Paradijselijk mooi wandelen bij Pasar Oostkamp in Hertsberge

Gepost door: Kastaar |Pasar Oostkamp

Herstberge 28-06-2015

Goed voor deze wandeling zijn wij te gast bij Pasar Oostkamp in deelgemeente Herstberge en zijn aan hun 22ste rondeput tocht toe. A ja dat is een club voor oude mensen, ja zeg. Maar als je deze zienswijze aanhoud ben je er vlot naast, integendeel, zij organiseren allerlei soorten activiteiten en hou je nu vast, voor jongeren, middelbare leeftijd en ja als je het wilt ook voor heel oude mensen en tellen meer dan 200 leden. Organiseren wandeltochten daarom zijn zij lid van Aktivia, voor hun activiteiten kijk eens op hun website http://www.pasar.be/oostkamp , en je komt er heel wat meer te weten. Het kleine landelijke dorpje, dat zijn nostalgie heeft bewaard is een relikwie als het ware. Een klein nostalgisch kerkje, een beperkte kern, een kapel, een klooster, en een dorpsschooltje en meer moet dat niet zijn. Hoewel de tijd er toch niet echt stilgestaan, de vele grote villaís in de groene woonzone hebben voor een flinke uitbreiding bezorgd en nochtans de levenswijze is steeds eenvoudig gebleven.

De grote troef die het dorpje op de kaart zette zijn natuurlijke rijkdommen, hectaren bos doorstreept met prachtige bosdreven zijn een ideaal wandelparadijs voor jong en oud. Goede wij stappen de baan op en kiezen voor het 7 km parkoers. Laťngs het kleine St. Janskerkje vatten wij onze tocht aan, via een spelplein en enkele zeer mooie verzorgde voortuinen stappen wij aar de St. Jansdreef, zo te zeggen de toegangspoort van een heerlijke bossentocht op het parkoers het uitgebreide domein Lippensgoed-Bulskampveld en het domein van de vagevuurbossen naargelang de gekozen afstand. Het wordt eden labyrint van diverse bosdreven, steeds met een afwisselend patrimonium.

De gouden zonnestralen priemen door het frisgroene bladerendek, machtig mooi. De rust en de hemelse stilte, soms onderbroken dor een heerlijk fluitconcert van onze gevederde vrienden de vogels, bij een of ander waterpoel een concert van kwakende kikkers, dat geeft een heerlijk aangenaam gevoel, het creŽert een paradijselijk gevoel, het brengt een mens tot rust, en even weg van het dagelijkse drukke gedoe, echt het doet eens deugd. Van nature uit vinden wij hier tamelijk veel putten, die zouden er gekomen zijn door het turfsteken, maar zijn nu ideale natuurbiotopen. Ook fenomenen van aanroepingen aan de stoere eiken. En tussen de stoer beuken ontdekken wij een kleine schuchtere eekhoorn die op zoek is naar een heerlijk nootje. Op onze weg ook een boodschap van SAM, een landbouwer die ons probeert het gevolgde natuurbeleid uiteen te zetten. Hij beschermt waterlopen en houtkanten, legt grasstroken aan. Zo geeft hij verschillende plantensoorten een kans, zorgt de vlinders hier voedsel vinden en vogels kunnen broeden. Wat later vinden wij dan onze rustpost in Loca-Labora. Een kruiderij, die zich toelegt op biologische groenteteelt, keukenkruiden, medicinale kruiden en streek eigen plant goed. Deze hoeve is uitgegroeid tot de meest interessante kruidenkwekerij van BelgiŽ. De boerderij heeft ook een sociaal doel, want zij verschaft werk aan mensen die op de normale arbeidsmacht niet terecht kunnen. Hier werden wij getrakteerd op een gratis koffie of frisdrank, langs deze weg van harte dank voor de traktatie. Na de traktatie vatten wij het tweede gedeelte verder met nog enkele kleurrijke en mooie natuurbiotopen. In een wilde tuin treffen wij nog het mooie vingerhoedskruid aan. Een sierlijke bloem, maar o zo giftig, als je zij echt niet nodig hebt blijf eraf want zij is zeer giftig. En toch bevat zij een levensreddend sap, het laatste reddende middel om een stilgevallen hart terug op gang te laten komen. Tussen het frisse groen duikt het torentje van de St-Janskerk op, wat er op wijst dat wij aan het einde gekomen zijn van een zeer genietbare en prachtige paradijselijke wandeling.

Aan de parkoermeester van harte gefeliciteerd en van harte dank voor je inzet, dat was echt klasse. Ook de organisatie was zeer goed uitgevoerd en prima in orde, en in de derde plaats dezelfde lofbetuigingen van een zeer verdienstelijke medewerkers groep. Gasten wij hebben er alvast heerlijk van genoten, en geven graag afspraak bij een volgende wandeling, hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.