Nieuwjaarstocht start koud, maar eindigt met aangenaam zonnig winterweer.

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde VZW

11-01-2015 Zwevezele

Ja, wat wil je, het is nog steeds januari, dus putje winter. De temperatuur is positief 2°, de wegen liggen er droog bij, maar een nijdig winterwindje doet onguur aanvoelen.

In CC De Wissel is al heel vroeg wat beweging. Ja, men kan maar eens geluk hebben met het weer. Wie de dag ervoor de weg was opgestapt was niet moeten stoefen, hevige wind, zelfs storm, striemende regenvlagen en een forse hagelbui, dag moeder. Maar ‘Godelievestappers’ konden niet klagen, de weerman hield zijn manieren, en had zelfs heel wat zonnige momenten in de aanbieding, met als resultaat dat het deelnemers aantal een flink stuk boven de 1200  ging. Goed we starten vanuit het ruime gezellige culturecentrum, vroeger was het een wisselstation waar trams naar alle kanten konden gestuurd worden, het was destijds een zeer belangrijk commercieel centrum, we hadden gekozen voor het 6 km parkoers.

We worden de processieweg opgestuurd en bereiken zo de rand van de gemeente, intussen enkele wijken, met heel wat speelpleinen, en zelfs een prachtig omsloten basketplein.

Vroeger was Zwevezele een landbouwgemeente en ook wat groenteteelt, ten bewijze hiervan enkele grote serres, en op het veld heel wat prei. Ook stilaan na de legendarische Flandria fabriek kwam ook de industriële ontwikkeling tot stand. We krijgen een ietwat aparte rustpost, namelijk bij biercentrale Weyts, waar we tussen enkele paletten duivenvoer een gratis glühwein aangeboden krijgen, langs deze weg van harte dank voor de traktatie. Begin niet hé, tussen de zakken duivenvoer, het was echt knus en gezellig ingericht met als inzet de ambassadeur van de vrede namelijk de duif. In dit gevaarlijke terrorisme tijdperk, een bezinning voor vrede, via het vredessymbool, onze gevederde vriend de duif. Mocht het zo overkomen een heerlijk gevoel. Langs deze weg van harte dank aan de familie Weyts voor de gewaardeerde gastvrijheid.

Na een rustig warme verpozing zijn we terug de weg op, en intussen is de zon beginnen schijnen en krijgen we veel opgewekte gezichten. Het wordt een heerlijke zwerftocht door de deelgemeente van Wingene, we hebben ook het kasteelpark, het kasteel is afgebroken maar het koetshuis en het badhuis hebben we nog. En terwijl we verder stappen komen in ons gedachten enkele namen van beroemde personen die hier geboren werden en geleefd hebben. Zo hebben we Joe Harris (zanger ), Julius Sap, de enige Belgische overlevende van de ramp met de Titanic, maar is al overleden.  Beroepsrenner Willy Vanneste is ook hier geboren. Ook op sportief vlak laat de gemeente zich niet onbetuigd met enkele noemenswaardige sportclubs met al uitschieter de jaarlijks weerkerende sluitingsprijs W. Vlaanderen voor beroepsrenners die al vele jaren zonder onderbreking wordt georganiseerd.
Als we de achthoekige St. Aldegondetoren passeren zijn we dicht bij de aankomst van onze afwisselende en zeer genietbare wintertocht.
Parkoermeester, organisatie, en medewerkers traditie getrouw willen we jullie van harte feliciteren en van harte danken voor jullie gewaardeerde inzet. We besluiten dan ook met de beste wensen voor een gelukkig en gezond 2015, en geven graag een afspraak voor een volgende wandelgelegenheid.