze rustpost. Na de rust is het nog zowat een 2,8 km naar de aankomst. Hier wachten ons twee gratis aangeboden pannenkoeken, langs deze weg van harte dank voor de traktatie.

Wij hebben alvast genoten van een heerlijk genietbare rustige wandeldag, wat ons aanspoort om een woord van dank te richten aan de parkoermeester, de organisatie en alle medewerkers voor hun gastvrije inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.