Najaarswandeling in Nieuwpoort

Gepost door: Kastaar |WTC Nieuwpoort

Wij waren voor de gelegenheid nog eens bij W.T.C. Nieuwpoort komen wandelen, en wij hadden meeval want het zou een zonnige wandeling worden wel is waar met een vleugje wind. De weerman had voorspeld dat het de enige mooie dag van het weekend zou zijn. Vele hadden het geloofd want de grote massa was naar de kuststad afgezakt, en zij hadden gelijk.Ook wij zijn van de partij en kiezen voor het 12 km parkoers.

Vanuit de Vierboete gaan wij van start via het sluizencomplex “ De Ganzepoot “, een ingewikkeld en genius systeem om in vredestijd het  in de winter overtollige water van de IJzervlakte en het Veurnse naar zee af te leiden. Alle sluizen staan praktisch open en wij stellen vast dat een zeer grote massa naar zee stroomt.In de oorlog speelden deze sluizen ook voor een ernstige afremming tegen  de oprukkende Duitse troepen.

Wij stappen naar het hinterland toe namelijk richting St. Joris, vinden op onze weg heel wat boerderijen verspreid in het landschap met onder andere Verbrughes doeninge uit 1852.Na een poosje bereiken wij het dorpje St. Joris, een piepklein dorpscenter met een knus dorpspleintje waar men ter gelegenheid van het eindejaar een kerststal had geïnstalleerde. Het dorpje is gezellig gezien zijn kleinigheid, maar heeft een paar gezellige cafeetjes en eethuisjes.

Wij verlaten het centrum links weg en komen langs de BLOSO vijver. Aan de horizon krijgen wij een landbouw landschap te bekijken, op de vijver een groot aantal watervogels. Aan onze zijde de talrijke vakantiehuisjes en campings, die ons voorzichtig laten denken aan een zonnige zomer. Anderzijds biedt deze grote plas de uitweg naar andere gebieden. Zo kan men er naar de IJzer, en via de St. Jorissluis naar de vaart Passendale Oostende, ook de mogelijkheid naar Veurne en Nieuwpoort is er te bereiken via het water. Alhoewel het winter is liggen heel wat boten afgemeerd in de BLOSO haven, wat ons dan een overzicht geeft van de toeristische nijverheid die de streek rijk is. Wij bereiken terug de Ganzepoot en stappen naar de inschrijfzaal toe waar wij een eerste rustpost kunnen benutten

Het tweede gedeelte is gepland richting zee, voorbij het moderne tramstation en de vismijn zijn wij ribbedebie. Wij maken gebruik van het wandelstaketsel, een zeer genietbare wandelgelegenheid, langs de ene zijde de havengeul een aan de andere kant de mooie en moderne vakantie verblijven. Naar het einde toe zien wij nog het Beaufort kunstwerk , en op de vrijgekomen zandvlakten genieten een massa watervogels van de laatste zonnestralen van het jaar, en ook het traditionele kennisplaatje ontdekken wij, namelijk het huis met de vuurtoren. Nadien nog wat parkjes en straatjes en wij zijn aan het einde van deze zeer genietbare en verzorgde wandeldag. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot volgend jaar voor een nieuwe wandeling. Wij sluiten dan ook graag af met jullie het allerbeste toe te wensen en daarboven een goede gezondheid en heel wat wandelsucces in 2013.