Natuur en geschiedenis rond Rumbeke

Gepost door: Kastaar |Sterrebosstappers Roeselare

Voor de 17de Sterrenbostocht zijn wij te gast bij Sterrebosstappers Rumbeke voor de 17de uitgave. De hemel is zwaar bewolkt,windstil en een temperatuur van 7° op de thermometer als wij van start gaan vanuit het  centrum “De Hazel”. Gelukkig zal het de ganse dag droog blijven en wij kiezen voor het 12 km parkoers.

Via de koestraat stappen we het centrum uit, maar zullen toch nog een ganse tijd in de bewoonde wereld verblijven. Enkele mooie tuintjes en villa’s smukken de buurt op. Na een poosje komen wij haaks op de grote baan die we gaan dwarsen en zo even later rechtsaf de oude Maria lindestraat in te stappen, die wij een kort eindje volgen om dan rechtsaf het eerste natuurgebied in te stappen. Het is het natuurgebied de kleiputten, een gebied beheerd door natuurpunt. Het is ontstaan uit een voormalige kleigroeve waar tot in 1984een steenbakkerij gevestigd was, een hoge schoorsteen is hier een stille getuige van. Thans is het een paradijs voor fauna en flora, wij bewandelen de buitenrond want door de aanhoudende regens van de voorbije weken moest men noodgedwongen een parkoers wijziging doorvoeren. Wij krijgen ook een stukje bergmolenbos. Men maakte er plannen om het huidige bos aan de kleiputten tot te voegen en zo het gebied uit te bouwen tot een 150 ha groot stadsrandbos. Het groet doel is een recreatiezone uit te bouwen om de inwoners van Roeselare en omgeving uit te werken zodat de mensen na hun dagtaak of in het weekend op een natuurlijke wijze kunnen ontspannen en tot rust komen. Het gebied is rijk aan een prachtige verzameling planten en bloemen, en ook verscheiden vogelsoorten zijn zeer goed vertegenwoordigd. Hier konden wij heerlijk van deze natuur genieten, wij konden er dwars doorheen via kronkelende en zeer goed begaanbare bospaadjes.

Na het bos stappen wij de bergstraat op en voor ons duikt het silhouet van de Sint Henricus kerk op en naderen wij de zilverberg. In het mooie cultureel centrum “De Zilver link “ benutten wij onze rustpost.

Na de rust terug een stukje bewoonde wereld om dan even later in de oude zilverbergstraat evenwijdig maar zeer goed afgeschermd op een alternatieve weg verder te stappen. Wat later kruisen wij eventjes de grote baan en zijn richting domein Sterrebos in en zo bereiken wij de parel van onze wandeling. Eventjes een stukje buitenronde om even later op een rond punt terecht te komen. Als wij hier een draai van 360 graden maken begrijp je alvast waaraan het bos zijn naam te danken heeft. Alle dreven zijn aangelegd in de vorm van een ster. Ook hier is het genieten van deze natuurpracht. Als wij op het kruispunt vijfwegen bijna het bos uitstappen worden wij rechts afgeleid op de buitenronde richting kasteel. Het gebied maakt deel uit van een adellijk landgoed. Het omvat een kasteel, een poortgebouw, koetshuis en paardestallen, het geheel heeft een oppervlakte van 27 ha en is in 1995 door de provincie aangekocht. Het is thans een uniek recreatiepark en is iedere dag van het jaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Wij genieten trouwens ook nog van enkele prachtige sfeerbeelden rond het kasteel. Een eigenaardigheid de gebouwen bleven particulier bezit.

Het kasteel is gebouwd tussen 1520 en 1535 en één van de oudste renessancekastelen van België. In begin van de 18de eeuw werd het lichtjes verbouwd, waarbij het sterrebos werd aangelegd op het model van het Prater van Wenen.Het is eeuwenlang bewoond geweest door de graven de Thienes en de Limburg Stirum.Het werd verschillende malen beschadigd door de geuzen, de oorlogen van Lodewijk de XIV, de Franse revolutie en de beide wereldoorlogen. Het is geklasseerd in 1924 en gerestaureerd in 2004.

Na al dat moois krijgen wij nog een paar groene paadjes en komen zo naar het eindpunt van onze wandeling. Een mooie mix van natuur en geschiedenis die ons zeker geboeid heeft en ons tevreden en voldaan liet huiswaarts keren.

Organisator, parkoermeester en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.