Mooie en vernieuwde omloop in Gits

Gepost door: Kastaar |Voetje voor voetje Gits

Het weer is al bij al nog best een meevaller in de vroege uren maar later op de dag word het echt aangenaam wandelweer. Wij zijn te gast in Dominiek Savio voor de14de Gitsbergroute.

Het Dominiek Savio instituut  is overbekend voor verzorging en begeleiding van personen met een handicap. Dagelijks zetten mensen zich in om deze gehandicapten een draaglijker bestaan bij te brengen. Wie er ooit mee in contact is geweest kan zich voorstellen wat de taak van de begeleiders aan inspanningen vraagt , alle respect en eerbetoon voor deze mensen het is als het ware een roeping die niet voor iedereen is weggelegd. Nu wij zijn gekomen om te wandelen en in de sporthal schrijven wij ons in voor het 12 km parkoers.

Wij zijn van start op de waaiberg, mogen door een stukje van het domein en kunnen meteen al genieten van enkele panorama’s. Het is een aangename doortocht langs dreven en gebouwen en er schiet ons een sportief beeld door ons gedachten namelijk het wereldkampioenschap veldrijden daar bewandelen wij enkele stukken van. Beneden bereiken wij het oude stationnetje van Gits, mooi gerestaureerd door de V.A.B., en even later staan wij voor de molen, en er staat een tekst op, wij kunnen zo meteen een oude schlager aanvatten, want daar bij die molen, wie kent dat liedje niet. In café de wachtzaal moeten wij niet wachten want de tijd dat hier ooit nog een trein stopte of aanzette is al een tijdje voorbij.

En wij krijgen een klimmetje van de Gudrunweg aangeboden en eens boven begint het panorama festival van de streek. En zelfs links van ons ontdekken wij een prachtig groen dreef. Gits vroeger wel eens het glazen dorp genoemd omdat het zoveel serres had, er staan er nu nog absoluut. Maar het is nog altijd een grote groentetuin rond het dorp, verschillende tuingroenten worden op de diverse velden geteeld.Dat tijden veranderen merken wij wel aan het volgende op onze rechterkant moderne industrie en aan de rechterkant de landbouw.

Smalle lieflijke paadjes brengen ons door mooi bebloemde en rustige wijken, de straat beplanting is echt een lust voor het oog. Op de hoogte van de sportinfrastructuur die wat hoger gelegen is worden wij verzekerd dat er nog heel wat groente gekweekt wordt in deze overgrote tuin als het ware. Een paar bloemknollevelden van de bloeiende aardappelen brengen wat kleur in het groene landschap. Wij komen stilaan naar het centrum toe en langs beide zijden staan mooie bloemen aan de straatrand. Maar behalve een bloemen gemeente, moge zij ook meedoen aan een kunstgemeente, want wij ontdekken ook wat prachtige kunstwerken.

Maar deze keer komen wij het centrum niet in maar stappen links af naar een legendarisch monument, een kuitenbijter van hoge klasse namelijk de Gitsberg. Menig wielrenner heeft hier al op zijn tandvlees gebeten. Spectaculair hoog is hij niet, maar zijn stijgingspercentage wordt gevoeld als je er enkele keren overgekomen bent, en als toemaatje die verdomde oude kasseistenen om U den daver op het lijf te laten krijgen en je tanden op elkaar te laten klepperen.

Goed wij zijn boven en gaan via een groene dreef in de schaduw, want de zon is er door gekomen en zo gaan wij de afdaling van de Gitsberg aanvatten. Van nu af aan bevinden wij ons als het ware in een open natuurgebied, smalle rustig tarmacjes brengen ons door de velden en zo ontdekken wij na ongeveer een 7 tal km onze eerste rustpost op een hoeve.

Wij vatten onze tweede helft terug landelijk aan en komen er langs een groot veld van chrysanten,het is eens iets anders. Het glooiende landschap biedt ons terug heel veel aangename beelden die schoonheid en rust uitstralen. De kronkelende baantjes brengen ons aan de oude gesloten herberg in de vierwegen. Wij krijgen terug een van de vele heuveltjes te verwerken, en het is terug pico-bello, je word als het ware betoverd door die heerlijke streek het is een paradijselijk parkoers. Boven op die heuvel vinden wij een vlashaard die wel zelden schijnt te zijn. Stilaan verschijnen in het landschap de silhouetten van Dominiek Savio waar wij vertrokken zijn , nog enkel bultjes en onze prachtig verzorgde natuurwandeling zit er op en voetje voor voetje hebben wij genoten van een lieflijke rustige streek

Voetje voor voetje jullie presenteerden ons een prachtig vernieuwd parkoers en een streek dat jullie al meerdere malen gebruikte, maar voor de originaliteit moet je jullie parkoermeester behouden, daarom man van harte proficiat en van harte dank voor je inzet.Dezelfde eerbetuigingen aan jullie personeelsleden , het is echt een genoegen jullie gast te zijn.

Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.

 

Foto's : http://www.4op1rij.be/PicAlbums_show.php?Paid=37