Op stap voor Vredeseilanden

Gepost door: Kastaar |VZW Vredeseilanden

Oostkamp 31-01-2015

Een jarenlange traditie brengt ons naar de St. Pietersschool in Oostkamp. Daar zijn ze aan hun 25ste uitgave toe. Een initiatief dat dit jaar 2012 deelnemers lokte. Deze tocht verliest echter dit jaar zijn voortrekker en initiatief nemer Dirk Verduyn, houdt het voor bekeken als leidende figuur, maar is wel bereid om in bepaalde momenten nog een handje toe te steken. Maar de algemene leiding geeft hij in handen van de St. Pietersschool, die de taak graag overneemt en ook al een tijdje meedraait in de organisatie als medewerker. Dirk van vele wandelaars mag je een warm dankwoord van gewaardeerde inzet meenemen.

Goed het weer ziet er behoorlijk uit en we kiezen voor het 8 km parkoers. Eventjes door het centrum tot aan het marktplein, want sinds enkele tijd hebben ze op donderdag een wekelijkse marktdag. Hier vinden we de prachtige gevel van het gemeentehuis, en vooral het dominerende kerkgebouw van de St. Pieterskerk, met zijn Romaanse toren uit de 12de eeuw. We stappen over het St. Pietersplein richting rust en verzorging tehuis toe, en plots rechtsaf in de St. Jozefswegel. Een soort kerkwegel maar daar zijn we niet zeker van. Maar wat we wel zeker van zijn is dat we aan het stappen zijn naar de wieke, waar we een gratis koffie en een suikerwafel gratis aangeboden krijgen, langs deze weg van harte dank voor de traktatie. De oude dorpsmolen waarvan enkel de romp bewaard gebleven is, zit ietwat verstopt achter de huizen. In de volksmond wordt deze molen ook wel een Braetsmolen genoemd naar de laatste eigenaar. De olie -en korenmolen werd in 1842 gebouwd en werd toen Derynckmolen genoemd naar de naam van de eerste molenaar. Na de tweede wereldoorlog raakte de molen in verval, en werd door de laatste eigenaar die molenaar was en een bierhandel uitbaatte werd ook als opslagruimte gebruikt. Ook werden er destijds brandslangen gedroogd. Van een nuts plaats gesproken en een boeiende geschiedenis kan dat tellen. De molen is thans eigendom van de gemeente en wordt tegenwoordig gebruikt als tentoonstellingsruimte en lokaal voor plaatselijke verenigen. Daarna worden we een labyrint van kleine weggetjes geloodst door rustige wijken en prachtige dreven en komen uit aan het lieflijke pannenkoeken huisje. Mogen in het park en komen in prachtige dreven terecht, een oase van natuur en rust, machtig mooi. Wat verder komen we recht voor één van de zes kastelen die de gemeente rijk is, maar we trekken richting Moerbrugge op. Zo belanden we aan de warandeputten, een interessant natuurreservaat, de grotere afstanden gaan erdoor en wij langs de rand. Het is een domein met een hoog ecologische waarde door een rijkdom van planten en dieren. En toch werd de naam verwezen naar een oud-Nederlandse benaming Wastine verwezen. Wastine verwijzend naar woestenij of woeste grond. Sinds 1993 grazen er galloway runderen, deze runderen zijn afkomstig uit de streek van galloway in Schotland.Ze zijn halfwilde koetjes taai, en niet kieskeurig. Aan de moerkerkebrug vinden we het monument van de tank. Een eerbetoon aan alle gesneuvelde soldaten en burgers tijdens de zware gevechten tijdens de oorlog. Maar ook geplaatst met de hoop dat dergelijke toestanden zich niet meer zouden herhalen, laat het ons hopen.

In het knusse schooltje De Vaart benutten we onze rustpost. Na de rust bewandelen we nog enkele fraaie paden, gaan zelfs eens ondergronds, en spelen Jan zonder vrees, allee gij het was niet zo erg, het was enkel onder de spoorweg oef. Nog een zeer genietbaar park voorbij de gebouwen van het beukenpark, door de gemeente aangekocht in 1975. In 1984 vormde men het koetshuis om tot de gemeentelijke bibliotheek. Het landhuis zelf werd administratief centrum. Van daar is het nog een boogscheut ver van het eindpunt, van een zeer verzorgde en zeer genietbare wandeldag. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.