Natuur en heel wat afwisseling rond de schouw.

Gepost door: Kastaar |De Margriete Stappers V.Z.W.

Lichtervelde 3-10-2015

Nee, we zitten niet rond de schouw en open haard, maar bevinden ons in het gelijknamig cultureel centrum in Lichtervelde. We zijn er te gast bij de Margriete stappers voor hun veldtocht. Een prachtig herfstweertje wordt ons aangeboden, en dat heeft ook de grote massa beroerd, ze zijn present.

Lichtervelde, een beetje landelijk dorp, maar waar we bij nader inzicht ons mening dienen te herzien, als we opmerken wat Lichtervelde op de kaart zette. Vooreerst het bedevaartsoord van St. Margriete, in de St. Jacobskerk. Deze heilige wordt aanbeden als bescherming tegen krampen, maar ook voor een goede bevalling. Lichtervelde station, een zeer belangrijke vertrekplaats voor de vele seizoenarbeiders, die hun dagelijkse brood gingen verdienen in Noord-Frankrijk, wegens gebrek aan werk in eigen streek, wat thans veranderd is, want er is heel wat industrie aanwezig.

Van volksfiguren gesproken hadden ze tamboer, met zijn zeldzame tot sterke teksten, die hij dan ook voorzag van muziek, en bezong op markten en kermissen. En zijn teksten dan verkocht voor de prijs van één Belgische frank, eigenlijk was hij een gezongen krant die hete hangijzers niet zwichtte.

En dan de wielergoden met Ritten (Henri ) Vanlerberghe, ne echte flandriën en steengoed coureur. Lichtervelde ooit het dorp van de Ronde met die legendarische treinwagon. En dan kwam Smetje ( Gilbert Desmet ), een uitstekend ronderenner, fietste om en bij de 100 overwinningen bijeen. Wist je dat Smetje 10 dagen lang de gele trui droeg in de Tour De France. Dit was de eerste Belg die zolang de gele trui droeg sinds Silvere Maes in 1939.Goed we trekken naar de Noordkant en kiezen voor het 6 km parkoers. Stappen door rustig verzorgde wijken, met heel wat mooie voortuintjes en groene pleintjes. Soms een gezellig rustig smal wegeltje, machtig gezellig. Daarna volgt de weidse vlakte, met nog heel wat vee op de nog groene weiden, en geflankeerd door verschillende boerderijen, een rustig heerlijk te aanschouwen landschap. Onder de grote walnotenboom zouden we kunnen een nootje kraken want er zijn er al heel wat gevallen.

Ook in enkele voortuintjes vinden we heel wat mooie kunstwerken. Wat we ook vaststellen dat we in een grote groentetuin wandelen, want buiten voedergewassen vinden we heel wat prei, selder, kolen en andere tuingroenten, dus voor de komende winter gaan we nog heel wat soep kunnen maken, en heerlijke groentestoofpotjes bereiden.

Inde omgeving van de bibliotheek ontdekken wij het standbeeld van tamboer. We waren intussen ook door een stukje centrum gestapt naar het eindpunt van een rustig natuurvolle, en zeer afwisselende wandeling.

We willen dan ook iedereen die meewerkte aan deze verzorgde organisatie van harte proficiat wensen, en ook van harte dank zeggen voor de gewaardeerde inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.