Paradijselijk en rustig wandelen rond Waardamme

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

Dat Waardamme een lieflijk en kompleet dorpje is om te bewandelen of te leven staat buiten kijf, dat het een mooie en rustige omgeving uitstraalt is ook geen nieuws, maar na de wandeling zullen wij heerlijk verrast binnenkomen, de parkoermeester van Godelievestappers Ruddervoorde heeft ons bijzonder verrast, het was een wandeling volledig nieuw en natuur op zijn best, wij kozen voor het 13km parkoers. Het weer lijkt in de vroege morgen een dubbeltje op zijn kant, wat bewolkt en zo maar later op de middag zal de zon erdoor komen en die grote lucht (de zon) zal het weer zeer warm maken, vandaar dat vele           wandelaars vroeg vertrokken om binnen te zijn voor de grote warmte eraan komt.

Wij zijn vertrokken een eindje grote baan richting Oostkamp. Meteen maken wij kennis met een kunstprogramma en tevens een beetje commercieel van Unizo Ruddervoorde- Waardamme, namelijk met dit van de koeien. Aanvankelijk op wat gelach onthaald, maar na zeer korte tijd hartelijk onthaald en nadien bewonderd.

Enkele honderden meter verder ver, en weg van de grote baan eventjes rechts op, quasi een nieuw aangelegd natuurpark in. Enkele jaren geleden nog enkele zompige weiden, thans aangeplant met van alles en nog wat en de natuur ontplooid zich tenvolle. De toegang is nog beperkt maar Godelievestappers Ruddervoorde kregen de toestemming van ANB en de provincie W; Vl. voor doorgang. Langs deze weg aan de bevoegde instanties van harte dank voor de aangeboden gastvrijheid. Hier wordt ook aan natuurlijke bosontwikkeling gedaan en dat is niet zo maar een klus in een haverklap gebeurd, maar het is een mix van kennis en geduld en dat in verschillende stadia. Eerst zullen pioniersoorten zoals de berk, de wilg, den, en enkele struiken het terrein koloniseren. Na verloop komen halfschaduw en schaduwbomen beginnen groeien onder het scherm van lichtboom soorten.De tijd daarvoor hangt af van de nabijheid van andere bossen of moederbomen, want de zaden verspreiden zich niet snel. Uiteindelijk zullen de schaduwboomsoorten de andere boomsoorten onderdrukken en zo het eindbos vormen.

Genoeg theorie en nu met volle teugen genieten van dit zeer rustige maar ook wondermooie natuurdecor. Het is één van de heerlijke stille natuurplaatsen om te onthaasten en zich rustig één te voelen met deze natuur, het is echt genieten als in een droom machtig mooi. Ook de vele dreven met het doorvallende zonlicht zijn een belevenis waard.

Aan de rand tussen twee bossen door heel wat tuingroenten zoals bonen en bloemkolen, komen over een beek met op de oever een ganse partij bloeiende wilde orchideeën wat een luxe. Op de open weiden heel wat vee dat in de zomerzon rustig ligt te herkauwen en stress in de koeien hun woordenboek niet is terug te vinden, dag moeder. Terug wat bos in en onze organisatie slaat tilt. Gelukkig is de uitpijling van het parkoers zeer goed, anders moesten wij al onze hoop vestigen op een ijzersterke uitspraak maar verwalen kun je niet want “ alle wegen leiden naar Rome “. Goeden avond en breek geen ruiten, maar tussenin zou je behoorlijk lang kunnen zoeken als je ergens anders moet zijn.

Wij naderen stilaan onze rustpost en zijn niet aardig verrast als wij in een heus cowboy saloon belanden, Alhoewel er allerlei wapens en schietgeweren aan de muur hangen heerst er een serene sfeer, en tijdens onze rust is het heerlijk genieten, het is niet alledaags en een heuglijke belevenis.

Na het keunhof zijn wij terug het bos in met een gans andere natuur en flora en zo komen wij op de wijk De Schare uit. Als toemaatje nog eens de magerbossen doorstappen is graag meegenomen, want op de weide vinden wij nog enkel lieve beesjes namelijk een groep grote en kleine ezels, pas op hé niet te ver denken hoor, wij hebben een pet op en geen grote oren, ha ja alles o.k.

En zo bereiken wij stilaan het eindpunt van een uitzonderlij mooie afwisselende en rustig zomerse natuurwandeling. Op de omloop zagen wij vele aanduidingen met een dankwoord aan de vele privé eigenaars, daarom in naam van de wandelaars van harte dank voor jullie gastvrijheid

Aan de parkoermeester van harte proficiat, en van harte dank voor je inzet, het was een echte wandelhoogdag zeer genietbaar en machtig mooi.

Ook de mensen van de organisatie en alle medewerkers verdienen een eresaluut, gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid