Mooi weer en genietbare parkoers en O zo druk op NNWD

Gepost door: Kastaar |Wandelsport Vlaanderen

28/02/2016 National wandeldag Hofstade.

Ja, we waren erbij op de eerste wandelhoogdag van Vlaanderen wandelt in en rond het provinciaal domein van Hofstade. Van ons club vertrok om 6u30 een eerste bus met de lange afstandswandelaars, terwijl om 8u30 een andere bus vertrok met wandelaars die de mindere afstanden bewandelden. Naar Hofstade toe verliep het verkeer vlot, maar na de afrit van de E19 in Hofstade, was het behoorlijk aanschuiven, maar ja als er duizenden die ene toegangspoort doormoeten is dat aanschuiven geblazen. Voor sommigen werkt dat aanschuiven behoorlijk op de zenuwen, maar ja je moet begrijpen dat je niet de enige club bent, die op deze dag en deze plaats komt wandelen. Hou er ook rekening mee dat het gros van de deelnemers op hetzelfde uur aankomt, dag moeder. Een vaststelling was dat er nergens chaos was, en alles ordentelijk verliep. Hier mogen we een pluim geven aan de lokale politie, die ondanks de grote massa op een relatief kleine oppervlakte, de goede orde er wist in te houden, voor deze mensen een allergrootste bewondering. Eens de toegangspoort voorbij was het wel een behoorlijk eindje stappen naar de immense grote inschrijf- en gastentent. We hoorden ook wel wat gemopper in de rangen, pas op mensen we zijn toch wandelaars, �t is toch Just h�, u moet het zeggen als ik lieg.

We konden meteen kennismaken met de schoonheden van het domein. Groene grasvelden, een waterloop, en heel wat watervogels, met als hoofdaantal de �Meerkoeten�. Goed iedereen heeft het overleefd, en eens in de tent was er de aanbiedingen van een groot aantal aanbiedingen. Er was zelfs een speciale kindwandeling. Een uitschieter was de shuttlebus die de 5 en de 15 km aanbood naar de �Dijlestad Mechelen�, de 15 moest de terugweg afstappen te voet, terwijl de 5 terug gebracht werden. We kiezen voor de 5 km naar de �dijlestad�, en ook hier is het behoorlijk druk maar het verloopt vlotjes. Goed we worden afgezet aan de universiteit Thomas More, waar we ontvangen worden door wandelclub �Opsinjoorke Mechelen�, die voor ons een stadswandeling hebben uitgestippeld.

Via de school stappen we het park binnen in de richting groot begijnhof. We bevinden ons in de �dodoenstuin�. Deze kruidentuin werd in 2011 aangelegd rond het standbeeld van de 26de eeuwse Mechelse geneesheer en botanicus Rembert Dodoens. Zijn befaamde cruydenboek verscheen in 1554. Het ontwerp van de kruidentuin en plantenbakken werd gebaseerd op een schets van de hopplant uit dit boek. Deze bakken in de vorm van bladeren en hopbellen vormen de unieke planten- en kruidenbakken waarbij de ranken deze structuren verbinden. De zeven hopbladeren werden thematisch ingedeeld: signature, vlinderlokkers, likeuren en bieren, groenten, hedendaagse medicinale kruiden en ten slotte twee bakken gevuld met schaduwplanten. Deze plantencollectie heeft een grote botanische waarde. Wat later bevinden we ons op de grote marktvoor de indrukwekkende �St. Rombautstoren� die waakt over de maneblussers, want dit is de spotnaam voor de inwoners van de dijlestad. Op de hoek van de markt vinden we een koudwaterkraan uit 1787. In een zijstraatje vinden we een traditionele trapgevel uit de 16de � 17de eeuw, met� O.L.-Vrouwbeeld van � Madonna van TH Verhaeghen uit de18de eeuw. We stappen langs vele mooie oude gebouwen die ons aan een boeiende geschiedenis weten te herinneren, en zo komen we even later aan de �Thomas More hogeschool� terug. We gaan ons nog eventjes rustig zetten en genieten van een heerlijke Gouden Carolus, het Mechelse bier bij uitstek. De naam gouden Carolus genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel, gebrouwen door brouwerij Het Anker, die heeft nog wat specifieke Mechelse bieren in de aanbieding, namelijk een Maneblusser en een Hopsinjoorke.

In ieder geval we hebben genoten van deze zeer genietbare stadswandeling in vogelvlucht, maar zullen nog graag eens terugkomen voor een echte kennismaking van de Dijlestad. Opsinjoorke's van harte dank voor jullie inzet.

Aan de bushalte die ons terug naar Hofstade brengt, heerst terug een gezellige drukte, maar alles verloopt vlotjes. We willen alle medewerkers van harte feliciteren en danken voor hun gewaardeerde inzet. Het was een aartsmoeilijke taak die jullie hebben volbracht en dat in een gastvrij kader. Ja, dat zijn nu serieuze taken, als je begrijpt dat Wandelsport Vlaanderen, 350 clubs telt met 60000 aangesloten leden en dat daarvan ruim 1/5 vertegenwoordigd was in Hofstade! Een gigantische organisatie die in een serene orde verliep, wel dat is een huzarenstuk. Bedankt, en tot de volgende gelegenheid.