Natuur en geschiedenis prachtig boeiende belevenis in Assebroek

Gepost door: Kastaar |De Haverlostappers Assebroek

Assebroek 27-06-2013

Ja, wat het weer betreft zitten wij niet goed, een lichte motregen, wat winderig zo ongeveer 15°en dat is het, maar je wat doe je eraan. Wij zijn te gast in vrije school Haverlo bij de Haverlostappers voor hun 25ste Haverlotocht, en wij schrijven ons in voor het 12km parkoers.

Wij zijn er wel op een school met wat geschiedkundige achtergrond. In 1904 vestigden de zusters van de heilige Ursula uit Tours zich langs de weideweg en stichten er een klooster, met pensionaat voor meisjes uit de hogere kringen. Op 1 september 1961 neemt het vrij technisch instituut Assebroek zijn intrek in de gebouwen die door de zusters verlaten waren. Volgens de nieuwe schoolwet konden zij niet meer erkend worden. Nu is het na een hele geschiedenis een school voor buitengewoon beroepsonderwijs. Momenteel heeft men een 380 leerlingen in 8 opleidingen. Men kan er studeren en opgeleid worden als grootkeukenmedewerker, hoeklasser, loodgieter en tuinbouwarbeider. Vorig jaar vierde de school haar 50ste verjaardag. Ziezo, nu weten wij iets van onze onmiddellijke omgeving, wij stappen over het erf van de Haverlo hoeve, om even later in het natuurgebied van de gemene beek te komen. Een smal bospaadje brengt ons langs de beek, een prachtig beeld komt te voorschijn, lage weiden, heel wat vee, veel knotwilgen en een massa gele boterbloemen kleuren het landschap. Het zijn niet alleen boterbloemen ook andere mooie exemplaren vullen de bermen aan, laat het ons maar gerust zeggen wij wandelen in een levend prentenboek. Het 40 hectaren grote gebied had eertijds een ander statuut. Tot in 1999 in het gewestplan als woonuitbreidingsgebied ingekleurd. Maar na vele besprekingen kreeg het een natuurgerichte bestemming. De vele bomen zijn er gekomen door leerlingen van verschillende scholen hebben die aangeplant. Grachten, poelen en sloten werden terug uitgediept als biotoop voor planten en dieren, met als resultaat een uniek mooi natuurgebied machtig mooi. Aan de rand met medewerking van stad Brugge kwam de hoeve hangerijn tot stand, waar mensen met en zonder beperking kunnen leven werken en ontspannen tot stand. En zo zijn wij na een natuur zwerftocht beland in school Zonnewind waar wij genieten van onze eerste rustpost. Voor het 2de gedeelte stappen wij richting paalbos. Het paalbos is een oude plaatsnaam. Die zou herinneren aan de palen die de grens aanduiden tussen de parochie St. Catharina ( buiten Brugge ) en St. Kruis, en de grens liep ook dwars door het bos. Nog een naam met geschiedenis de beeweg ( gebedsweg ). In 1720 had pastoor Verhaeghe een mirakelbeeld aan de O.L.Vrouwkerk van ver Assebroek geschonken. Het beeld had een sterke aantrekkingskracht gekregen op bedevaarders. In de 18de eeuw werd de weg een bijzondere verbindingsweg naar het bedevaartsoord en vandaar de naam.

Tussen de wuivende korenaren en de patatten zijn wij een stuk puur natuur ingestapt. Het is heerlijk genieten van dit landschap en na wat tijd komen wij terug in school Zonnewind voor een 2de keer rusten. De school is ook energie zuinig, want zonnepanelen zorgen ervoor dat de school in zijn eigen behoeften elektriciteit kan voorzien. Nog een laatste afwisselend gedeelte brengt ons terug naar de Haverlo school. In ieder geval was het een uniek mooie natuurwandeldag een echt fascinerend gebeuren. Ook de zeer verzorgde organisatie is ons niet ontgaan wij werden uitzonderlijk bediend. Vooreerst een keurig omschreven parkoers was ter beschikking volgens het aantal km. Een prachtig gekleurde overzichtskaart, en een brochuurtje met uitleg over de bezienswaardigheden op de verschillende parkoers. Op de omloop ontmoeten we een fietsende parkoermeester met de vraag of alles in orde was... Een uitstekende catering die voor een heerlijke Belgische middagschotel zorgde namelijk stovers met frieten en een groentenkrans. Haverlostappers jullie hebben ons lekker verwend, daarom van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet. Hou jullie goed het allerbeste en wij keren huiswaarts met een nabeschouwing die wij lang zullen koesteren, nogmaals dank en tot een volgende wandelgelegenheid.