Op stap rond Dominiek Savio

Gepost door: Kastaar |Voetje voor voetje Gits

Ondanks de weersvoorspellingen die niet zo goed waren, werd het nog zeer behoorlijk wandelweer de grote massa was spoedig op de afspraak bij voetje voor voetje Gits.

Onder weliswaar zwaar bewolkte hemel, een frisse temperatuur kiezen wij voor het 13km parkoers. Wij zijn van start met een heerlijk stukje parkwandeling en een kennismaking met enkele grote mooie gebouwen die het domein rijk is.Er zit ook een stukje bij van het cyclocross parkoers en zo komen wij langs het mooi gerenoveerde station dat in 1994 in gebruik werd genomen door de V.D.A.B.. Wat verder gaan wij eventjes ondergrondse onder de spoorweg om een weinig later de overkant van de spoorlijn te bereiken die wij een stukje gaan volgen. Dit geeft ons de gelegenheid om naar het open landschap toe te stappen. Dat wij een stukje groentetuin zullen voorbij stappen is een feit dat is duidelijk,in het seizoen worden hier veel groente geteeld. Wij vinden een grote hoeve met daarbij horend een groot preiveld. Het zal een rustige zwerftocht worden door het winterse landschap, dat ons ook enkele zeer genietbare zichten van Gits aanbied. Ook enkele grote boerderijen waren in het landschap ingedeeld en zo bereiken wij even het fraaie marktplein van Gits.

In de grote klokkentoren hangen sinds 1855 drie klokken, op zich niet zo bijzonder, maar er hangt een geschiedenis aan vast. Iedere klok kreeg een naam, Blasius de kleinste weegt 630 kg, Jacobus weegt 1000 kg en is door de parochianen geschonken aan de patroonheilige St. Jacobus de Meerdere.De derde Maria-Barbara weegt 1271 kg en werd door Barbara Van Canneyt geschonken als dank voor haar verzoening uit het Stevenisme met de Rooms Katholieke kerk. In 1917 werden de klokken door de Duitsers in stukken geslagen en door de galmgaten geworpen. Acht jaar later in 1925 werden er drie klokken gegoten en kregen ze een plaats in de kerktoren. In 1943 namen de Duitsers de klokken terug uit de toren, in ruil daarvoor gaven zij Gits een kleine klok die zij zelf hadden meegenomen uit Nieuwpoort.

Na de bevrijding vonden de Amerikanen de klok Blasius terug in Hamburg. De klok werd door de A1merikanen hersteld en werd met een niet passende klepel in de toren gehesen. In 1950 werden de andere klokken hergoten tot zover deze klokkengeschiedenis. Wij stappen nog door enkele straten van Gits om in de plaatselijke voetbalkantine onze eerste rustpost te benutten

Na de rust bewandelen wij een stukje Burgemeester Lievens pad, op een pankarte vinden wij een woordje geschiedenis terug over het ontstaan. Volgens bepaalde bronnen hebben de eerste mensen er zich gevestigd van 4500 tot1800 voor Christus, want er zijn vuurstenen en pijlpunten bewaard uit deze periode. Daar Gits in de tijd van de Romeinen in de provincie Belgica-Segunda lag met Reims als hoofdplaats , was het niet denkbaar dat. de heerbaan Kortrijk Torhout die door Gits liep zeker heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de samenleving.

Nog een stukje dorp en enkele verzorgde wijken, die tijdens de zomerperiode mooi versierd zijn met bloemen, geven de gemeente de traditionele naam van bebloemingsgemeente.

Ondertussen wandelen wij aan de andere kant van Gits en komen in het licht glooiende gedeelte, wat enkele zeer genietbare landschapszichten oplevert. Komen nadien in de omgeving van het station en de molen waar wij nog een lus gaan maken om op hof ter Kerst een tweede rustpost te benutten.

Met nog een mooi stukje natuur stappen wij het laatste gedeelte van deze zeer genietbare en prachtige wandeldag op. Terloops willen wij graag opmerken dat ook de organisatie zeer verzorgd was, en daarom iedereen van harte proficiat en van harte dank voor de inzet, gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.