Op streekverkenning bij vroegere lattenklievers

Gepost door: Kastaar |Wandelclub Beernem

Sint Joris - Beernem 31-03-2013

Met v.z.w. Beernem kwamen wij in St. Joris, dat vroeger het centrum was van de lattenklievers, een teloor gegaan beroep, dat door moderne tijden niet meer rendabel was. Men kliefde uit een houten blok fijne latjes om te verwerken in plaasterplafonds, die moesten de plaastermassa aan elkaar houden.

In zaal Singo zijn wij van start voor het 11km parkoers. Pas honderd meter ver of wij zijn een prachtig lange rechte dreef opgestapt. Wij bevinden ons op privaat eigendom, namelijk van de familie Van Pottelsberge de La Potterie Philippe-de Lanier, langs deze weg van harte dank voor de gastvrijheid dat wij dit eigendom mochten betreden. Het is een prachtig domein, met een zeer mooi kasteel. Verder in het bosrijke landschap ook nog wat grote verzorgde boerderijen, die het landschap perfect aanvullen. Na een zwerftocht door bos en natuur komen wij naar het centrum van St. Joris toe. Op het pleintje vinden wij het monumentje van de lattenkliever, een soort eerbetoon aan de arbeiders van vroeger, die het niet breed hadden en in kleine huisjes woonden. Aan de naam St. Joris is ten distel toegevoegd, de reden is omdat in de omgeving veel magere graslanden lagen met heel wat distels, maar ook om de verwarring met St. Joris bij Nieuwpoort niet in de hand te werken, en daarom zegt men daar ook soms St. Joris aan de IJzer.

Een tochtje door het dorp brengt ons naar de miseriebocht. Dit ondiepe bochtige deel van het kanaal Gent - Brugge kreeg wellicht de naam van de binnenschippers. Wegens gevaar voor de scheepvaart werd de vervelende bocht rechtgetrokken, zo leert ons het bord van natuurpunt.

Na de graafwerken palmde de natuur het gebied weer in, en ontstond een natuurlijke oase, en zo ontwikkelde zich een unieke fauna en flora. Sinds 1987 gaf Waterwegen en Zeekanaal N.V. dit natuurgebied aan natuurpunt in beheer. Het bijhorende reservaat is eigendom van het Vlaams Gewest, departement leefmilieu en infrastructuur, natuurpunt staat ook hier in voor de beheerswerken. Het gebied is ook vrij toegankelijk. Buiten enkele fraaie zichten, krijgen wij nog een beeld van de jachthaven met versschillende kleurrijke bootjes op een rij. Wat later stappen wij de moderne brug over om in een plaatselijk jeugdcentrum een verzorgde rustpost te ontdekken.

Nog wat slenteren op rustige tarmacjes en landbouwwegen hoeven wij niet te vrezen voor aardappel schaarste, dat denken wij toch, want wij wandelen in de aardappelstraat. Nog een paar mooie hoevezichten en een stukje langs het kanaal brengen ons naar het einde van een gevarieerde en genietbare wandeltocht.

Organisatie, parkoermeester en medewerkers van hart proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.