Op verkenning in Gits

Gepost door: Kastaar |wandelclub Voetje Voor Voetje - Gits

Gits 01-02-2014

In de vroege morgen regent het bijna pijpenstelen, maar rond 9 uur gaat het over. Het zal de ganse dag droog blijven, zelfs een paar zonnig momenten, een schraal winterwindje en 3° op de thermometer, geef toe geen slecht wandelweer. Komen de eerste wandelaars maar met mondjesmaat binnen, toch komt er in de voormiddag

een behoorlijk aantal aandikken zodat de belangstelling naar het einde toe zeer behoorlijk is. Wij zijn er te gast bij voetje voor voetje Gits voor hun 28ste Blasiustocht en dat in het Dominiek Savio instituut. Een grote en indrukwekkende instelling ten dienste van het onderwijs, en vooral bekend voor de ondersteuning van jongeren en volwassenen met een beperking. Ook is er aangepaste en begeleide arbeidsgelegenheid, zodat deze mensen hun leven zinvol kunnen doorbrengen.

Goed wij zijn gekomen om te wandelen, maar wel met een fysieke handicap die ons enkel toelaat een korte afstand te kiezen. Nu het betert stilaan maar voorbij is het nog niet maar wij leven op hoop. Nu wij kiezen voor het 6 km parkoers, en krijgen meteen ook een sfeerbeeld van de kleinere afstanden, en let op dat is geen onderwaardering, want iedereen stapt volgens zijn mogelijkheden. Wij zijn op weg naar het centrum van wat eens het glazen dorp genoemd werd, heel veel serres zijn verdwenen, maar er zijn er nog een behoorlijk aantal over. Gaan wij ons vervelen, Zeker niet, want wij hebben nog veel aangename momenten die wij ons herinneren, zelfs niet zolang geleden voorbij het gerenoveerd stationnetje, de windmolen, en een stukje langs de spoorweg naar de berg. Hier de grote baan dwarsen, en het genieten begint. Boven links die machtig mooie dreef, en voor ons het glooiende landschap, wij krijgen een mooi zicht, want hier vinden wij een sfeerbeeld van het dagelijkse leven. Opgebouwd uit industrie, met enkel grote firma’s, de glazen kassen van de tuinbouwers, het rustig landbouwlandschap gedomineerd door de St.-Jacob de Meerderekerk. Zo na wat rustige tarmacjes en verzorgde woonwijken bereiken wij het modern ogende kerkplein, dat jaren geleden een echte metamorfose heeft ondergaan. De kerk heeft een hele geschiedenis overleefd van glorie tot drama. Wist je dat de kerk in wereldoorlog 1 nog dienst heeft gedaan als Duits veldhospitaal, en later ook nog als kazerne, en in 1918 voor een groot deel vernield is geweest In de bovenzaal van het centrum voor kind en gezin genieten wij van onze rust en zo zijn wij in herinneringen van vroeger aan het wegdromen. Maar Gits is ook bekend als een zeer sportieve gemeente en kende heel wat wereldorganisaties, de bijzonderste op één rij.

In 2007 op de terreinen van Dominiek Savio instituut, het wereldkampioenschap veldrijden voor beroeps, winnaar Erwin Vervecken. In 2011 wereldbekermanche veldrijden. In hetzelfde jaar Belgisch Kampioenschap beroepsrenners op de weg, winnaar Philippe Gilbert. In 2012 Belgisch kampioenschap veldrijden met Sven Nys als winnaar. De verschillende manches van het kampioenschap van Vlaanderen. Ook wandelclub Voetje voor Voetje Gits kreeg van Aktivia de nationale wandeldag voor wandelaars zo zie je maar een aardig stukje geschiedenis om even in te grasduinen. A ja, wij zijn terug de baan op na al die herinneringen, en volgen nog een stukje aangenaam wandel landschap en stappen zo naar het eindpunt toe. Op het einde worden wij nog getrakteerd met een gratis pannenkoek, langs deze weg van harte dank voor de traktatie. Zo zie je maar het was klein maar fijn en wij hebben ons niet verveeld op dat korte parkoers.
Aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor de inzet, van deze zeer verzorgde wandeling. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.